Πανσέληνος και μάλιστα από τις πιο ενδιαφέρουσες! Η μεγαλύτερη πανσέληνος. Το βράδυ της 19ης Μαρτίου 2011 έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο. Η Σελήνη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, θα φαίνεται κατά 14% πιο μεγάλη και κατά 30% πιο φωτεινή.

Η υπερ-πανσέληνος - μεγαλύτερη πανσέληνος

Το φαινόμενο, δηλαδή το σημείο της κοντινότερης προσέγγισης Γης – Σελήνης ονομάζεται περίγειο (κοντά στην πανσέληνο), ενώ το πιο μακρινό σημείο της Σελήνης από τη Γη ονομάζεται απόγειο και τότε το φεγγάρι βρίσκεται σε απόσταση από τον πλανήτη μας περίπου 406.500 χλμ. Το 1993 η απόσταση του δορυφόρου από τη Γη ήταν τα 356.530 χιλιόμετρα. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η Σελήνη δεν περιφέρεται σε κυκλική αλλά σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, γι’ αυτό η απόστασή της από τον πλανήτη μας αυξομειώνεται.

Ορισμένοι επιστήμονες συνδέουν το πλησίασμα της Σελήνης (που αυξάνει τη βαρυτική έλξη της στον πλανήτη μας) με το κλίμα, τις κλιματικές αλλαγές και φυσικές καταστροφές, όπως τον πρόσφατο σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία, ενώ άλλοι προβλέπουν και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα στις προσεχείς ημέρες. Όπως ανέφερε ο Κέβιν Χόρσμπουργκ από το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας στο Λίβερπουλ, οι παλιρροϊκές επιρροές που ασκεί η Σελήνη στη Γη είναι περίπου 10% έως 15% ισχυρότερες στη διάρκεια ενός σεληνιακού περίγειου, όμως αυτό, όπως εξηγεί, δεν σημαίνει ότι οι παλίρροιες γίνονται πιο ψηλές σε ίδιο ποσοστό. Το πολύ, να ψηλώσουν κατά δύο έως τρία εκατοστά.

«Η τελευταία πανσέληνος που ήταν τόσο μεγάλη και τόσο κοντά στη Γη ήταν το Μάρτιο του 1993» δήλωσε ο Τζεφ Τσέστερ του Ναυτικού Παρατηρητήριου των ΗΠΑ. «Θα έλεγα ότι αξίζει μια ματιά» πρόσθεσε.

YouTube Preview Image

Θεωρητικά, το φεγγάρι μένει στη φάση της πανσέληνου μόνο για μια στιγμή το βράδυ του Σαββάτου. Στο ανθρώπινο μάτι, όμως, ο σεληνιακός δίσκος φαίνεται γεμάτος για μια μέρα πριν και μια μέρα μετά από αυτή τη στιγμή. Με άλλα λόγια, η πανσέληνος φαίνεται να διαρκεί δύο ημέρες!

Η κορύφωση του φαινομένου θα είναι στις 10.10 (ώρα Ελλάδας) και η απόσταση της Σελήνης από τη Γη θα είναι 356.577χλμ. Λάτρεις, λοιπόν, και μη (αν και είναι δύσκολο το μέγεθος και η λαμπρότητα να γίνουν αντιληπτά από τους απλούς παρατηρητές) του νυχτερινού ουρανού προσέλθετε!

Πληροφορίες για το super-moon (μεγαλύτερη πανσέληνος) μπορείτε να διαβάσετε και στην ίδια τη NASA !!!

Ετικέτες:, , ,
Κάντε ένα σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Να ειδοποιούμαι με email για επόμενα σχόλια.
Μπορείτε να γίνετε συνδρομητής ακόμα και χωρίς να σχολιάσετε.

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.


____

Blog created and hosted by aenaon

© 2008-2015, angel All Rights Reserved