Έχω αναφερθεί πολλές φορές στο πόσο επιβλαβή και τοξικά είναι για την υγεία μας τα απορρυπαντικά, εντομοαπωθητικά και τόσα άλλα που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο και για τα οποία επενδύουμε ένα μεγάλο μέρος του ετήσιου εισοδήματός μας. Πρόσφατες μελέτες έρχονται να καταδείξουν συγκεκριμένες βλαβερές επιδράσεις όλων αυτών των χημικών που έχουμε μέσα στα σπίτια μας και τα οποία αντί να αποτελούν συμμάχους μας στην καθαριότητα, στην πραγματικότητα “καθαρίζουν” εμάς με τρόπο που ούτε καν τον φανταζόμαστε.

Breast cancer

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες στο περιοδικό Enviromental Health τα εντομοαπωθητικά και εντομοκτόνα, τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούμε για την καθαριότητα του σπιτιού, καθώς και τα αποσμητικά χώρου είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία μας, καθώς περιέχουν καρκινογόνα στοιχεία που πλήττουν το ενδοκρινικό μας σύστημα και τους μαστικούς αδένες των γυναικών. Επικεφαλής της έρευνας αυτής είναι η Δρ. Julia Brody από το Ινστιτούτο Silent Spring στη Μασσαχουσέτη, η οποία εξετάζει το κατά πόσο η χρήση όλων των παραπάνω αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Η Brody με μία ομάδα μελετητών πήραν τηλεφωνικά συνέντευξη από 787 γυναίκες στην πολιτεία της Μασσαχουσέτης στις οποίες έχει διαγνωσθεί καρκίνος του μαστού και τις συνέκριναν με αντίστοιχες συνεντεύξεις άλλων 721 γυναικών που είναι υγιείς.

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν έδειξαν ότι οι γυναίκες που απάντησαν πως χρησιμοποιούν αποσμητικά χώρου, εντομοαπωθητικά ή εντομοκτόνα, καθώς και προϊόντα για τη μούχλα και τα άλατα, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού. Η ερευνήτρια λέει πως “Οι γυναίκες που αναφέρουν πως χρησιμοποιούν καθημερινά στο νοικοκυριό τους σε μεγάλο βαθμό τα απορρυπαντικά του εμπορίου παρουσιάζουν διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με άλλες που λένε πως δεν κάνουν τόσο μεγάλη χρήση των απορρυπαντικών αυτών. Η χρήση αποσμητικών εσωτερικού χώρου και προϊόντων για τη μούχλα και τα άλατα συνδέεται άμεσα με αυτές τις αυξημένες πιθανότητες“.

Καθώς όμως τα αποτελέσματα βασίζονται σε προσωπικές συνεντεύξεις καρκινοπαθών, που συχνά τείνουν να αποδίδουν σε εξωτερικούς παράγοντες την πρόκληση της ασθένειάς τους αλλοιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την πραγματικότητα, η Brody και η ομάδα της συστήνουν να πραγματοποιηθεί περαιτέρω έρευνα για τη σχέση ανάμεσα στα προϊόντα αυτά και την πρόκληση καρκίνου του μαστού βάσει επίσημων αναφορών και περιβαλλοντικών και βιολογικών μετρήσεων.

Detergent

Στην έρευνα αυτή μετείχαν -πέραν του Ινστιτούτου Silent Spring- οι “Κοινότητες για ένα καλύτερο περιβάλλον” (μία περιβαλλοντική οργάνωση με έδρα την Καλιφόρνια), καθώς και επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Brown και Berkeley της Καλιφόρνια. Το τελευταίο σε συνεργασία με το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley πραγματοποιεί άλλη μία έρευνα που αποκαλύπτει πως όταν χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά και αποσμητικά χώρου σε … εσωτερικούς χώρους (όπου υποτίθεται πως και πρέπει να τα χρησιμοποιούμε!) υπό συγκεκριμένες συνθήκες, πολλά από αυτά εκπέμπουν τοξικούς ρύπους που βλάπτουν ιδιαίτερα την υγεία μας!

Τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τα αποσμητικά χώρου εξετάζει και άλλη μία μελέτη, που πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο του Bristol. Πρόκειται για το πρόγραμμα “Παιδιά της δεκαετίας του ’90” (Alspac), που παρακολουθεί την υγεία και την εξέλιξη 14.000 παιδιών από πριν ακόμα να γεννηθούν. Η έρευνα αυτή αναλύει τις συνέπειες που έχουν τα προϊόντα αυτά και τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι τρομακτικά: 32% των βρεφών που ζούνε σε σπίτια όπου γίνεται καθημερινή χρήση τέτοιων αποσμητικών υποφέρουν από διάρροια και παρουσιάζουν περισσότερες ωταλγίες (πόνοι στα αυτιά) σε σύγκριση με άλλα βρέφη που ζούνε σε σπίτια όπου τα αποσμητικά χώρου χρησιμοποιούνται μία φορά την εβδομάδα. Τα αποσμητικά εσωτερικού χώρου, όμως, πέραν των βρεφών έχουν βλαβερές επιδράσεις και στις μητέρες, καθώς αυτές που τα χρησιμοποιούν εκδηλώνουν 10% περισσότερους πονοκεφάλους και ημικρανίες. Ίσως το πιο αξιοσημείωτο που κατέδειξε η έρευνα είναι πως οι γυναίκες που ζούνε σε σπίτια όπου γίνεται χρήση τέτοιων προϊόντων έχουν κατά 26% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη!

Μπορεί λοιπόν το σπίτι μας να μυρίζει ωραία όταν το καθαρίζουμε με τα απορρυπαντικά του εμπορίου, αλλά αυτή η “εντύπωση” καθαριότητας  καλύπτει κάτω από το εύοσμο πέπλο της αυτό που πραγματικά συμβαίνει!!

Χρήσιμο να γνωρίζουμε:

Στον οδηγό της Greenpeace αναφέρεται πως “Η κατανάλωση απορρυπαντικών υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε δέκα χρόνια, από 19.000 τόνους το 1981 έφθασε σε 50.000 τόνους το 1992“. Σήμερα έχουμε 2010. Μπορείτε να φανταστείτε σε πόσους τόνους έχει φθάσει σήμερα αυτή η κατανάλωση; Μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση κατανάλωσε πέρυσι 80.000 τόνους! Στη Βόρεια Αμερική ξοδεύτηκαν πάνω από 5 εκατομμύρια δολλάρια από τους καταναλωτές για αγορές απορρυπαντικών! Το μυαλό μας έχει πάθει πλήρη πλύση εγκεφάλου από τις μεγάλες βιομηχανίες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που μας βομβαρδίζουν καθημερινά με το πόσο καλύτερο είναι το συγκεκριμένο τάδε απορρυπαντικό σε σύγκριση με κάποιο άλλο, από το οποίο -αν διαβάσουμε τα συστατικά που περιέχουν- ΔΕΝ ΔΙΑΦΕΡΕΙ σε ΤΙΠΟΤΑ! Και πέραν του ότι δεν διαφέρει, είναι και εξίσου επιβλαβές!

GreenSoap

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Υπάρχουν λύσεις για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο; Ναι, αρκεί να τις δούμε. Για την ακρίβεια, αν θελήσουμε να τις δούμε. Ποιες είναι αυτές. Η πιο απλή είναι να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τοξικά, επιβλαβή απορρυπαντικά, εντομοαπωθητικά και αποσμητικά χώρου. Καρκίνο του μαστού νοικοκυρές θα τον πάθουν, συνεπώς “Νοικοκυρές, ας ξυπνήσουμε”! Ας στραφούμε σε παλιές καλές συνταγές των μαμάδων και των γιαγιάδων μας. Θυμάστε; Οι γιαγιάδες μας χρησιμοποιούσαν μαγειρική σόδα, ξύδι, πράσινο σαπούνι και από ό,τι γνωρίζω από αυτά δεν προκλήθηκε καρκίνος του μαστού σε καμιά τους!

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν: Environmental Health, Silent Spring’s Breast Cancer and Environment Research Program, Greenpeace, The Sun

Κι αν σας άρεσε το άρθρο, πατήστε κάποιο από τα κουμπάκια παρακάτω και μοιραστείτε το με τους φίλους σας. Sharing is caring!

Ετικέτες:, , , ,
Κάντε ένα σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Να ειδοποιούμαι με email για επόμενα σχόλια.
Μπορείτε να γίνετε συνδρομητής ακόμα και χωρίς να σχολιάσετε.

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.


____

Blog created and hosted by aenaon

© 2008-2015, angel All Rights Reserved