Σε προϊόντα όπως τα αρώματα, τα σαμπουάν, τα μαλακτικά ρούχων, τα λευκαντικά και απορρυπαντικά πλυντηρίου, τα αποσμητικά χώρου, το υγρό πιάτων, το σαπούνι, τις λακ, τις κρέμες και τις λοσιόν ξυρίσματος, τα αποσμητικά και σε άλλα χρησιμοποιούνται συνήθως διάφορα συνθετικά υλικά με σκοπό τη δημιουργία ενός ευχάριστου αρώματος. Συνεπώς, όταν χρησιμοποιούμε κάποιο από τα παραπάνω, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε αν κάποια απο αυτά έχουν τοξικά, καρκινογόνα συστατικά  και ενδέχεται να έχουν σοβαρές παρενέργειες στην υγεία μας.

Πόσο καρκινογόνα συστατικά έχουν τα προϊόντα καθαρισμού που χρησιμοποιούμε;

Ποια είναι όμως τα συστατικά αυτά και πώς τη βλάπτουν; Ποια από αυτά είναι καρκινογενετικά (καρκινογόνα); Σας παραθέτω κάποια από αυτά και τις παρενέργειες ή τις βλάβες που μπορούν να προξενήσουν.

Αιθανικό οξύ (acetic acid), βενζυλικός εστέρας (benzyl ester): Θεωρείται καρκινογενετικό. Πλήττει το νευρικό σύστημα και τα νεφρά.

Βενζυλική αλκοόλη (benzyl alcohol): Κατευνάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Oξικός αιθυλεστέρας (ethyl acetate): Είναι ναρκωτικό. Ερεθίζει τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα. Προκαλεί πονοκεφάλους και ζαλάδες, βλάβες στον ελαστικό ιστό του δέρματος, το οποίο ξηραίνεται και σπάει. Προκαλεί επίσης αναιμία με λευκοκύττωση. Πλήττει το συκώτι και τα νεφρά.

Αιθανόλη(ethanol): Συγκαταλέγεται στα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα. Μπορεί -ακόμα και σε μικρή ποσότητα- να προκαλέσει κόπωση, να ερεθίσει τα μάτια και το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Την αρχική αναζωογονητική αίσθηση που δημιουργεί την ακολουθεί νύστα, αδύναμη όραση, σύγχυση, ίλιγγοι. Προκαλεί διαταραχές στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ακετόνη(acetone): Η εισπνοή της προκαλεί ξηρότητα στο στόμα και στον λάρυγγα, ιλίγγους, ναυτία, αποσυντονισμό, ψεύδισμα, νύστα, σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και κώμα. Κατευνάζει το κεντρικό  νευρικό σύστημα.

Διχλωρομεθάνιο (methylene chloride): Συγκαταλέγεται στα πλέον επικίνδυνα τοξικά απόβλητα. Καρκινογενετικό. Αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό του σώματος. Μεταβολίζεται σε μονοξείδιο του άνθρακα μειώνοντας την ικανότητα που έχει το αίμα να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς. Προκαλεί πονοκεφάλους, σκοτοδίνη, ιλίγγους, οξυθυμία, κόπωση και μυρμήγιασμα στα άκρα. Πλήττει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Λιναλοόλη (linalool): Το ναρκωτικό αυτό προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, που ενδέχεται να αποβούν μοιραία, ενώ παράλληλα διαταράσσει και τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Σε πειράματα που έγιναν σε ζώα έδειξε πως προκαλεί ακανόνιστο βάδισμα, μειώνει την κινησιολογία. Προκαλεί κατάθλιψη.

Λιμονένιο (limolene):  Καρκινογενετικό. Διεγερτικό. Καλό είναι να πλενόμαστε καλά αφού το χρησιμοποιήσουμε και πριν πιούμε, φάμε ή βάλουμε κάποιο καλλυντικό. Δεν πρέπει να το εισπνεύσουμε.

Fragrances / Αρώματα

3,7-διμεθυλοκτ-6-εν-1-όλη ή Κιτρονελλόλη(6-Octen-1-ol, 3,7-dimethyl): Φθείρει ιδιαίτερα τις βλεννογόνους και το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

α-Πινένιο(a-Pinene): Ερεθίζει το δέρμα, τα μάτια και τις βλεννογόνους. Πλήττει το ανοσοποιητικό σύστημα.

α-Τερπινεόλη (a-Terpineol): Ερεθίζει πολύ τις βλεννογόνους. Σε περίπτωση που φθάσει στα πνευμόνια (μέσω εισπνοής) μπορεί να προκαλέσει πνευμονίτιδα ή ακόμα και θανατηφόρο πνευμονικό οίδημα. Δημιουργεί υπερένταση, σύγχυση (απώλεια συντονισμού των μυών), υποθερμία, πονοκεφάλους. Πλήττει το κεντρικό νευρικό και το αναπνευστικό σύστημα.

γ-Τερπινένιο (g-Terpinene): Προκαλεί άσθμα και διαταραχές στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

4-Βινυλφαινόλη (4-Vinylphenol): Τοξική. Μπορεί να μειώσει τα ποσοστά γονιμότητας. Βλαβερή όταν την εισπνέουμε. Ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα και το δέρμα.

Τολουένιο (toluene): Καρκινογενετικό. Επιτίθεται στο συκώτι, τα νεφρά, την ουροδόχο κύστη και τον εγκέφαλο. Πρόκειται για ένα από τα εννέα κύρια και βασικά συστατικά για τη σύνθεση των χημικών αρωμάτων. Εθιστικό.

Καμφορά (camphor): Ερεθίζει και διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Απορροφάται αμέσως από τους ιστούς του σώματος. Ερεθίζει τα μάτια, τη μύτη, τον λάρυγγα. Προκαλεί ιλίγγους, σύγχυση, ναυτία, μυϊκούς σπασμούς και συσπάσεις.

Βενζαλδεΰδη (benzaldehyde): Πρόκειται για ναρκωτικό. Κατευνάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ενδέχεται να προκαλεί βλάβη στα νεφρά, ερεθισμό στο στόμα, τον λάρυγγα, τα μάτια, το δέρμα, τους πνεύμονες και το γαστρεντερικό σύστημα, που καταλήγει σε ναυτία και γαστρικούς πόνους. Απαγορεύεται να γίνεται χρήση της όταν φορούμε φακούς επαφής.

Cat and flower

2,6-Ξυλενόλη (2,6-xylenol): Τοξική. Βλαβερή όταν την εισπνέουμε. Το προϊόν αυτό χτυπά και καταστρέφει ιδίως το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, τα μάτια και το δέρμα. Διαβρωτικό.

Φθαλικός διαιθυλεστέρας (diethyl phthalate): Προκαλεί πιθανή δυσμορφία στο έμβρυο. Χτυπά το νευρικό σύστημα.

Κετονικός μόσχος (musk ketone): Αυξάνει τις καρκινογενετικές παρενέργειες άλλων ουσιών. Παραμένει αδιάλυτο στο αίμα,  στον λιπώδη ιστό και στο μητρικό γάλα. Διεισδύει στον πλακούντα.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικά συστατικά στην παρασκευή προϊόντων που είναι δίπλα μας και τα χρησιμοποιούμε όλοι μας καθημερινά για την υγιεινή μας και την καθαριότητα μέσα στα σπίτια μας. Όπως όμως όλοι/ες έχετε αντιληφθεί από τα παραπάνω, κάθε άλλο παρά την υγεία μας φροντίζουν! Πρόκειται για ιδιαίτερα τοξικά, βλαβερά υλικά τα οποία πλήττουν σοβαρά τον ανθρώπινο οργανισμό και οι παρενέργειες που προκαλούν μπορούν να επιφέρουν σημαντικές χρόνιες ασθένειες.

Εικόνα μπουκαλιών: © skycaptaintwo.

Κι αν σας άρεσε το άρθρο, πατήστε κάποιο από τα κουμπάκια παρακάτω και μοιραστείτε το με τους φίλους σας. Sharing is caring!

Ετικέτες:, ,
Κάντε ένα σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Να ειδοποιούμαι με email για επόμενα σχόλια.
Μπορείτε να γίνετε συνδρομητής ακόμα και χωρίς να σχολιάσετε.

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.


____

Blog created and hosted by aenaon

© 2008-2015, angel All Rights Reserved