Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου κλείνει

Κτισμένο την εποχή της Ιταλοκρατίας, συγκεκριμένα το 1937, το Εθνικό Θέατρο της Ρόδου αποτελεί ένα ιδιαίτερα επιβλητικό μνημείο και αξιόλογο δείγμα του λεγόμενου “φασιστικού” στιλ στην αρχιτεκτονική με επιρροές και από το λεγόμενο “διεθνές” στιλ. Το κτίριο, πιθανότατα το σημαντικότερο παράδειγμα της λεγόμενης “κανναβικής τεχνολογίας” (finta pietra), ονομαζόταν αρχικά Teatro Puccini, προς τιμήν του διάσημου Ιταλού συνθέτη και φιλοξένησε ιταλικές όπερες και οπερέτες. Μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου λειτούργησε ως θέατρο και κινηματογράφος, ενώ τις τελευταίες τρεις περίπου δεκαετίες στεγάζει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρόδου.

Municipal Theatre of Rhodes

Προς τι η εισαγωγή αυτή; Απλά ήθελα να υπάρχει ένα μικρό ιστορικό του κτιρίου που φιλοξενεί και αγκαλιάζει εδώ και 73 χρόνια τα πολιτιστικά δρώμενα της Ρόδου και όχι μόνο. Του κτιρίου-έδρας ενός οργανισμού, οι άνθρωποι του οποίου είναι απλήρωτοι εδώ και 7 μήνες. Το δελτίο τύπου των εργαζομένων στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου το έλαβα σήμερα το πρωί και κρίνω σκόπιμο να σας κοινοποιήσω στον παρόντα ιστότοπο.

Ρόδος 10/8/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου

Οι εργαζόμενοι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου, ως απάντηση στις τόσες ανακρίβειες που λέγονται και γράφονται κατά καιρούς στα ΜΜΕ (χωρίς βεβαίως την ευθύνη των δημοσιογράφων), νιώθουμε την ανάγκη να δηλώσουμε τα γεγονότα ως έχουν.

Τα αιτήματα μας, αυτονόητα για όλους τους εργαζόμενους του κόσμου. Να έχουμε δουλειά και φυσικά αντικείμενο εργασίας, να αμειβόμαστε από αυτήν και ως πολίτες να έχουμε θεατρική παραγωγή στο νησί μας. Εμείς δεν ζητήσαμε ποτέ το κλείσιμο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου.

Διαβάσαμε στις 21/7/2010, σε τοπική εφημερίδα πως «οι εργαζόμενοι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ζήτησαν την παρέμβαση του αντιδημάρχου κου Στράτου Καρίκη για το ενδεχόμενο διάλυσης του οργανισμού και την απορρόφηση τους σε άλλους οργανισμούς και επιχειρήσεις του Δήμου Ροδίων.» Η αλήθεια είναι ότι συναντηθήκαμε με τον κ. Καρίκη, ο οποίος μας εξήγησε ότι ήταν η μοναδική λύση προκειμένου να διασφαλίσουμε τη θέση εργασίας μας και τη μισθοδοσία μας.

Άλλωστε δεν προβλέπεται αμιγής δημοτική επιχείρηση από 1/1/11 και, σύμφωνα με τον Καλλικράτη, μέχρι 31/12/2010 η επιχείρηση θα πρέπει 1. ή να κλείσει 2. ή να μετατραπεί σε κοινωφελή επιχείρηση (σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων) και α) είτε να κλείσει μετά την 1/1/2011 β) είτε να συγχωνευτεί με τις υπόλοιπες κοινωφελείς επιχειρήσεις του νέου ενιαίου δήμου, αν η απόφαση της νέας δημοτικής αρχής είναι να κρατήσει (συγχωνεύοντάς τες σε μία) τις κοινωφελείς επιχειρήσεις και να κλείσει τα ΝΠΔΔ που έχουν ως αντικείμενο είτε τον πολιτισμό (π.χ. ΠΟΔΡ, Κέντρο Συγγραφέων & Μεταφραστών, Δημοτική Πινακοθήκη κλπ.) είτε την Κοινωνική Πρόνοια (π.χ. ΔΟΠ κλπ.) ή το αντίθετο, να κλείσει τις κοινωφελείς επιχειρήσεις και να διατηρήσει (με την προβλεπόμενη συγχώνευση) τα ΝΠΔΔ. Ας ληφθεί όμως υπόψη ότι στην περίπτωση κλεισίματος κοινωφελούς επιχείρησης, για άλλο λόγο πέραν της πτώχευσης, δεν προβλέπεται τίποτα για την τύχη του προσωπικού.

Επίσης διαβάσαμε στο ίδιο φύλλο πως «το μεγάλο πρόβλημα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου παραμένει η προγραμματική σύμβαση την οποία δεν ανανεώνει το Υπουργείου Πολιτισμού λόγω της μη παραγωγής έργου, ένα πρόβλημα που χρονίζει από το 2005 και μετά». Η παράταση της προγραμματικής σύμβασης έχει σταλεί στον Δήμο Ροδίων από τις 09/06/2010 με αρ. πρωτοκόλλου 8609 και απλά δεν έχει αποφασιστεί η μοίρα του θεάτρου. Το πρόβλημα της μισθοδοσίας μας ξεκίνησε το 2008.

Save the Theatre of Rhodes

Όσον αφορά στη μη παραγωγή έργου, σας ενημερώνουμε πως:

Το 2005 το Εθνικό λειτουργούσε κανονικά και παρουσιάστηκαν οι εξής παραγωγές:

1. «Δον Κιχώτης» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες (Παιδική Νεανική Σκηνή 2004-2005).

Διασκευή Ελένης Παράβα, σκηνοθεσία Δημήτρη Παπασταμάτη, σκηνικά-κοστούμια Ανδρέα Σαραντόπουλου, μουσική Γιάννη Αγγελοθανάση, στίχοι Ελένης Παράβα. Καλλιτεχνικός διευθυντής: Ηλίας Φραγκάκης.

2. «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» του Αλέκου Σακελλάριου (Κεντρική Σκηνή 2005).

Σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου, σκηνικά-κοστούμια Ανδρέα Σαραντόπουλου. Καλλιτεχνικός διευθυντής: Ηλίας Φραγκάκης.

3. «Αγγέλα Παπάζογλου» – Μετάκληση Άννα Βαγενά (2005).

4. «Μήτηρ Θεού» του Χρήστου Λεοντή βασισμένο στον Ακάθιστο Ύμνο (2005).

5. «Βάτραχοι» – Μετάκληση «Θέατρο Δρόμου» του Νίκου Χατζηπαπά (καλοκαίρι 2005) .

6. «Προμηθέας στον άξονα του κόσμου» – Μετάκληση «Θέατρο Δρόμου» του Νίκου Χατζηπαπά (καλοκαίρι 2005).

Το 2006 υποτίθεται θα ξεκινούσαν οι εργασίες στο Εθνικό θέατρο και έκλεισε η κεντρική σκηνή. Παρ’ όλα αυτά ανέβηκαν:

1. «Λουντμίλα» – Μετάκληση (11/5/2006).

2. «Ο Λεπρεντέρης» – συμπαραγωγή με το Θέατρο Νοτίου Αιγαίου (4/7/2006).

3. «Η παράσταση συνεχίζεται» του Ρικ Άμποτ (2006).

Μετάφραση Ζάνας Αρμάου, σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνίου, σκηνικά – κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου.  Καλλιτεχνικός διευθυντής: Γιώργος Οικονόμου.

4. «Η γραμμή» του Ίσραελ Χόροβιτς (2006 – 2007) .

Μετάφραση Αλέξη Καλίτση, σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου, κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου, χορογραφίες Φωτεινής Τερρανόβα. Καλλιτεχνικός διευθυντής: Γιώργος Οικονόμου.

Το 2007 το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου παρουσίασε:

1. «Το βασιλόπουλο και το χρυσό κουτάκι» (2007).

Διασκευή, σκηνοθεσία Παναγιώτη Σταθόπουλου, σκηνικά-κοστούμια Βασιλικής Καρυδάκη, χορογραφίες-κινησιολογία Σέβης Αργυρού. Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιώργος Οικονόμου.

2. «Ανοιχτή πρόβα» – Θεατρικό Εργαστήρι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου. Αγωγή λόγου, κίνηση, οπλομαχητική, αυτοσχεδιασμός (2007).

Υπεύθυνος Εργαστηρίου-σκηνοθεσία: Παναγιώτης Σταθόπουλος. Καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Οικονόμου.

3. «Feelings» – Θεατρικό Εργαστήρι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου (2007).

Κείμενα των Σαίξπηρ, Ό. Ουάιλντ, Μολιέρου, Τσέχωφ, Γκόγκολ, Τ. Ουίλλιαμς, Α. Κασόνα, Ε. Άλμπη, Κ. Δημουλά. Υπεύθυνη εργαστηρίου-σκηνοθεσία: Αντιγόνη Αμανίτου. Καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Οικονόμου.

4. «Golfo 2.3 Beta» – Μετάκληση Θέατρο ΧΩΡΟΣ (2007) .

Σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, σκηνικά-κοστούμια Γιάννη Κατρανίτσα, μουσική Γιώργου Αποστολάκη.

5. «Απόκοπος» – Μετάκληση Θέατρο ΧΩΡΟΣ (2007).

Σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, σκηνικό–κουκλοθέατρο Στάθη Μαρκόπουλου, μουσική επιμέλεια Κωστή Παπάζογλου.

6. Ισπανικό Αναλόγιο – συμπαραγωγή με το Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ.

Επιμέλεια παρουσίασης–σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου. Καλλιτεχνικός διευθυντής: Γιώργος Οικονόμου.

Το 2008 , παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν τα προβλήματα χρηματοδότησης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. από μεριάς Δήμου και με δεδομένο ότι το προσωπικό από τις αρχές του χρόνου παρέμεινε απλήρωτο για οχτώ μήνες, παρουσιάστηκαν:

1. «Οικογενειακό δίκαιο» της Λένας Διβάνη – συμπαραγωγή με την ΕΘΑΛ (2008) .

Σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου, σκηνικά-κοστούμια Εδουάρδου Γεωργίου, μουσική Κώστα Κακογιάννη. Καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Οικονόμου.

2. «Μη με λες Φωφώ» του Βασίλη Αλεξάκη – Συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών (2008).

Σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου, σκηνικά-κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου, μουσική Νίκου Πορτοκάλογλου, φωτισμοί Αντρέα Μπέλλη, επιμέλεια κίνησης Εύας Καπάζογλου. Καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Οικονόμου.

3. 1ο Φεστιβάλ Δωδεκανησιακού Θεάτρου.

4. «Αισώπου ζώα» της Φωτεινής Τερρανόβα (2008–2009).

Σκηνοθεσία–χορογραφίες Φωτεινής Τερρανόβα, μουσική Αντώνη Τουρκογιώργη, κοστούμια Παύλου Θανόπουλου, σκηνικά Βασιλικής Καρυδάκης. Καλλιτεχνικός διευθυντής: Γιώργος Οικονόμου.

Το 2009 παρουσιάστηκαν:

1. «Όταν ο Τσέχωφ επισκέφθηκε τη Ρόδο» – Θεατρικό Εργαστήρι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου (2009).

Σκηνοθεσία–διδασκαλία Αντιγόνης Αμανίτου. Καλλιτεχνικός διευθυντής: Γιώργος Οικονόμου.

2. «Τριήμερο Εκδηλώσεων» (Συνδιοργάνωση Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ.)

14/2/09 Απονομή των βραβείων του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Συγγραφής Θεατρικού Μονόπρακτου Έργου, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. και παρουσιάστηκαν υπό μορφή αναλογίου τα έργα: 81η ΕΣΣΟ του Σπύρου Παπαδογιώργου, Μπλε Μαρέν του Ανδρέα Φλουράκη, Σιωπητήριον του Στρατή Πανούριου. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού ήταν ο κριτικός θεάτρου κος Κώστας Γεωργουσόπουλος.

15/2/2009 «Beirut rocks» του Israel Horovitz από την συλλογή “Six Hotel Plays”.

16/2/2009 Προβολή ταινίας «Φράουλες και αίμα» (Strawberry Statement) σε σενάριο του Israel Horovitz.

3. «Αχ βρε παλιομισοφόρια» – Θεατρικό Εργαστήρι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου. Μουσική παράσταση (5/2009)

Σκηνοθεσία–διδασκαλία Ζωής Κοκκαλά. Καλλιτεχνικός διευθυντής: Γιώργος Οικονόμου.

Το προσωπικό πληρώθηκε πρώτη φορά για το χρόνο αυτό, στα τέλη Ιουλίου και για δεύτερη φορά παραμονές Χριστουγέννων.

Εμείς, λοιπόν οι «αργόσχολοι» και «τεμπέληδες» εργαζόμενοι του θεάτρου (γιατί το ακούσαμε κι αυτό) που εργαζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια με αυτές τις συνθήκες (και δεν είναι η ώρα να αναφέρουμε και τις κτηριακές υποδομές κάτω από τις οποίες εργαζόμαστε), και που καλύπταμε και καλύπτουμε κάθε πολιτιστική και όχι μόνο εκδήλωση, δηλώνουμε πως δεν είναι δική μας ευθύνη εάν δεν υπήρχε η δυνατότητα να παραχθεί έργο για το 2010.

Πριν μερικές ημέρες ακούσαμε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, πως η ευθύνη της μη καταβολής των δεδουλευμένων μας βαρύνει το ΥΠ.ΠΟ. Το ίδιο διαβάσαμε και σε τοπική εφημερίδα του Σαββάτου 30/7/2010, όπου ο Αντιδήμαρχος κος Καρίκης δήλωσε: «…Η εκκρεμότητα που υπάρχει με τους εργαζόμενους στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. οφείλεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά σύντομα θα δοθεί λύση…»

Το ΥΠ.ΠΟ έχει καταβάλει κανονικά τις δόσεις του προς το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Η «εκκρεμότητα» βαρύνει αποκλειστικά τον Δήμο Ροδίων ο οποίος δεν έχει καταβάλει ακόμα το υπόλοιπο της χρηματοδήτησης του 2009, 50.000 €, όταν το ένταλμα πληρωμής του συγκεκριμένου ποσού βρίσκεται ήδη στο ταμείο εδώ και αρκετούς μήνες. Η απάντηση βεβαίως είναι πως δεν υπάρχουν τα χρήματα. (Πρόσφατα μας διαβεβαίωσαν πως το ποσό θα εκταμιευθεί την ερχόμενη εβδομάδα) Πώς να συζητήσουμε για την δόση του α’ εξαμήνου του 2010 ύψους 100.000€;

Βεβαίως παρακάτω δήλωσε «… οι εργαζόμενοι δεν αποτελούν υλικό ή λάφυρο προς παράδοση. Έχουν αξιοπρέπεια και είναι συμπαραστάτες στην προσπάθεια για ένα ισχυρό δήμο…» Άραγε αυτό ισχύει για όλους του εργαζόμενους του δήμου είτε είναι σε οργανισμούς είτε σε επιχειρήσεις όπως εμείς;

Ακούσαμε ακόμα πολλές φορές, και άλλες τόσες πάρθηκαν ανάλογες αποφάσεις από το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Ρόδου, για τη μετάταξη/ απόσπαση/ μετάθεση των υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες ή οργανισμούς του Δήμου, ώστε να μειωθούν τα έξοδα του θεάτρου. Παρά το γεγονός ότι μία τέτοια κίνηση δεν καλύπτεται από το ισχύον νομικό καθεστώς, επιμένουν να μας το προτείνουν κάθε φορά ως καθησυχαστικό μέσο.

Βρισκόμαστε σε επίσχεση εργασίας από τις 15/6/2010, πηγαίνουμε και ερχόμαστε από το δημαρχιακό μέγαρο άπραγοι, καθώς όλοι οι αρμόδιοι ΘΑ κοιτάξουν το θέμα μας και ΘΑ βρουν μία λύση. Να υπενθυμίσουμε πως είμαστε απλήρωτοι από 1/1/10.

Ζητάμε και απαιτούμε από τους αρμόδιους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του θεάτρου της πόλης μας και των εργαζομένων σε αυτό ΣΟΒΑΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΦΟΡΑ και ΑΣ ΠΑΨΟΥΝ επιτέλους ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.

Οι εργαζόμενοι στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΡOΔΟΥ: Σταματία Ζουρούδη, Ιωάννα Καββάδα, Βαγγέλης Κάππας, Γιώργος Καραγιαννιός, Νίκος Κοντονικόλας, Νίτσα Κουρτίδου, Γιάννης Μαρίνος, Σταματία Μισσού, Σταμάτης Στεργάκης, Λουκάς Στεφάνου, Αντώνης Φωτάρας

Εδώ θα ήθελα να προσθέσω πως από τις 9 έως τις 13 Ιουνίου 2010 παρουσιάστηκε από το Θεατρικό Εργαστήριο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Ο. Σαίξπηρ. Σκηνοθεσία–διδασκαλία Αντιγόνης Αμανίτου, χορογραφίες-κινησιολογία Φωτεινής Τερρανόβα. Καλλιτεχνικός διευθυντής: Γιώργος Οικονόμου.

Έτσι, για να μην ξεχνάμε!

Πηγή (για το κτίριο): Ιστοσελίδα ΥΠ.ΠΟ.Τ.

Εικόνα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου: © Μιχάλης Παπανούσης.

Κι αν σας άρεσε το άρθρο, πατήστε κάποιο από τα κουμπάκια παρακάτω και μοιραστείτε το με τους φίλους σας. Sharing is caring!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *