Η παγκόσμια οικονομική κρίση μαστίζει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. Τα νέα οικονομικά μέτρα που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και επιβάλλονται από την κυβέρνηση προκαλούν μείωση μισθών και συντάξεων, αυξήσεις στη φορολογία, πληθωρισμός, ανεργία, οδηγώντας καταρχήν το ατομικό ετήσιο … έλλειμμα στα ύψη. Το αποτέλεσμα είναι να κοιτάμε σχεδόν καθημερινά τα πορτοφόλια μας να αδειάζουν ολοένα και γρηγορότερα σε σχέση με έξι μήνες ή ένα χρόνο πριν.  Αναζητούμε λοιπόν κάποιες λύσεις για να εξοικονομήσουμε χρήματα. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να ξεκινήσουμε την εξοικονόμηση χρημάτων από την κουζίνα. Το καθημερινό φαγητό είναι ένα σημαντικό αλλά απαραίτητο έξοδο. Ωστόσο συμφωνείτε πως συχνά ξοδεύουμε περισσότερα από όσο χρειάζεται;

Salad

Παρακάτω υπάρχουν κάποιες ιδέες για το πώς μπορούμε να μειώσουμε τον μηνιαίο προϋπολογισμό, άρα να έχουμε εξοικονόμηση χρημάτων, χωρίς να στερούμαστε. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

1. Σταματούμε να αγοράζουμε έτοιμο φαγητό από έξω. Τόσα χρόνια εμείς, οι καταναλωτές – που οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εργαζόμενοι-, έχουμε πειστεί πως δεν έχουμε χρόνο για να μαγειρέψουμε. Αυτό δεν ισχύει. Μπορούμε να έχουμε καθημερινά στο τραπέζι μας πεντανόστιμο φαγητό μέσα σε ένα μισάωρο. Εξάλλου, τα έτοιμα φαγητά περιέχουν περισσότερα λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι, συντηρητικά και ο,τιδήποτε έχουν για πέταμα (κυριολεκτικά!) σε σχέση με οποιοδήποτε φαγητό μαγειρέψουμε μόνοι μας! Κι όχι μόνο αυτό. Το κόστος ανά μερίδα μειώνεται σημαντικότατα όταν μαγειρεύουμε σπίτι μας.

2. Αν τυχόν φάμε σε εστιατόριο (επειδή οι συνήθειες αλλάζουν δύσκολα!), ό,τι περισσεύει ζητάμε να το πάρουμε σπίτι. Πολλές φορές όταν παραγγέλνουμε φαγητό σε κάποια ταβέρνα ή εστιατόριο, ενδεχομένως (και είμαι πολύ επιεικής σε αυτό!) δεν υπολογίζουμε σωστά τις ποσότητες και καταλήγουμε με περισσότερα από όσα θα καταναλώσουμε. Και οι περισσότεροι είτε ξεχνάμε είτε ντρεπόμαστε να ζητήσουμε να μας τα βάλουν σε μία σακούλα να τα πάρουμε μαζί μας. Δεν είναι ντροπή, τα έχουμε πληρώσει! Και ας σκεφτούμε κι όλους τους συνανθρώπους μας που πεινάνε και αυτά τα “αποφάγια” θα τους τάιζαν για μέρες, το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι απλά να πάρουμε μαζί μας ό,τι δεν φάγαμε. Κρίμα δεν είναι να πετάγεται φαγητό;

3. Κάνουμε εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να φτιάξουμε το εβδομαδιαίο μενού. Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε τα ψώνια μας μία φορά την εβδομάδα και στοιβάζουμε πράγματα στα καροτσάκια του σούπερ μάρκετ χωρίς να σκεφτόμαστε ποια πράγματα χρειαζόμαστε πραγματικά. Αν γνωρίζουμε τι πρόκειται να φάμε και έχουμε και όλα τα υλικά για να το παρασκευάσουμε, μάλλον είναι απίθανο να τηλεφωνήσουμε για πίτσα ή να πάμε να πάρουμε σουβλάκια.

4.Οργανωνόμαστε και εφοδιαζόμαστε με προμήθειες. Η αλήθεια είναι πως απαιτείται κάποια προσπάθεια, αλλά έτσι και κάνουμε την αρχή δεν είναι δύσκολο. Θα χρειαστούμε βέβαια μία αποθήκη ή πληθώρα ραφιών. Αγοράζουμε λοιπόν ρύζι, μακαρόνια, κονσέρβες ντομάτα και ο,τιδήποτε άλλο χρειόμαστε, ούτως ώστε να μαγειρέψουμε ένα υγιεινό και θρεπτικό φαγητό.

5. Προσέχουμε τις ημερομηνίες λήξης πάνω στις συσκευασμένες τροφές. Αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο προσωπικά την έχω “πατήσει” αρκετές φορές…

6. Αγοράζουμε τα λαχανικά την ημέρα που τα χρειαζόμαστε. Τα λαχανικά είναι πιο ευαίσθητα και ευπαθή από τα συσκευασμένα τρόφιμα. Καλό θα ήταν να πηγαίνουμε να αγοράζουμε καθημερινά τις ποσότητες λαχανικών που θα καταναλώσουμε. Εξάλλου με αυτόν τον τρόπο θα είναι και πιο φρέσκα όταν τα καταναλώνουμε.

7. Μαγειρεύουμε με μακροπρόθεσμο – εβδομαδιαίο – σκεπτικό. Τουτέστιν, θέλουμε να κάνουμε σάλτσα για μακαρονάδα. Μαγειρεύουμε τόση ποσότητα, όση θα είναι αρκετή όχι μόνο για τη μακαρονάδα, αλλά και για ένα ή δύο ακόμα φαγητά, όπως για γιουβέτσι ή για ιμάμ μπαϊλντί.

8. Αρχίζουμε να μαγειρεύουμε λιγότερο συχνά κρέας. Το κρέας είναι πάντα το πιο ακριβό φαγώσιμο που αγοράζουμε. Ωστόσο πρωτεΐνες περιέχουν και άλλα τρόφιμα, που και μας επιτρέπουν να διευρύνουμε το διαιτολόγιό μας και είναι πιο υγιεινά.

9. Αν μαγειρέψουμε κρέας, να χρησιμοποιούμε μικρότερη ποσότητα. Κανείς δεν χρειάζεται να φάει μία μπριζόλα 300 γρ. Μειώνουμε λίγο την ποσότητα κρέατος που μαγειρεύουμε και αυξάνουμε την ποσότητα λαχανικών.

10. Αξιοποιούμε το φαγητό που περισσεύει. Τα περισσεύματά μας αποτελούν κι αυτά φαγητό, δεν είναι για πέταμα. Αν λοιπόν δεν μας αρέσει να φάμε και την επομένη το ίδιο φαγητό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας να μετατρέψει τα απομεινάρια … μιας μέρας σε ζηλευτά καινούρια μενού, κατσαρόλας, τηγατητά, βραστά, ακόμα και κολατσιό!

11. Προσέχουμε τι φαγητό έχουμε στο ψυγείο. Άλλο ένα σημείο που δηλώνω σχετική αδυναμία! Τι κάνουμε πολλοί; Δεν κοιτάμε προσεκτικά τι υπάρχει μέσα στο ψυγείο μας. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά πράγματα να μουχλιάζουν και να τα πετάμε. Ανοίγουμε τα μάτια και βλέπουμε!!

Αυτοί είναι 10 + 1 τρόποι για εξοικονόμηση χρημάτων μέσα στα σπίτια μας. Εσείς έχετε να μας προτείνετε κάποιους άλλους;

Αν σας άρεσε το άρθρο, πατήστε κάποιο από τα κουμπάκια παρακάτω και μοιραστείτε το με τους φίλους σας. Sharing is caring!

Ετικέτες:, ,
Κάντε ένα σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Να ειδοποιούμαι με email για επόμενα σχόλια.
Μπορείτε να γίνετε συνδρομητής ακόμα και χωρίς να σχολιάσετε.

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.


____

Blog created and hosted by aenaon

© 2008-2015, angel All Rights Reserved