Ο Barney είναι ένας σκύλος από την Αυστραλία. Τριγυρνούσε στους δρόμους της Μελβούρνης όταν τον βρήκαν κάποιοι άνθρωποι και τον παρέδωσαν σε ένα ζωοφιλικό σωματείο της πόλης. Στην ανακοίνωση που την ανήρτησε ένας φίλος μου στο facebook αναφέρεται σαν το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο πως δυστυχώς δεν έχει μικροτσίπ, ούτως ώστε να βρούνε τον ιδιοκτήτη του. Τα νέα ταξιδεύουν γρήγορα στον κυβερνοχώρο για τον αδέσποτο σκύλο, ο οποίος αν είχε μικροτσίπ, σίγουρα αυτή τη στιγμή θα βρισκόταν σπίτι του.
Αυτά συμβαίνουν στην Αυστραλία. Στην Ελλάδα αλήθεια τι γίνεται;
2004 . Ολυμπιακοί αγώνες. Νόμος 3170/2003 για τα ζώα συντροφιάς.
Αλήθεια έχουμε καταλάβει σε αυτή τη χώρα πως οι νόμοι δεν είναι για να γράφονται αλλά για να τηρούνται; Από ό,τι διαβάζω ελάχιστες είναι οι βελτιώσεις που έχουν γίνει σχετικά τη μείωση και την προστασία των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα. Για το διάστημα των Ολυμπιακών αγώνων και υπό το φόβο της καταβολής προστίμου υπήρξε κάποια κινητικότητα εκ μέρους των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς για τη διαδικασία σήμανσης με μικροτσίπ, με αποτέλεσμα την ταυτοποίηση μερικών χιλιάδων ζώων. Από την άλλη πλευρά ταυτόχρονα υπήρξε και μία διαβεβαίωση από τους δήμους της χώρας για διάφορα προγράμματα για τα αδέσποτα.
2010. Ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει, ο αριθμός των αδέσποτων αυξάνεται ολοένα και περισσότερο και από ό,τι γνωρίζω μόνο ο Δήμος Αθηναίων εξακολουθεί το ίδιο δυναμικά όπως και πριν να καταγράφει, εμβολιάζει, στειρώνει και σημαίνει με μικροτσίπ τα αδέσποτα που περισυλλέγει. Οι ιδιοκτήτες τι κάνουμε; Προσωπικά έχω τέσσερα γατιά. Όλα στειρωμένα κι εμβολιασμένα. Αλλά χωρίς μικροτσίπ. Αυτή τη στιγμή “καλύπτομαι” πίσω από τη δικαιολογία πως και τα τέσσερα είναι μέσα στο σπίτι και δεν βγαίνουν ποτέ έξω, άρα δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν. Ωστόσο, ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται. Και σίγουρα δεν θα ήθελα ποτέ να βρεθούν το Αγόρι, η Ραλλού, ο Τσίλι και ο Χοντρός στη θέση του Barney. Δηλαδή μόνοι σε κάποιο φιλοζωικό κέντρο χωρίς να μπορούν να “πούνε” πού είναι το σπίτι τους.
Αυτή είναι η κατάσταση στην Αυστραλία, στην Ελλάδα, στο σπίτι μου. Εσείς πώς αντιμετωπίζετε αυτό το θέμα; Μοιραστείτε μαζί μας την άποψη και τους προβληματισμούς σας.