Γιορτάσαμε και χθες την Ώρα της Γης! Μην την μπερδεύετε με την Ημέρα της Γης που είναι σε ένα μήνα περίπου. Η Ώρα της Γης ήταν χθες, Σάββατο βράδυ της 26ης Μαρτίου από τις 20.30 έως τις 21.30 (ώρα Ελλάδας). Φέτος ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που συμμετείχε η χώρα μας σε αυτήν την παγκόσμια εκστρατεία του WWF ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Μία εκστρατεία που έχει χαρακτηριστεί ως “το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός στον πλανήτη”. Και το φετινό σύνθημα ήταν “60+. Ξεπεράστε τον εαυτό σας” με στόχο να κινητοποιηθούν οι πολίτες και να σβήσουν τα φώτα όχι μόνο για 60 λεπτά, αλλά για περισσότερο.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JvHrNTElLvI[/youtube]
Θέλοντας να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας σε αυτή την παγκόσμια κίνηση, κλείσαμε τους διακόπτες στο σπίτι μας στη Ρόδο, ανάψαμε ένα κεράκι – να βλέπουμε που πατάμε – και είπαμε να κάνουμε μία βόλτα να απολαύσουμε τη Ρόδο τη νύχτα άνευ φώτων. Βγαίνοντας έξω, χωρίς υπερβολή, τυφλωθήκαμε! Μήπως είναι πολύ νωρίς, αναρωτηθήκαμε. Αλλά είμασταν άνευ κινητού, το οποίο το είχαμε κλείσει κι αυτό – εκεί, πιστοί στο πρωτόκολλο! Σκεφτήκαμε λοιπόν πως ίσως έφταιγε το ότι κατεβήκαμε τις σκάλες χωρίς να ανάψουμε το φως – είπαμε να τηρήσουμε όλο το πρωτόκολλο είπαμε! Αφήσαμε λοιπόν κατά μέρος τις υποθέσεις περί ώρας και ξεκινήσαμε τη βόλτα μας.
Αλλά αυτό που συναντούσαμε μάλλον φωταγώγηση θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κάποιος και ουχί συσκότιση! Θες έφταιγαν τα φώτα των αυτοκινήτων, θες έφταιγαν τα φώτα των σπιτιών – σε ορισμένα μάλιστα ήταν αναμμένα όλα!!! -, θες έφταιγαν τα φώτα του δήμου…
Του δήμου; Του δήμου Ροδίων; Που υπέγραψε πως συμμετέχει στην Ώρα της Γης; Μα αφού λέγανε πως θα μαζευτεί και κόσμος στο Δημαρχείο… Ή θυμόμασταν λάθος;
Επιστρέψαμε στο σπίτι. Η ώρα ήταν 10.00. Ανεβάσαμε τους διακόπτες. Άνοιξα τον υπολογιστή και έψαξα λίγο. Στην ιστοσελίδα του WWF πράγματι ο Δήμος Ροδίων είναι ανάμεσα στους υπογράφοντες τη δέσμευση να κλείσουν τα φώτα. Δέχομαι το γεγονός ότι πολλοί από τους πολίτες είτε αγνοούν είτε αδιαφορούν για τη σημασία και τον συμβολισμό του γεγονότος. Αλλά η επίσημη πολιτική αρχή της περιοχής ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ και φέτος, όπως και πέρσι και πρόπερσι, να κλείσει τα φώτα. Κι ωστόσο, τόσο τις προηγούμενες χρονιές όσο και φέτος o Δήμος είχε την πόλη φωταγωγημένη. Δεσμεύομαι στην περίπτωση αυτή δεν σημαίνει πως κατεβάζω τους διακόπτες μόνο στο κτήριο της Νομαρχίας ή του Δημαρχείου, αλλά κλείνω τα φώτα και στους δρόμους. Διότι α) με αυτόν τον τρόπο ΤΙΜΩ πραγματικά τη δέσμευσή μου και την υπογραφή μου και β) εκπαιδεύω – κινητοποιώ – ευαισθητοποιώ τους πολίτες μου, από τους οποίους κάποιοι θα αναρωτηθούν τι συμβαίνει και, άμα το μάθουν, ίσως του χρόνου να είναι κι εκείνοι ανάμεσα στους (πραγματικά) συμμετέχοντες αλλάζοντας με αυτό τον τρόπο στάση και αντιμετώπιση των πραγμάτων. Για να μην αναφερθούμε στην εξοικονόμηση ενέργειας που γίνεται1.
Ας κοιτάξουμε λοιπόν να καταστήσουμε την Ώρα της Γης Εβδομάδα της Γης, Μήνα της Γης, Χρόνο της Γης. Διότι η Ώρα αυτή είναι ουσιαστικά Ώρα του Ανθρώπου. Ώρα δική μας. Εσείς τι λέτε; Στις δικές σας περιοχές τι έγινε; Ήταν ο κόσμος ενημερωμένος; Και … παρεπιπτόντως, εσείς κλείσατε τα φώτα σας;
Κι αν σας άρεσε το άρθρο, πατήστε κάποιο από τα κουμπάκια παρακάτω και μοιραστείτε το με τους φίλους σας. Sharing is caring!
- Όταν στις 31 Μαρτίου 2007 2,2 εκατομμύρια Αυστραλοί, κάτοικοι του Σίδνευ κατέβασαν τους διακόπτες – ακόμα και γάμοι τελέσθηκαν υπό το φως των κεριών -, η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μειώθηκε κατά 10,2%, μπορείτε να το φαντασθείτε; [↩]