Μέρες έχουμε να τα πούμε … Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ! Καθώς σκεφτόμουν να γράψω κάτι και πάλι οικολογικό, κάποιοι φίλοι ζήτησαν (για να μην πω απαίτησαν) λύσεις σε ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Επιβαλλόταν λοιπόν να γράψω κατιτίς για να συνδράμω στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν καθημερινά. Περί τίνος πρόκειται; Πάντως σίγουρα ούτε για μυρμήγκια ούτε για κατσαρίδες ούτε για κοριούς. Για κάτι συγγενικό τους, ιδιαίτερα ενοχλητικό και άκρως επίκαιρο, καλοκαιρινό… Τους ψύλλους!

Fleas at our home

Η φράση “ούτε ψύλλος στον κόρφο σου” δεν είναι τυχαία. Οι ψύλλοι μπορούν να γίνουν απίστευτα ενοχλητικοί και τα τσιμπήματά τους, που προκαλούν έντονο ερεθισμό και κνησμό (φαγούρα) μπορούν να είναι πάρα πολύ επώδυνα[1].

Ψύλλοι. Η οικολογική αντιμετώπιση τους:

Αν διαπιστώσουμε ψύλλους στο σπίτι μας, καλό θα είναι να κινηθούμε ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ! Διότι πολλαπλασιάζονται πάρα πολύ γρήγορα. Αν μάλιστα έχουμε και κατοικίδια, όπως εγώ που έχω τέσσερα γατιά, η κατάσταση απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό! Επειδή οι περισσότεροι στρεφόμαστε στην εύκολη λύση, δηλ. σε εταιρείες απολύμανσης που χρησιμοποιούν τοξικά εντομοαπωθητικά, σας παραθέτω κάποιους οικολογικούς τρόπους καθαρισμού με υγιεινά, οικολογικά εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά που δεν θα είναι επιβλαβή για την υγεία μας.

1. Καθαριότητα. Καθαρίζουμε πάρα πολύ καλά όλο το σπίτι. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε για το σφουγγάρισμα καυτό νερό, το ίδιο και για το πλύσιμο ρούχων, καλυμμάτων ή ό,τι άλλου στο οποίο μπορεί να έχουμε την υπόνοια πως μπορεί να έχουν πάει ψύλλοι. Δεν ξεχνούμε ποτέ πως οι ψύλλοι πηδάνε πάρα πολύ ψηλά και πάρα πολύ γρήγορα, επομένως ενδέχεται να έχουν απλωθεί σε μεγαλύτερη ακτίνα από αυτή που νομίζουμε!

Βγάζουμε επίσης, όπως και όταν εντοπίσουμε κοριούς, το στρώμα μας να αεριστεί στον ήλιο. Το ίδιο κάνουμε και με τα χαλιά. Καθαρίζουμε πολύ καλά με την ηλεκτρική σκούπα και πετάμε τη σακούλα όταν τελειώσουμε με το καθάρισμα.!

2. Πολύ καλή λύση για τα χαλιά είναι το αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό) ή ο βόρακας (ή βορικό οξύ) που κι αυτός είναι ένα είδος αλατιού και μπορούμε να τον προμηθευτούμε από τα φαρμακεία. Ρίχνουμε είτε το ένα είτε το άλλο πάνω στα χαλιά μας, το αφήνουμε για 5-6 ημέρες, στη συνέχεια καθαρίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα (προαιρετικά, πριν σκουπίσουμε, τρίβουμε τα χαλιά με φρέσκο δυόσμο για να μυρίζουν ευχάριστα) και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Οι φυσικές ιδιότητες του αλατιού και του βόρακα ξεραίνουν τόσο τους ζωντανούς ψύλλους όσο και τα αυγά τους. Πάντως, σε περίπτωση που έχουμε μικρά παιδιά ή κατοικίδια στο σπίτι, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε το αλάτι, διότι ο βόρακας είναι επικίνδυνος αν φαγωθεί.

3. Νερό και σαπούνι, κοινώς σαπουνάδα! Πολύ καλή λύση είναι να βάλουμε σε πιατάκια λίγη σαπουνάδα αφήνοντας δίπλα ένα κάποια μικρή λάμπα αναμμένη. Οι ψύλλοι έλκονται από το φως και πηδούνε μέσα.

4. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε βάζοντας 3-4 σταγόνες από teatree αιθέριο έλαιο, ευκαλυπτέλαιο, citronella, αιθέριο έλαιο λεβάντας ή γερανιούσε πιατάκια σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Μάλιστα, αν θέλουμε μπορούμε να φορέσουμε ένα μαντήλι στο λαιμό ή μία μπαντάνα στα μαλλιά, αφού πρώτα την έχουμε εμποτίσει με το μείγμα αυτό. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε ένα φυσικό, βιολογικό και καθόλα υγιεινό απωθητικό για τους ψύλλους.

5. Τις εκπληκτικές ιδιότητες της λεβάντας και το πόσο φυσικό απωθητικό για έντομα είναι το έχουμε ήδη αναφέρει. Ανατρέξτε λοιπόν σε παλαιότερα άρθρα και ακολουθείστε τις οδηγίες.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι:

 • Οι ψύλλοι είναι, όπως και οι κοριοί, μικρά παρασιτικά έντομα που τρέφονται από το αίμα των θηλαστικών που τσιμπούν. Η διάρκεια ζωής ενός ενήλικα ψύλλου είναι δύο εβδομάδες και οι θηλυκοί μπορούν να γεννήσουν μέσα σε αυτό το διάστημα έως και 700 αυγά! Για αυτόν τον λόγο και καλό θα ήταν α) να είμαστε επίμονοι στην καταπολέμησή τους και β) να ξέρουμε πως όποια λύση και να ακολουθήσουμε τα αποτελέσματα θα φανούν ουσιαστικά μετά από 20 ημέρες.
 • Το τσίμπημα του ψύλλου ενεργεί διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πάντως έχουν υπάρξει περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν εκδηλώσει αλλεργικό σοκ. Επίσης, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε πως οι ψύλλοι μεταδίδουν διάφορες ασθένειες, οπότε από τη στιγμή που θα τους εντοπίσουμε, πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε άμεσα.

Για τους ψύλλους θα επανέλθουμε, διότι υπάρχουν και οι οικολογικοί τρόποι αντιμετώπισής τους όταν εμφανίζονται πάνω στα κατοικίδια ή στις αυλές μας.

Δοκιμάστε κάποιον από τους παραπάνω πολύ απλούς οικολογικούς τρόπους απώθησης ή εξολόθρευσης ψύλλων και θα ησυχάσετε από το πρόβλημα. Αν μάλιστα γνωρίζετε κι εσείς κάποιον άλλο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, μπορείτε πάντα να τον μοιραστείτε μαζί μας!

Κι αν σας άρεσε το άρθρο, πατήστε κάποιο από τα κουμπάκια παρακάτω και μοιραστείτε το με τους φίλους σας. Sharing is caring!

αρχή υποσημ.
 1. Το πόσο επώδυνα μπορούν να είναι τα τσιμπήματα των ψύλλων μπορεί να ανιχνευθεί επίσης στην πολύ παλιά έκφραση “μου μπήκαν ψύλλοι στα αυτιά” που σημαίνει πως έχω υποψίες για κάτι. Πρόκειται για έναν τρόπο τιμωρίας που επινόησε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουλιανός για τους ωτακουστές, δηλ. για αυτούς που κρυφάκουγαν. Όταν έπιαναν κάποιον να κρυφακούει, του έβαζαν μέσα στα αυτιά του ψύλλους! Το αποτέλεσμα ήταν απίστευτα επώδυνο, καθώς οι ψύλλοι μπορούσαν να τρυπώσουν πολύ βαθιά μέσα στον λαβύρινθο του αυτιού και στην προσπάθειά τους να βγούνε μπορούσαν να οδηγήσουν τον εκάστοτε κατηγορούμενο ακόμα και στην τρέλα. Η ποινή αυτή αντικατέστησε μία άλλη, εξίσου φοβερή, που ήταν το χύσιμο καυτού λαδιού μέσα στα αυτιά του ωτακουστή, ο οποίος έχανε με αυτόν τον τρόπο την ακοή του! []
τέλος υποσημ. Ετικέτες:, ,
183 σχόλια στο “Οικολογική αντιμετώπιση ψύλλων”
 1. Ο/Η JENNY λέει:

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ !ΟΣΑ ΕΧΕΤΕ ΓΡΑΨΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΑ Κ ΔΙΝΟΥΝ ΚΟΥΡΑΓΙΟ…..ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ ΓΑΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΧΑΛΑΚΙ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ Κ ΕΧΙ ΓΕΜΙΣΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΨΥΛΛΟΥΣ ΑΛΛΑ Κ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ….ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ ΠΙΠΕΡΙ ΞΥΔΙ ΣΠΡΕΙ ΜΕ ΕΛΑΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΝ Κ ΕΤΣΙ ΟΣΟ Κ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΩ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΦΟΕΤΩΘΩ ΤΟΥΣ ΨΥΛΛΟΥΣ …..ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΩΡΙΑΚΑ ΚΑΘΩΣ ΔΟΥΛΕΥΩ 10-12 ΩΡΕΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ Κ ΝΟΜΙΖΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΤΙ ΝΟΙΩΘΩ ΤΣΙΜΠΙΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ…..ΕΧΩ ΡΙΞΕΙ ΔΙΑΤΟΜΙΚΗ ΓΗ Κ ΜΕΣΑ Κ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΑ :-( ΚΑΝΩ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΖΩ ΜΕ ΚΑΥΤΟ ΝΕΡΟ Κ ΧΡΩΡΙΝΗ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ (ΤΗΝ ΥΓΡΗ) ΑΥΤΟ ΒΟΗΘΑΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΜΟΥ Κ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ BAZΩ VIKS Κ ΔΕΝ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΟ ΤΙΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΧΩ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΙΑ ΤΙ ΑΛΟ ΝΑ ΚΑΝΩ :-(

  • Ο/Η angel λέει:

   Τζένη καλημέρα, σε νοιώθω! Είναι σκέτο σπάσιμο νεύρων και θέλει πολύ ψυχική δύναμη και υπομονή.
   Καταρχήν, για ποιον λόγο όλες οι αδέσποτες μαζεύονται έξω από το χαλάκι; Τις τάιζες; Αν ναι, δύσκολα θα φύγουν… Σε περίπτωση που θέλεις να τις διώξεις, ρίξε πάνω τους λίγο νερό, σαν σπρέι, δεν θέλουμε να γίνουν λούτσα! Αν το κάνεις συστηματικά, οι γάτες θα φύγουν.
   Όσον αφορά τη διατομική γη για να δεις διαφορά πρέπει να την αφήσεις 1-2 μέρες τουλάχιστον. Και σε περίπτωση που καθαρίζεις, πρέπει να ξαναρίξεις και να είναι εντελώς στεγνά κάτω.
   Ό,τι κι αν δοκιμάσεις πρέπει να το κάνεις συστηματικά, αλλιώς αποτέλεσμα ουσιαστικό δεν θα έχεις. Οι πονοκέφαλοι και η υπερένταση θα περάσουν, αρκεί να εφοδιαστείς με κουράγιο και επιμονή. Και ξεκίνα λίγο να το διακωμωδείς, όσο αδύνατο κι αν σου φαίνεται!
   Καλή δύναμη!

   • Ο/Η JENNY λέει:

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!! ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!! ΟΧΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΤΑΙΖΩ ….ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΜΕΖΟΝΕΤΑ 2 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ Η ΓΕΙΤΟΝΗΣΑ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΣΚΥΛΟ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑΚΟΜΗΣΕ ΕΓΩ ΚΑΙ ΛΕΙΠΩ ΑΡΚΕΤΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΧΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΟΠΩΤΕ ΟΙ ΓΑΤΟΥΛΕΣ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙΟ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΤΙΣ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ …..ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΙΣ ΒΛΕΠΩ ΠΟΛΥ (ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΩ ”ΛΟΥΤΣΑ’:-) ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΑΚΟΥΝΕ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΑΝΕ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΧΑΛΑΚΙ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΗΣΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΗ ΕΙΣΟΔΟ Η ΣΤΑ ΣΚΑΛΙΑ ΤΩΡΑ ΡΙΧΝΩ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΚΑΛΑ ΜΑΕΧ4ΡΙ Κ ΣΚΟΝΗ ΤΖΙΝΤΖΕΡ ΕΡΙΞΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΙ ΨΕΚΑΣΑ Κ ΜΕ ΞΥΔΙ ΤΙΠΟΤΑ :-( …… ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΡΙΞΩ ΑΖΑΧ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΑΥΡΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ ”ΑΟΡΑΤΕΣ ΧΧΙΧΙΧ :-Ρ ΕΧΩ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΕΧΩ ΒΡΕΙ Κ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΜΑΞΙ ΜΟΥ !!!ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ ΕΝΩ ΟΔΗΓΟΥΣΑ ΚΑΙ ΕΝΟΙΩΣΑ ΤΑ ΤΣΙΜΠΙΜΑΤΑ Η ΕΙΔΑ ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ Κ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ …ΠΑΡΑΛΙΓΟ Α ΤΟΥ ΤΟ ΔΩΣΩ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΜΟΥ …ΕΡΙΞΑ Κ ΕΚΕΙ ΔΙΑΤΟΜΙΚΗ ΓΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΩ 2-3 ΜΕΡΕΣ Κ ΘΑ ΤΟ ΠΑΩ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ …..ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΧΩ ΑΦΗΣΕΙ THN ΔΙΑΤΟΜΙΚΗ ΓΗ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΒΡΙΣΚΩ ΨΥΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΑΣΠΡΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΒΡΙΣΚΩ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΟΥ …. ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΣΕ ΜΕΛΑΤΑΓΜΕΝΟΥΣ ΨΥΛΛΟΥΣ ΕΧΩ ΠΕΣΕΙ ??ΑΣΕ ΠΟΥ ΝΟΙΩΘΩ ΦΑΓΟΥΡΑ Κ ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΜΑΚΡΙΑ…ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΥΤΩ ΚΑΝ ….ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΒΑΖΩ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΑ ΜΟΥ …ΑΧ ΣΕ ΖΑΛΙΣΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑ ΚΑΤΙ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΦΕΡΕΙ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ !!!ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ :-)!!!

    • Ο/Η JENNY λέει:

     ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΥ ΚΑΘΟΤΙ Κ ΔΥΣΛΕΚΤΙΚΟ :-Ρ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΟΣΟ ΕΙΧΕ Η ΓΕΙΤΟΝΗΣΑ ΜΟΥ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΗΜΑΣΤΑΝ ΗΣΥΧΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ Κ ΕΦΥΓΕ Κ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΤΙΣ ΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΗΡΕ ΜΟΝΟ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΟΥ…. ΕΧΩ ΚΑΙ ΤΕΝΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ Κ ΤΗΝ ΒΡΗΚΑΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΣΟΥΙΤΑ ΧΑΧΑΧ ΑΣΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ Κ ΟΙ ΑΔΕΣΠΟΤΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΙΑΣΟΥΝ (ΤΙΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΤΕΝΤΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΧΑΛΑΚΙ ΜΟΥ Κ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΝΕ ΚΟΡΟΙΔΕΥΤΙΚΑ :-) ……. ΜΑΛΟΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΠΑΡΩ ΕΓΩ ΣΚΥΛΟ :-Ρ

     • Ο/Η angel λέει:

      Μη νομίζεις ότι το να πάρεις σκύλο είναι η λύση, διότι και οι σκύλοι έχουν ψύλλους (και τσιμπούρια). Κοίτα να επιλύσεις το πρόβλημα αλλιώς, επέμενε στην (ευγενική) απομάκρυνση των αδέσποτων γάτων και πίστεψέ με θα δεις αποτέλεσμα :)
      Καλό σου βράδυ!

    • Ο/Η angel λέει:

     Τζένη καλησπέρα σου! Είναι πολύ πιθανό εσύ να ρίχνεις τα ξύδια και τα … λάδια (!), αλλά από τη στιγμή που οι γάτες συνεχίζουν να έρχονται το πρόβλημα παραμένει. Απομάκρυνε το χαλάκι σου και καθάρισέ το (καλού κακού), είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει αφορμή για να μην έρθουν, το θεωρούν σπίτι τους, άσε που μπορεί να λιμάρουν και τα νύχια τους! Στο αυτοκίνητο είναι πολύ πιθανό να μετέφερες εσύ τους ψύλλους (και όχι, δεν έπεσες σε μεταλλαγμένους, απλά γεννούν σωρηδόν και δεν τους πιάνει το μάτι σου).
     Μην απελπίζεσαι!

 2. Ο/Η catianna λέει:

  καλημερα απο το……βασιλειο των ψυλλων!διαβασα τα σχολια σας και πηρα πολλες ιδεες !δεν γνωριζα την διατομικη γη,θα αγορασω σημερα κιολας!κατι που βοηθαει πολυ και το κανω καιρο τωρα,ειναι οταν κινουμαι στον προβληματικο χωρο,αλειφω τα ποδια μου με υγρο πλυσιματος πιατων.Οι ψυλλοι κολλανε απανω και ψοφουν!και στα πιατακια προσθετω λιγες σταγονες…επισης για τα αυγα στις βεραντες και σε σημεια που δεν υπαρχει ΤΙΠΟΤΑ ΕΥΦΛΕΚΤΟ ριχνω οινοπνευμα και βαζω φωτια μ’ενα σπιρτο ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΦΩΤΙΑ!!!!μην παρω καποιον απελπισμενο στο λαιμο μου….

  • Ο/Η angel λέει:

   Γεια σου Κατιάννα!
   Αυτό με το υγρό απορρυπαντικό πιάτων το έχω διαβάσει κάπου, εγώ δεν το έχω δοκιμάσει. Καλό κόλπο! Τώρα, όσον αφορά τη φωτιά, τι να πω, μπράβο σου! Εγώ αν το έκανα, θα γλίτωνα μεν από τους ψύλλους, αλλά θα κατέληγα είτε με εγκαύματα είτε με πυρπολημένο σπίτι! Πρόσεχε!

 3. Ο/Η Έλενα λέει:

  Καλησπερα από Κύπρο. Αρχές Μαρτίου ο σκύλος μας που μέχρι τότε έμενε στο σπίτι μαζί μας κόλλησε ψύλλους μάλλον από τα γειτωνικα χωράφια που έκανε την ανάγκη του. Από τότε γέμισε και το σπίτι. Ο σκύλος καθάρισε με ρακί διαφορά που μας έδωσαν οι κτηνίατροι αλλά το σπίτι ακόμα. Με τον άντρα μου κάναμε τα πάντα…σκούπισμα με ηλεκτρική συνεχώς, ψέκασαν με διαφορά σκευάσματα, απεντωμωση με εταιρεία, ρίξαμε βορακα, κλείσαμε χαραμάδα στο πάτωμα με σιλικόνη… Το πρόβλημα δεν λύθηκε πάει ενάμιση μήνας τώρα. Ψάξαμε για διατομική γη αλλά δεν βρίσκουμε πουθενά εδω. Τι άλλο να κάνουμε; εγώ είμαι σε πολύ άσχημη κατάσταση….

  • Ο/Η angel λέει:

   Έλενα καλημέρα!
   Για να καθαρίσει το σπίτι είναι δύσκολο και θέλει πολύ υπομονή. Και, επίσης, θα πρέπει να καθαρίζεις σταδιακά κάθε δωμάτιο, το οποίο ουσιαστικά στη συνέχεια δεν θα το χρησιμοποιείς για λίγο, ούτως ώστε να μπορείς να ελέγξεις αν έχεις πράγματι διώξει όλους τους ψύλλους. Αν διαβάσεις στα σχόλια, θα διαπιστώσεις πόσο ταλαιπωρήθηκα εγώ και άλλοι παλαιότερα.
   Διατομική γη αν δεν βρίσκεις, μπορείς να την παραγγείλεις από το διαδίκτυο (η αγγλική της ονομασία είναι diatomaceous earth), μάλιστα η διαδικτυακή της τιμή είναι μικρότερη από τις τιμές που έχω βρει εδώ στην Ελλάδα. Αν πάλι θες, μπορώ να σου στείλω, αλλά ενημέρωσέ με με μήνυμα στο angel@aenaon.biz.
   Καλή δύναμη!

   Υ.Γ. Παρεπιπτόντως, ο σκύλος πράγματι καθάρισε με ρακί; Ή είναι κάποιο τυπογραφικό λάθος;

 4. Ο/Η ζωη λέει:

  Καλησπερα κ σας ευχαριστω για την συμπαρασταση σας . Συνεχιζω να βγαζω το στρωμα καθε μερα εξω να το αεριζω μετα μαξιλαρια μετα τα σιδερωνω μαζι μετο παπλωμα φυσικα εχω στις ντουλαπες μεσα νερο με αιθερια ελαια λεβαντας σκουπιζω καθημερινα κ πεταω την σακκουλα κ αυτος μου εστειλε με email την εγκριση του φαρμακου που χρησιμποποιησε .ελπιζω να μν εχει γεννησει μεσα σε καμμια ντουλαπα κ τρελλαθω. Το ελαιο δν τα σκοτωνει ε? Βαζω ολη μερα στην κρεβατοκαμαρα μου λαμπα με σαπουνι κ το βραδυ βαζω στο σαλονι .δν εχω δει τπτ κ παρο ολα αυτα την παρασκευη εβγαλα 3 σπυρια οι γιατροι λενε αντιδραση μακαρι . Φοβαμαι να ξαπλωσω στο κρεβατι μου . Αραγε τα αυγα τα ρουφαει η σκουπα?σας ευχαριστώ παρα πολυ

 5. Ο/Η φρυνη λέει:

  καλησπερα Ζωη.περσι τετοιο καιρο βιωσα το ιδιο προβλημα.την πατησα κι εγω κι αρχισα να ψεκαζω.η γιατρεια ειναι η διατομικη γη που σκορπισα σ ολο το σπιτι οπως μου ειχε γραψει η angel(να ναι καλα) απο το φοβο μου το αφησα τουλαχιστον 3 μηνες.δοξα τω θεο ηρεμησα!!!

 6. Ο/Η ζωη λέει:

  Δν εκανα αυτο με την αμπουλα γιατιθα επρεπενα φυγω απο το σπιτι για 2 ωρες μονο ψεκασε

  • Ο/Η angel λέει:

   Ζωή καλημέρα και καλή εβδομάδα!
   Λοιπόν, η πρώτη μου σκέψη όταν πρωτοέγραψες για το πρόβλημά σου ήταν ότι είσαι από τα λίγα άτομα που ενήργησαν άμεσα και σε γενικές γραμμές “σωστά” για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Παρ’όλα αυτά, μάλλον λόγω του πανικού σου, δεν σκέφτηκες τη δική σου υγεία σου προκειμένου να γλιτώσεις.
   Καταρχήν πρώτη φορά ακούω να έρχεται κάποιος να κάνει απεντόμωση και να ψεκάζει τα χαλιά, τις μαξιλάρες και ποιος ξέρει τι άλλο, πράγματα δηλαδή τα οποία χρησιμοποιούμε και πιάνουμε, ακουμπάμε, πατούμε. Είναι σα μου λες ότι αν δεις κατσαρίδα στην κατσαρόλα σου, θα την ψεκάσεις με baygon και μετά θα τη χρησιμοποιήσεις. Αυτό που έπρεπε να κάνεις ήταν να απογυμνώσεις τον χώρο σου από όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα, για παράδειγμα θα μπορούσες να έχεις δώσει τα χαλιά σου σε ένα καθαριστήριο. Με αυτόν τον τρόπο και τα χαλιά θα είχαν καθαρίσει από τυχόν ανεπιθύμητα έντομα αλλά και όταν θα τα έβαζες στο σπίτι θα ήταν καθαρά και σίγουρα όχι γεμάτα τοξικές ουσίες. Το ίδιο ισχύει και για τις μαξιλάρες, θα μπορούσες να τις έχεις βγάλει στον ήλιο και να τις τινάξεις, δεν ξέρω το μέγεθός τους, αν χωρούσανε να τις έβαζες στο πλυντήριο, εγώ κάποιες μαξιλάρες τις είχα δώσει κι αυτές στο ταπητοκαθαριστήριο.
   Τώρα ό,τι έγινε, έγινε. Και κάθισες στις μαξιλάρες και πάτησες στα χαλιά και ποιος ξέρει τι άλλο. Ελπίζω, αν τυχόν υπάρξει επόμενη φορά, να είσαι πιο προσεκτική και “κριτική” απέναντι στις πληροφορίες που μας σερβίρουν περί “ασφάλειας” και “υγιεινής”. Αν διαβάσεις προσεκτικά τις οδηγίες των φαρμάκων που χρησιμοποιούν για ψέκασμα, θα φρίξεις. Είναι πολύ επικίνδυνες ουσίες. Γι’ αυτό πρόσεχε.
   Καλή δύναμη

 7. Ο/Η ζωη λέει:

  Και το εβαλε κ πανω στα χαλια μου οποτε μπορεις απαντησε μου παω να τρελλαθω

 8. Ο/Η ζωη λέει:

  Χθες εκανα αποντομωση

 9. Ο/Η ζωη λέει:

  Και το εβαλε κ κατω απο τα μαξιλαρια του σαλονιου που τωρα καθομαι

 10. Ο/Η ζωη λέει:

  Σε ευχαριστω πολυ δν εχω ζωα σπιτι εχω πλακακια εχω περασει το σπιτι με ατμοκαθαριστη μου ειπε αυτος να μν σουγγαρισω για 5 μερες δν εχω δει τπτ απο την δευτερα το βραδυ βαζω παντού μικρα μπωλ με λεβαντα κ πασαλειβομαι κ εγω αυριο να βγαλω τα παλτα μου εξω να τα κανω με τν ατμοκαθαριστη ποια ειναι η γνωμη σου

  • Ο/Η angel λέει:

   Ζωή, αν θες κάνε με τον ατμοκαθαριστή τα ρούχα σου, ωστόσο από ό,τι καταλαβαίνω μάλλον το πρόβλημα ήταν σχετικά μικρό.
   Μία παρατήρηση – ερώτηση: Τις ημέρες μετά την απεντόμωση εσύ ήσουν σπίτι; Επειδή, αν ήσουν και οι άνθρωποι από την εταιρεία απεντόμωσης σου είπαν να μη σφουγγαρίσεις για πέντε ημέρες α) είτε σου έλεγαν βλακείες, διότι το φάρμακο αρκεί να παραμείνει για μία ημέρα το πολύ β) είτε δεν σε ενημέρωσαν σωστά για τη δική σου υγεία, δηλαδή αφήσεις το φάρμακο να δράσει με το σπίτι κλειστό και εσένα απούσα, για να μην εισπνεύσεις επικίνδυνες τοξικές ουσίες. Ό,τι κι αν ισχύει, κάτι δεν έκαναν σωστά. Απλά σου το αναφέρω για τυχόν μελλοντική – κάτι που το απεύχομαι – αντίστοιχη περίπτωση.

   • Ο/Η ζωη λέει:

    Αυτος μου ειπε οτι εινα μη βλαβερο για τν ανθρωπο ναι εγω εμεινα μεσα μας ειπε να αφησουμε ανοιχτα με σιτες κ οτι δν ειναι βλαβερο για τν ανθρωπο

 11. Ο/Η ζωη λέει:

  Καλησπέρα κλαιω 5 μερες ειμαι σε τρελλα πηγα σκ σε φιλικο σπιτι σε χωριο κ εφερα ψυλλους το εμαθα δευτερα βραδυ απο την γιατρο παιρνω κ κορτιζονη .βρηκα ενα στο στρωμα μου εκανα τα πάντα 14 πλυντήριο σιδερο ατμοκαθαριστη baygon k σημερα που εβγαλα παλι 3 σπυρια κ παρολο που εψαξα κ δν βρηκα τπτ εκανα αποντομωση. Ο ανθρωπος δν βρηκε τπτ αλλα δν ξερω τι γινεται μεσα στην ντουλαπα μου τι να βαλω μεσα για να τελειωσει αν υπαρχει στην ντουλαπα μου βοηθηστε με εχω τρελλαθει

  • Ο/Η angel λέει:

   Ζωή μου καλησπέρα!
   Αμάν βρε κοπέλα μου, μπορώ να αντιληφθώ το δράμα σου, για να καταλήξεις να πάρεις κορτιζόνη…
   Καταρχήν, σταμάτα να ψεκάζεις με baygon, σου φθάνει το πρόβλημα με τους ψύλλους, δεν χρειάζεται να πάθεις και αναπνευστικό! Είναι σκέτο δηλητήριο!
   Το ότι σου είπαν στην απεντόμωση ότι δεν βρήκαν κάτι, δεν σημαίνει τίποτα. Κι εμένα το ίδιο μου έλεγαν παλαιότερα που φώναζα συνεργείο, αλλά εγώ ήξερα τι κυκλοφορούσε χοροπηδώντας από το πάτωμα πάνω μου και τούμπαλιν! Ο καλύτερος τρόπος για ελέγξεις αν πράγματι έχεις ψύλλους στο σπίτι είναι να φοράς λευκά ρούχα, εγώ να φανταστείς φορούσα ακόμα και λευκές κάλτσες και λευκές παντόφλες (αυτές που είναι για το μπάνιο, να’σαι καλά Βασιλεία που με τροφοδότησες)! Τις κάλτσες μάλιστα τις έβαζα πάνω από το κολάν που φορούσα, από τον φόβο μου μήπως ανεβαίνοντας κάποιος ψύλλος στα πόδια μου τρυπώσει μέσα από το κολάν!!! Άστο, τρέλα ατελείωτη…
   Τη Δευτέρα το πρωί πήγαινε σε ένα κατάστημα με αγροτικά είδη και ζήτησε να αγοράσεις διατομική γη (ή αλλιώς γη διατόμων ή διατομίτης). Μπορείς να την αναζητήσεις και στο διαδίκτυο. Όπως εξηγώ σε πολλά σχόλια πριν το δικό σου (αν θέλεις κάνε έναν κόπο και διάβασε τα, είναι αρκετά εκτενή) η διατομική γη μοιάζει με ταλκ. Την απλώνεις παντού, στο πάτωμα, τα έπιπλα, στα στρώματα, εγώ είχα ρίξει και στα ρούχα μου! Δεν είναι τοξική, αλλά σε περίπτωση που έχεις αλλεργία (όπως αυτή, για παράδειγμα, που έχουμε την άνοιξη στη γύρη των δέντρων), καλό θα ήταν να μην την εισπνεύσεις όταν τη ρίχνεις και τινάζεται. Εγώ άφηνα τη σκόνη 2-3 ημέρες (ναι, περπατούσα σε ένα σπίτι που έμοιαζε με αλευρωμένο, αλλά κάλλιο αυτό, παρά να κυκλοφορώ με ψύλλους στο κεφάλι!) και μετά σκούπιζα με την ηλεκτρική (πετούσα μετά τη σακούλα στα σκουπίδια), σφουγγάριζα και ξανακυκλοφορούσα ωσάν ημίτρελη με τα λευκά για να ελέγξω τι είχα καταφέρει. Αν έβρισκα έστω κι έναν ψύλλο, ξαναέριχνα. Ο κύκλος των ψύλλων (δηλαδή των αυγών τους) είναι περίπου 10 – 15 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι, επειδή είχα σοβαρό πρόβλημα, την παραπάνω καθημερινότητα (σκόνη, λευκά ρουχαλάκια, κλπ.) τη βίωνα περίπου έναν μήνα μέχρι να μπορέσω να πω ότι είχε καθαρίσει το σπίτι.
   Βέβαια, εγώ στο σπίτι έχω γάτες, ξύλινα πατώματα που επικοινωνούν με υπόγειο της κακιάς ώρας και άλλα ιδιόμορφα που δεν βοηθούσαν στο να λυθεί το πρόβλημα πιο γρήγορα. Αν εσύ μένεις σε διαμέρισμα, ίσως τα αποτελέσματα να είναι πιο άμεσα.
   Τι να πω, καλή δύναμη και μπόλικη ψυχραιμία, σε νιώθω από τα βάθη της ψυχής μου. Ωστόσο, believe it or not, με τη διατομική γη θα διαπιστώσεις ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο νομίζεις…
   Καλό σου βράδυ

 12. Ο/Η joana λέει:

  Εχω αγορασει ηδη και εβαλα απο χτες. Πηρα μονο ενα κουτακι βεβαια και σκεφτομαι μηπως χρειαζεται μεγαλυτερη ποσοτητα. Μηπως εχεις ιδεα? Το σκυλακι μου το εχω ψαξει καθαρο ειναι και φοραει και κολαρο.Οσο για τσιμπηματα δεν εχω. Ειχα πριν δυο εβδομαδες στο χερι 5-6 αλλα καινουρια δεν εχω δει. Επισης για οποιον εχει αποριες για το πως ειναι οι κοριοι ,να τους αναγνωρισουν δηλαδη, υπαρχουν βιντεακια στο youtube. ‘bed bugs’ για οποιον δεν ξερει. Οπως και πολλα βιντεο για διατομικη γη (diatomaceous earth).

  • Ο/Η angel λέει:

   Ιωάννα εμείς έχουμε δύο-τρεις συσκευασίες στο σπίτι, όχι επειδή ρίχνουμε πολύ, αλλά για να είναι άμεσα προσβάσιμο στους διαφορετικούς χώρους όπου είχαμε εντοπίσει πρόβλημα στο παρελθόν. Το ότι δεν έχεις καινούρια τσιμπήματα είναι θετικό, προφανώς είχες μικρότερο πρόβλημα από ό,τι φαινόταν, οπότε και εξαφανίστηκαν.
   Τα βιντεάκια που αναφέρεις είναι πολύ χρήσιμα, σε ευχαριστούμε!
   Καλό σου Σαββατοκύριακο!

 13. Ο/Η joana λέει:

  Καλημερα,πριν απο βδομαδες ειχα κατι τσιμπηματα στο χερι ,σαν κουνουπι ηταν,αλλα το μυαλο μου πηγε αλλου γιατι η διπλανη μου ειπε οτι κατι που πηδαει τους τσιμπαει.Απεκλεισα ομως μετα τους ψυλλους γιατι εχω σκυλο και τον βλεπω μια χαρα ανετο.Αν ειχα θα τον τσιμπαγαν πρωτο και καλυτερο νομιζω. Ετσι σκεφτηκα κοριους.Σημερα λοιπον τυχαια βεβαιωθηκα παρολο που δεν με εχουν τσιμπησει μερες γιατι ειδα δυο με τα ματια μου.Και οπως ηταν φυσικο φυλαγα σκοπια ολο το βραδυ. Και εκει που βλεπω κατι που δεν μοιαζει με κοριο παω να το σκοτωσω ετσι κι αλλιως και πηδαει!!! Μακρυγορησα κι εγω,αλλα θα τρελαθω!γινεται να εχω κι απ τα δυο??

  • Ο/Η angel λέει:

   Καλησπέρα Ιωάννα!
   ΘΑ μπορούσε κάλλιστα να υπάρχουν και ψύλλοι και κοριοί. Ένας εύκολος τρόπος να το διαπιστώσεις είναι από τα τσιμπήματα, των κοριών είναι σε μία σειρά, συνήθως 2-3 συνεχόμενα, ενώ των ψύλλων μεμονωμένα και σχετικά άναρχα.
   Το αν ο σκύλος έχει ψύλλους κι είναι “άνετος” είναι σχετικό, το τρίχωμά του είναι πυκνό; Τον κοίταξες να δεις τι γίνεται;
   Σε όλους εδώ και καιρό λέω να αγοράσουν διατομική γη. Διάβασε τα σχόλια πριν το δικό σου και θα καταλάβεις. Την απλώνεις στις περιοχές που θεωρείς ότι έχουν προσβληθεί και εξουδετερώνει και τα δύο είδη. Μπορείς να βάλεις και στον σκύλο σου (στη ράχη του και γύρω από τον λαιμό), αρκεί να του προστατέψεις τη μουσούδα με το χέρι σου για να μην την αναπνεύσει.
   Και μην τρελαίνεσαι, μοιάζει να είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα, αλλά λύνεται σχετικά ευκολότερα από ό,τι πιστεύουμε, απλά θέλει λίγη υπομονή!
   Καλό κουράγιο!!!

 14. Ο/Η Μακης λέει:

  ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΩΝ ΨΥΛΛΩΝ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΟΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟΥ Ή ΝΑ ΤΡΙΒΕΤΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΜΕ ΧΥΜΟ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΕ ΨΥΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΡΙΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΕΜΠΟΤΙΣΘΟΥΝ ΠΑΝΑΚΙΑ ΜΕ ΚΙΑΦΙ (ΘΕΙΟΝ) ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΟΥΝ ΣΕ ΜΕΤΑΛΙΚΟ ΔΟΧΕΙΟ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΝΟΣ ΘΑ ΨΟΦΗΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΙΝΟΣΚΕΠΑΣΜΑΤΑ ΝΑ ΑΕΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΤΟΥΛΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΕΜΑΣΟΥΜΕ ΜΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΚΛΩΝΙΑ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟΥ ΚΑΙ ΛΕΒΑΝΤΑΣ ΩΣ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΟ . ΕΠΑΝΩ ΣΤΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΜΠΕΝΤΑΝΤΙΝ (ΣΥΧΝΕΣ ΕΠΑΛΕΙΨΕΙΣ)

 15. Ο/Η ΧΡΥΣΑ λέει:

  Καλημέρα Angel,
  Ευτυχώς μέχρι στιγμής έχω δει αποτελέσματα. Με τα πιατάκια με σαπουνονερο έπιασα 2 το πρώτο βράδυ και ξανά τίποτα. Βέβαια έχω ψεκάσει όλο το σπίτι, στρώματα,χαλια με νερό,λεμονι και σόδα φαγητού. Σφουγγάρισμα με καυτό νερό και χλωρίνη και πασαλειμμα με ευκαλυπτελαιο. Φοβάμαι λίγο για την σκόνη γιατί η μικρή μου είναι αλλεργική.Αυτη ή σκόνη εξουδετερώνει και τα αυγά ή όχι? Λέω να συνεχίσω έτσι, λες να μην έχω αποτέλεσμα???? Λες να υπάρχουν κι άλλοι κρυμμένοι.??

  • Ο/Η angel λέει:

   Χρύσα καλησπέρα και συγγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά λείπαμε!
   Όλα καλά; Εξουτερώθηκε το πρόβλημα;
   Η σκόνη εξουδετερώνει τα πάντα και το καλό είναι ότι αν την αφήσεις (χωρίς να τη βρέξεις) για κάποιες ημέρες, θα διαπιστώσεις ότι γίνεται γενική εκκαθάριση πολλών εντόμων…
   Καλό σου απόγευμα!

   • Ο/Η ΧΡΥΣΑ λέει:

    Καλημέρα…να μαι και εγώ..στο ίδιο έργο θεατής… πριν ένα μήνα προσπάθησα να τους απομακρύνω με τους παραπάνω τρόπους και με κάτι αμπούλες που πήρε ο άντρας μου από κτηνιατρείο. ΤΖΙΦΟΣ… Φοβήθηκα να ρίξω την σκόνη γιατί η κόρη μου έχει αλλεργία και μου είναι δύσκολο να λείψω από το σπίτι συνεχόμενα 2 βράδια.αν ρίξω την σκόνη το πρωί και την σκουπίσω το βράδυ θα κάνει δουλειά???? Ή τζάμπα κόπος?? Έχω αγανακτήσει…χθες είδα έναν πάνω στην κουβέρτα της μικρής μου. Από εκείνη την ώρα έχω γεμίσει τσιμπιματα.εβαλα πάλι πιατάκια με σαπουνονερο και δεν πιάνω τίποτα.. θα μου στρίψει…αρχίζω να νομίζω πως γεμίζω τσιμπιματα από το άγχος μου αλλά όταν με πιάνει η γνωστή φαγούρα καταλαβαίνω πως μόνο άγχος δεν είναι.. οπότε λοιπόν αν ρίχνω σκόνη το πρωί και σκουπίζω το βράδυ για κάνα δυο μέρες θα δω αποτέλεσμα ή θα μαι πάλι στα ίδια???

    • Ο/Η angel λέει:

     Καλησπέρα Χρύσα,
     έχω μία απορία. Τι ακριβώς εννοείς όταν γράφεις ότι δεν μπορείς να λείψεις από το σπίτι δύο συνεχόμενα βράδυα;
     Τη διατομική γη μπορείς να τη ρίξεις το πρωί και να τη σκουπίσεις το βράδυ, αρκεί για να κάνει τη δουλειά της. Αν θες, ξανακάνε το ίδιο την επόμενη ημέρα.
     Η φαγούρα που αναφέρεις μπορεί να είναι και καθαρά ψυχολογική αντίδραση… Εμείς, αφού πλέον είχε καθαρίσει το σπίτι, ήμασταν σε επαγρύπνηση για οποιοδήποτε δημιουργούσε αίσθημα φαγούρας, ήταν λίγο παρανοϊκό, αλλά ωστόσο τσεκάραμε μήπως υπήρχε έστω κι ένας ψύλλος!
     Δοκίμασε επομένως τη λύση με τη διατομική γη, ρίχνε το πρωί, σκούπιζε – σφουγγάριζε το βράδυ (καλή δύναμη!) και μη στενοχωριέσαι, τα αποτελέσματα θα φανούν άμεσα.
     Καλό σου βράδυ και καλό κουράγιο!

 16. Ο/Η ΧΡΥΣΑ λέει:

  Όπως καταλαβαίνετε, από την ώρα και μόνο που σας γράφω ή κατάσταση είναι απελπιστική. Ψέκασα με σπρέι του εμπορίου, και τώρα που σας διαβασα σηκώθηκα σαν τρελή στις 3 τα ξημερώματα και γέμισα το σπίτι με σαπουνόνερά ΚΑΙ ξύπνησα και τα μωρά με το να τα πασαλειφω με ευκαλυπτελαιο. Κι ο Θεός βοηθός…

  • Ο/Η angel λέει:

   Χρύσα καλημέρα!
   Καταλαβαίνω την απελπισία σου, αλλά χρειάζεται να επιδείξεις αρκετή ψυχραιμία, αλλιώς με τον πανικό δεν θα καταφέρεις κάτι.
   Σήμερα είναι Κυριακή, οπότε πορεύεσαι με ό,τι έχεις στο σπίτι. Αύριο το πρωί πήγαινε και αγόρασε μία συσκευασία διατομικής γης. Το αναφέρω σε όλα τα τελευταία σχόλια τόσο σε αυτό το άρθρο όσο και στο αντίστοιχο με τους κοριούς. Θα το απλώσεις όπου έχεις εντοπίσει το πρόβλημα και θα δεις άμεσα αποτελέσματα. Επειδή αναφέρεις μωρά (να τα χαίρεσαι!) καλό θα ήταν να μην έρθει η πούδρα αυτή σε επαφή με το πρόσωπό τους.
   Αυτά τα ολίγα. Γράψε μας τελικά τι έγινε, ελπίζω όλα να πάνε καλά (και γρήγορα!!)
   Καλό υπόλοιπο Κυριακής!

 17. Ο/Η Fay λέει:

  Tha to dokimasw kai afto’nn se euxaristw para polu kai sunxaritiria gia thn selida sou!!! Tha sou sthlw ta apotelesmata kai palu se euxaristw filia

  • Ο/Η angel λέει:

   Να’σαι καλά Φαίη για τα καλά σου λόγια! Ελπίζω να έχεις καλά και γρήγορα ξεμπερδέματα!!!

   • Ο/Η tasoula λέει:

    καλησπερα!!!εχω μεγαλο προβλημα με τους ψυλους…ενα θα σας πω ειμαστε σε χωριο κ ο συζηγος εχει στανη με αιγοπροβατα κ με αρκετα αλλα ζωακια….βεβαια μακρια απο το σπιτι αλλα πιστευω οτι δε πεζει ρολο…εκτος αν δεν ερχεται εκεινος στο σπιτι..χιχιχιχιχι,…λοιπον στη στανη χρησημοποιει διαφορα ‘γιατροσοφια’…οπως υδατασβεστης και χοντρο αλατι..τον τελευταιο καιρο σκοτωνω περιπου 10 με 15 ψυλους μεσα στο σπιτι καθημερινα…χρησημοποιω το αεροζολ το αοσμο σε σπρευ(ενα πρασινο μπουκαλι πλαστικο)μεχρι τωρα εβλεπα αποτελεσματα..τις τελευταιες μερες ομως οχι….δε ξερω εχω απελπιστει…. δε ξερω τι να κανω…εχω αφηνιασει οτι μαυρο βλεπω το συνθλιβω με μανια κ οταν διαπιστωσω πως ηταν χνουδακι αθωο γελαω ,ομως οταν δω πως ηταν ψυλος του ριχνω κ μερικα μπινελικια χαχαχαχα…περα απο την πλακα δεν εχω υπνο….φοβαμαι κ για καμια αρωστια…εχω κ δυο παιδια….!!ευχαριστω που με ανεχτηκατε κ περιμενω την πολυτιμη βοηθεια σας…ααα..σημερα εβαλα πιατακια με σαπουναδα κ εβαλα μεσα κ απο ενα ρεσο για φως δε ξερω αν θα βοηθησει ομως……καλο βραδυ΄

    • Ο/Η angel λέει:

     Τασούλα μου καλησπέρα!
     Το πονεμένο αυτό ανέκδοτο το έχω βιώσει και, πίστεψέ με, σε νιώθω βαθύτατα. Από τη στιγμή που σκοτώνεις 10-15 ψύλλους την ημέρα, το πρόβλημα είναι σοβαρό και το που έχεις χάσει τον ύπνο σου είναι και λίγο… Εγώ είχα καταλήξει με ψύλλους και στα μαλλιά!!!
     Θα σου πω αυτό που λέω σε όλους τον τελευταίο καιρό. Πήγαινε να αγοράσεις από ένα μαγαζί με αγροτικά προϊόντα γη διατόμων (ή αλλιώς διατομική γη). Αν διαβάσεις στα σχόλια πριν το δικό σου, θα δεις το γιατί. Μοιάζει με ταλκ και το χρησιμοποιείς ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Προσέχεις να μην το εισπνεύσεις τόσο εσύ όσο και τυχόν ζώα που μπορεί να έχεις στο σπίτι (π.χ. σκύλος). Άμα οι ψύλλοι περάσουν πάνω από τη διατομική γη, πεθαίνουν. Είναι σα να τους τρυπάνε κομματάκια γυαλί. Αφού τη ρίξεις, άστην για κανά δυο μέρες. Καθάρισε και ξαναρίξε άμα θες αμέσως (εγώ αυτό έκανα) ή μετά από 6-7 ημέρες (ο κύκλος των ψύλλων είναι περίπου 10-15 ημέρες). Θα δεις άμεσα αποτέλεσμα.
     Καλό κουράγιο και μη στενοχωριέσαι, θα εξαφανισθούν, απλά τώρα είναι λίγο ζόρι…

     • Ο/Η tasoula λέει:

      ευχαριστω …θα το κανω…αυτο το απλωνεις παντου??πχ.χαλια κουβερτες κτλ???ζωα στο σπιτι δεν εχω…απλα ο γιος μου εχει ενα θεμα με αλεργικο ασθμα μηπως πειραζει??/αν κ θα το κανω το πρωι που θα φυγουν για το σχολειο…κ παλι ευχαριστω…θα το εφαρμωσω κ θα σου απαντησω παλι…..

      • Ο/Η angel λέει:

       Τασούλα καλημέρα!
       Το απλώνεις παντού, εγώ να φανταστείς είχα βάλει και στα στρώματα. Ωστόσο, επειδή αναφέρεις ότι ο γιος σου έχει αλλεργικό άσθμα, καλό θα ήταν όταν το ρίξεις να μην είναι στο σπίτι ή αν είναι να φορά μάσκα (εγώ όταν βάζω, δεν φορώ τίποτα, αλλά δεν έχω κάποια αλλεργία) και, επίσης, εκεί που έχεις ρίξει να μην έρθει το παιδί σε επαφή με τη μύτη, δηλαδή, για παράδειγμα, να μην ξαπλώσει. Θα μπορούσες να το αφήσεις μισή μέρα και πριν επιστρέψει να το καθαρίσεις και την επόμενη μέρα το ίδιο. Απλά θα καταναλώσεις περισσότερη σκόνη.
       Καλή δύναμη!

 18. Ο/Η Fay λέει:

  Peripou deka meres ekana thn deuterh apentomosh!!

 19. Ο/Η Fay λέει:

  Kalhspera angel thelw thn vohthia sou opws dipote exw gemhsei psilous sto spiti mou kai den kserw ti na kanw!! Ekana 2 fores apentomosh kai akoma den exoun fygei ti na kanw!??enai sto krevati m ston kanape moy pantoy kai ola ta epipla einai kainouria k exw trelathei!!! Me exoun kanei sourotirh k mena kai ton filo mou!!!

  • Ο/Η angel λέει:

   Φαίη καλησπέρα!
   Σε νοιώθω απόλυτα και τον έχω ζήσει τον εφιάλτη αρκετές φορές…
   Έχεις μέσα στο σπίτι ζώα; Αν έχεις και παραμένουν μέσα, το πρόβλημα δεν θα λυθεί, απλά θα ανακυκλώνεται. Αν δεν έχεις, τότε μάλλον τους μεταφέρετε εσύ και ο φίλος σου, οπότε θα πρέπει να εντοπίσετε την πηγή! Εγώ μια φορά τους μετέφερα από τη δουλειά, όπου τελικά έγινε απεντόμωση, διότι είχαν και άλλοι υπάλληλοι πρόβλημα. Συνεπώς: απέκλεισε κάθε πιθανότητα να έρχονται κι άλλοι ψύλλοι από έξω μέσα.
   Αναφέρεις ότι έκανες δύο φορές απεντόμωση. Πόση απόσταση χρονική είχαν μεταξύ τους; Στο ρωτώ, διότι τα αυγά για να εκκολαφθούν χρειάζονται έναν κύκλο περίπου 10-15 ημερών, τουτέστιν αν έκανες απεντόμωση την 1η και την 15η Ιουλίου, τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται μετά τις 20-25, για να μην πω ότι μπορεί να χρειασθείς να κάνεις και τρίτη. Αλλά, όπως σου είπα και παραπάνω, αν οι ψύλλοι μεταφέρονται στο σπίτι σου είτε από εσάς είτε από ζώα, δεν θα βελτιωθεί η κατάσταση.
   Όπως έχω γράψει κατ’επανάληψιν στα σχόλια, εγώ κυκλοφορούσα πατόκορφα ντυμένη στα λευκά (σαν τρελή νύφη!), προκειμένου να μπορώ να ελέγξω μήπως μετέφερα από το ένα δωμάτιο στο άλλο ψύλλους (είναι πολύ βασικό και εξαιρετικά σημαντικό για το ηθικό σου να ξέρεις ότι έχεις βρε παιδάκι μου έναν χώρο για να μπορείς λίγο να ηρεμήσεις τα κουρελιασμένα σου νεύρα!), χρησιμοποίησα αρχικά pubex σπρέι που είχα αγοράσει με τα κιλά παλαιότερα από το φαρμακείο και ψέκασα με αυτό ρούχα, έπιπλα, ακόμα και μένα μέσα στην απελπισία μου κάποια στιγμή (!!!), αλλά μετά ανακάλυψα τη διατομική γη και κυριολεκτικά σώθηκα. Έβαλα στους γάτους (προσοχή μην το εισπνεύσουν, αρχίζουν και φταρνίζονται) στη ράχη τους και λίγο στην κοιλίτσα τους και μετά έριξα σε όποια γωνιά μπορείς να φαντασθείς, συμπεριλαμβανομένων και των επίπλων/στρωμάτων κλπ. Θα σωθείς.
   Ελπίζω να βρείτε γρήγορα την ψυχική σας γαλήνη και ηρεμία, ξέρω πόσο ψυχοφθόρο είναι και, πίστεψέ με, κάθε φορά που διαβάζω ένα σχόλιο και μετά το απαντώ, είναι σα να έχω μπροστά μου τη σκηνή…
   Καλό σου βράδυ

   • Ο/Η Fay λέει:

    Axxx pragmatika den kserw ti ginete den exw pleon to skili mesa sto spiti alla exw akoma psilous akoma kai sta autokinita exw milame gia megalo provlhma shmera evala se olo to spiti fidakia na kaigonte kai ena mixanhma pou exei lampes kai skotonei ta kounoupia kai mallon apo oti katalavenw kai tous psilous kai esteila ton filo mou na mou parei levanta kai o xazoulis mou phre arwmatika xwrou levanta…egw fovamai pio poly gia ta epipla dn kserw pws tha fygoun apo ekei evala shmera k piatakia me sapounada kai den kserw!!! H mama mou exei skilo k phgainw ekei alla apo oti m leei den exei katalavei kati oute tsimpimata exei!! Alla panw stn skilo tha mamas m vrhka enan!! Ti na kanw k h mana m exei megalo spiti ti na kanei k afth gia na fygoun den antexoume allo!!! Fantazomai k esy ti exeis perasei!!

    • Ο/Η angel λέει:

     Φαίη μου, ο σκύλος σίγουρα δεν βοηθούσε, όπως και το ότι εσύ έχεις επαφή με τον σκύλο της μητέρας σου που σίγουρα έχει, αφού βρήκες ήδη έναν.
     Καταρχήν λίγο ψυχραιμία. Να ξέρεις ότι θα διορθωθεί το πρόβλημα, αλλά πρέπει να έχεις γερά νεύρα (όσο κι αν τώρα σου φαίνεται αδύνατο) και πολλή υπομονή και επιμονή. Κάνε ηλεκτρική παντού (ακόμα και τα στρώματα) και άλλαξε αμέσως τη σακούλα της σκούπας με καινούρια. Στη συνέχεια σφουγγάρισε παντού με καυτό νερό, διότι οι ψύλλοι “καίγονται” από αυτό. Μπορείς με καυτό σαπουνόνερο να περάσεις επίσης όλα σου τα έπιπλα (πρόσεξε, το επιθυμητό είναι να καούν οι ψύλλοι, όχι εσύ!). Αφού στεγνώσουν, ρίξε πάνω τους διατομική γη και άφησέ την για δύο-τρεις ημέρες. Πρόσεξε μην τη βρέξεις, πρέπει να είναι στεγνή.
     Εκτός από το σπίτι σου, μπορείς να ρίξεις γη διατόμων και στο μπαλκόνι σου.
     Βάλε επίσης διατομική γη στους σκύλους σας (τον δικό σου και της μαμάς σου) με τον τρόπο που σου είπα πριν, βάλε δηλαδή λίγη στη χούφτα σου και άπλωσέ την μέσα από το τρίχωμα των ζώων όσο πιο κοντά στο δέρμα τους (σε περίπτωση που είναι μακρύτριχα), από το κεφάλι μέχρι και την ουρά και από τη ράχη μέχρι και την κοιλιά. Δεν πειράζει αν κάποια στιγμή τη γλείψουν, τους ξαναβάζεις μετά από 2-3 ημέρες ξανά. Το βασικό είναι να μην την εισπνεύσουν, γιατί όταν πας να την απλώσεις, σηκώνεται κάτι σα συννεφάκι, οπότε προστάτεψε με κάποιο τρόπο (με το ένα σου χέρι ή ας είσαι μαζί με τον φίλο σου ή τη μαμά σου και το κάνει ο ένας από τους δύο) τη μουσούδα τους.
     Η διατομική γη πουλιέται σε συσκευασμένα “μπουκάλια” πλαστικά των 125-250γρ. σε καταστήματα γεωργικών προϊόντων και κοστίζει γύρω στα 7-10 ευρώ, ανάλογα το μαγαζί.
     Ελπίζω να σε βοήθησα λίγο. Αν χρειαστείς ο,τιδήποτε άλλο, γράψε μου.
     Το ξέρω ότι είσαι απελπισμένη και σου φαίνεται βουνό, αλλά πίστεψέ με θα περάσει, απλά θα σου έχει σπάσει αρκετά τα νεύρα. Προσπάθησε να το διακωμωδήσεις λίγο, εγώ να φαντασθείς είχα φθάσει στο σημείο να κάνω διάλογο με τους ψύλλους και να τους προσκαλώ να τους “καθαρίσω” τον έναν μετά τον άλλο, αιμοσταγής δολοφόνος!! Αν αρχίσεις να γελάς λίγο με την κατάσταση, όσο κι αν δύσκολο φαντάζει, θα σου είναι κομματάκι πιο εύκολο.
     Εξάλλου δεν είναι στο χέρι τους, αφού δεν έχουν καν χέρια!!!
     Καλό κουράγιο και μη στενοχωριέσαι

 20. Ο/Η zafiraki λέει:

  εχω καταλαβει πως εχω κ εγω ψυλλους χωρις να εχω ζωα.κυριως στο πισω μπαλκονι στο ακαλυπτο οπου κυκλοφορουν γατες.καθαρισα ολο το μπαλκονι με ζεστο νερο κ χλωρινη κ ψεκασα γυρω απο τα κουφωματα με ενα σπρει του εμποριου αλλα παλι βλεπω να κυκλοφορουν.εβαλα στο μπαλκονι κ στο σαλονι νερο με σαπουνι πιατων καλα εκανα??ευτυχως λειπουν τα παιδια για μια εβδομαδα…τι θα ηταν πιο δραστικο το μειγμα με τα ελαια η η σκονη διτομικη γη????δουλευω σε νοσοκομειο κ φοβαμαι να μην τους παω κ εκει. τι να κανω για αμμεση εξαλειψη?????περιμενω με αγωνια την απαντηση σου!!!!!!!!!!!!!

  • Ο/Η angel λέει:

   Καλησπέρα zafiraki και συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντησή μου, αλλά δεν είχα πρόσβαση σε Η/Υ για κάποιες ημέρες!
   Τα σπρέι του εμπορίου δεν κάνουν δουλειά και το μόνο που καταφέρνεις είναι να ξοδεύεις χρήματα και να εισπνέεις τοξικές ουσίες. Το υγρό με το σαπούνι βοηθά, αλλά αν το πρόβλημα είναι οξύ, δεν αρκεί. Το ίδιο ισχύει και για το μείγμα με τα έλαια. Αν θέλεις να είσαι 100% σίγουρη για το αποτέλεσμα, χρησιμοποίησε διατομική γη. Από τότε που την ανακάλυψα, την προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους. Χώρια που πέραν των ψύλλων θα εξαλείψει και τις κατσαρίδες!
   Ελπίζω να πάνε όλα καλά!

 21. Ο/Η Maria λέει:

  Καλησπέρα σε όλους τους συμπάσχοντες,

  πριν από 2 χρόνια την άνοιξη είχα και εγώ εντονότατο πρόβλημα με ψύλλους.
  Κόλλησα μάλλον από τα μικρά γατάκια που φιλοξενούμε στο κτήμα μας.
  Μέχρι να καταλάβω τι μου γίνεται (έλκω φυσικά το ίδιο έντονα και τα κουνούπια…) και ότι τα ιδιαίτερα επώδυνα τσιμπήματα οφείλονται σε ψύλλους, πρέπει να είχα περίπου 7 επάνω μου. Πρέπει δε να είναι και νυκτόβια, γιατί δε με άφηναν να κλείσω μάτι.
  Πάρτι κανονικό! Ο μπουφές έχει ανοίξει και σας περιμένει. All you can eat!
  Αφού λοιπόν ενημερώθηκα για τις πιθανές στρατηγικές, ιδού τι με έσωσε από το βασανιστήριο:
  Προμηθεύτηκα αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και πασαλείφτηκα κυριολεκτικά με αυτό.
  Πέρασα τα εμποτισμένα με έλαιο χέρια μου πάνω από τα σεντόνια μου και όπου συνήθιζα να κάθομαι.
  Αφού λοιπόν άρχισαν να “μεταπηδούν”, μιας και δεν άντεχαν τη θεσπέσια οσμή του ευκαλύπτου, και προφανώς είχε μείνει τουλάχιστον ένας σκληροπυρηνικός ψύλλος, είπα να κάνω ένα καυτό ντούζ. Δεν ξέρω πού κρύβονται αυτοί οι μικροσκοπικοί βρυκόλακες, άλλα είπα πως από το νερό δεν θα μπορέσουν να γλυτώσουν.
  Και ευτυχώς! Έκανα λοιπόν το καυτό ντούζ (κόντεψα να τσουρουφλιστώ, αλλά με τέτοιο αποτέλεσμα… χαχάλι!) και ενώ περίμενα να συνεχίσει η ταλαιπωρία, ανταμείφθηκαν οι κόποι μου.
  Δε γνωρίζω αν ήταν τυχαίο, ή αν όντος η σειρά δράσης οδήγησε στην επιτυχία, αλλά σίγουρα είναι κάτι που μπορεί εύκολα να δοκιμαστεί από τον όποιο συμπάσχοντα.
  Έκτοτε δε χρειάστηκε να το επαναλάβω, μιάς και δεν έγινα θύμα ψύλλων ξανά (Δόξα Τον Θεό!!!)
  Σημειωτέων, πως του ψύλλους τους κόλλησα φορώντας ένα ειδικό περιβραχιόνιο που χρησιμοποιείται για την απώθησή τους!
  Εύχομαι καλή επιτυχία σε όποιον χρειαστεί να ακολουθήσει τη συμβουλή και με το καλό να απαλλαγεί.

  • Ο/Η angel λέει:

   Καλησπέρα σου Μαρία!
   Πολύ ωραία στρατηγική, πιστεύω ανοίγεις νέες προοπτικές στο ψυλλοζήτημα!!! Πράγματι, το άρωμα του ευκάλυπτου είναι ιδιαίτερα έντονο και πολύ δραστικό, πού να αντέξουν τη μυρωδιά του οι μικροί … φίλοι μας! Θα το έχω στα υπ’ όψιν, ελπίζοντας να μη χρειαστεί να το χρησιμοποιήσω ποτέ (!!!), αλλά ποτέ δεν ξέρεις….
   Όσο για αυτό που αναφέρεις για το απωθητικό περιβραχιόνιο είναι πραγματικά καταπληκτικό! Μήπως αντί για “απωθητικό” έπρεπε να γράφει “προσελκυστικό”;
   Χίλια εύγε, πάντως, έδρασες με εξαιρετική ευστροφία και φαντασία και ειλικρινά σε ευχαριστούμε από καρδιάς που μοιράστηκες μαζί μας όχι μόνο την εμπειρία σου, αλλά και έναν ωραιότατο τρόπο να ξεφορτωθούμε τους ψύλλους!
   Καλό σου βράδυ

   • Ο/Η Maria λέει:

    Καλημέρα angel,

    πολύ θα ήθελα να ήταν αχρείαστη η μέθοδος, αλλά μιάς και τα ζωήφια αυτά πάντα βρίσκουν τον τρόπο να κάνουν τη ζωή μας δύσκολη, ας ελπίσουμε πως η συγκυρία που με απάλλαξε από αυτά να έχει και το ίδιο αποτέλεσμα σε άλλους.
    Εάν βοηθήσει έστω και έναν/μια αξίζει τον κόπο.
    Τι σου κάνει όμως η απελπισία… δρα ως καταλύτης και επιστρατεύει ευφάνταστες ιδέες και στρατηγικές.
    Όσο για το “απωθητικό” περιβραχιόνιο; Σίγουρα δεν θα ξοδέψω ξανά χρήματα για κάτι τέτοιο. Όπως πολύ σωστά παρατήρησες, μάλλον θα έπρεπε να ονομάζεται “προσελκυστικό”.

    Χαιρετώ λοιπός τους πάντες και εύχομαι να χαρούμε όλοι τις ομορφιές του καλοκαιριού που είναι τόσο άφθονες στη χώρα μας. (Απαλλαγμένοι από τα επίσης άφθονα απομυζητικά έντομα που διαθέτει.)

 22. Ο/Η Πόππυ λέει:

  Angel καλημέρα !! Να που τα λέμε και πάλι μετά από έναν χρόνο . Εφέτος ξεκινήσαμε νωρίτερα και με γνώση πια , τον πόλεμο . Θεωρήσαμε πως έπειτα από τους περυσινούς πανηγυρισμούς όλα θα ήσαν παρελθόν . Να που όμως άρχισαν δυο απανωτά δαγκώματα – σε εμένα μιλώ , τα 3 σκυλιά μας έχουν ό,τι χρειάζεται για την προστασία τους . Έτσι
  1. Προμηθεύτηκα αιθέρια έλαια λεβάντας για εμένα , ευκαλύπτου , σιτρονέλλας , teatree και λεμονόχορτου για τα σκυλιά .
  2.Τα χαλιά στην ταράτσα πασπαλίστηκαν με γη διατόμων
  3.Τίναγμα στρωμάτων και ήλιος
  4.Ατμοκαθαρισμός στα σαλόνια .
  Ελπίζω πριν υποφέρω όπως πέρυσι να πω ¨Νενικήκαμεν΄!!

  • Ο/Η angel λέει:

   Πόππυ μου καλημέρα φωτεινή και γιορτινή, τολμώ να πω!
   Μπράβο, χίλια μπράβο!!! Και μόνο το γεγονός ότι ήσασταν ενήμεροι και δράσατε έγκαιρα είναι το ήμισυ του παντός. Η επανεμφάνιση θα υπάρχει κάθε χρόνο, δυστυχώς, αλλά μπορείς να προβλέψεις περίπου πότε θα γίνει και τι πρέπει να κάνεις. Η διατομική γη κάνει θαύματα, εμείς τη βάζουμε πλέον και στους γάτους, φροντίζοντας απλά να μην την εισπνεύσουν.
   Χαίρομαι πάρα πολύ, ελπίζω όλα να συνεχισθούν εξίσου καλά μέχρι να πέσουν οι “πηδηχτούληδες” σε χειμερία νάρκη…
   Καλή Κυριακή και καλή εβδομάδα!

   • Ο/Η Πόππυ λέει:

    Θυμήσου my precious angel πώς σου έγραψα πρώτη φορά , και πόσο με βοήθησες κυρίως ψυχολογικά . Αυτό και μόνο θέλω να κάνεις , να παροτρύνεις τους …ακολούθους σου μυλαίδη μου , να ανατρέξουν στην πανικόβλητη περυσινή Πόππυ .
    Να σε έχει ο Θεός πάντα καλά και ……επάνωωωωω τους !!!!!!!!!!!

    • Ο/Η angel λέει:

     Πόππυ μου, νομίζω ότι σε λίγο θα χρειαστεί να αναρτούμε φωτογραφίες μας από το “πριν” και το “μετά”!!! Η δική μου θα ήταν με αυτοσχέδια στολή έγκλειστου ψυχιατρικής κλινικής, χαρτοπετσέτες σε πλείστα σημεία του σπιτιού όπου εναποθετούσα τα άψυχα κορμάκια των κακόμοιρων ψύλλων – με τους οποίους είχα αρχίσει πλέον να έχω ωραιότατες συζητήσεις/μονολόγους – και βλέμμα καχύποπτο προς ο,τιδήποτε σκουρόχρωμο ερχόταν σε επαφή με την πάνλευκή μου ενδυμασία, ωσάν σχολαστική Ποντία νοικοκυρά (εικόνα ιδιαίτερα οικεία, λόγω της μάνας μου) που έχει πλύνει με μαγικό λευκαντικό, αλλά κάπου η συνταγή χάλασε!!!!! Και μόνο που ξαναθυμήθηκα τον εφιάλτη, έχω αλλάξει χίλια χρώματα σα χαμαιλέων!
     Γιούρια!!!!!!!!

     Υ.Γ. Πολύ μου άρεσε το “μυλαίδη”…

 23. Ο/Η vicky λέει:

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ. ΕΙΜΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ. ΕΧΩ ΒΕΒΑΙΑ ΦΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ , ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥΣ ΕΔΩ ΚΑΘΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ. ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΑ ΕΝΑΝ ΨΥΛΛΟ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΤΙ ΗΤΑΝ. ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΜΑΖΕΨΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΑΡΤΟΠΕΤΣΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑ. ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΜΗ ΕΦΕΡΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΨΥΛΛΟΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΤΟΝ ΜΕΤΕΦΕΡΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΟΥ ΑΠΕΞΩ. ΜΕΝΩ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΔΩΣΑΜΕ ΕΚΕΙ. ΒΕΒΑΙΑ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΗΚΕ ΑΠ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ, ΔΙΟΤΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΑ ΤΑ ΑΠΛΩΜΕΝΑ ΕΙΔΑ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΕΝΤΟΜΟ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑ ΝΑ ΤΟ ΠΙΑΣΩ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ. Η ΛΕΒΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ? ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗΝ ΞΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΩ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ.

  • Ο/Η angel λέει:

   Βίκυ καλησπέρα,
   η λεβάντα στο μπαλκόνι είναι πράγματι αποτελεσματική. Αυτό που θα μπορούσες να κάνεις ωστόσο είναι να αγοράσεις από ένα κατάστημα αγροτικών προϊόντων διατομική γη (βλ. και στα παραπάνω σχόλια) και να ρίξεις λίγο περιμετρικά των εισόδων και όπου αλλού νομίζεις, όπως στο μπαλκόνι σου για παράδειγμα. Προσπάθησε να αποφύγεις την απεντόμωση, κυρίως για να μην εισπνεύσεις και άλλα τοξικά. Εμείς που αναγκαστήκαμε να κάνουμε είχαμε τεράστιο πρόβλημα και όχι μόνο έναν ψύλλο, μιλάμε για ένα βήμα τη φορά και πάνω από 20 ψύλλοι στο κάθε πόδι! Και σε σπίτι το οποίο ήταν ουσιαστικά εκτροφείο παρασίτων από μόνο του!
   καλό σου βράδυ

 24. Ο/Η ΕΛΕΝΗ λέει:

  EXΩ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΨΥΛΛΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΛΜΩ ΝΑ ΒΓΩ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ.ΕΚΑΝΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΟΥ ΤΟΥΣ ΕΛΚΗ.ΑΓΟΡΑΣΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΕ.ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΩ?

 25. Ο/Η φρυνη λέει:

  S ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Φρυνη απο τον φοβο μου δεν εχω σκουπισει ακομα ουτε το στρωμα ουτε τα χαλια εχω αφησει την σκονη διασπαρτη παντου.Αν και φοβαμαι να βαλω παλι την ηλεκτρικη κουβερτα γιατι υποψιαζομαι οτι με την ζεστη θα μου ξαναεμφανιστουν.Καλο απογευμα!!!

 26. Ο/Η φρυνη λέει:

  Kalhmera Angelδυστυχως μετα ενα μηνα παλι βρισκομαι στο ιδιο σημειο νομιζω.Παρολο που ψεκασα και με εντομοκτονα εχτες καθως εβαλα και αναψα μια ηλεκτρικη κουβερτα πανω στο στρωμα με εκαναν παλι σουρωτηρι. Τωρα θα ψεκασω παλι με διατομικη γη το στρωμα. Θελω να σε ρωτησω εαν ριξω την σκονη πανω στο στρωμα και στρωσω απο πανω 2 σεντονια ειναι ασφαλες για την αναπνοη οταν κοιμομαστε πανω ?? και μετα ποσες μερες να το καθαρισω με την σκουπα ??

  • Ο/Η angel λέει:

   Καλημέρα Φρύνη,
   το ψέκασμα με τα εντομοκτόνα το μόνο που κάνει είναι να δηλητηριάζει τον αέρα του σπιτιού σου. Ρίξε διατομική γη. Κι εγώ την είχα αφήσει στο στρώμα 2-3 ημέρες, είχα κάνει ακριβώς το ίδιο με αυτό που αναφέρεις, δηλαδή έβαλα από πάνω δυο σεντόνια παραπάνω. Προσωπικά δεν με ενόχλησε στην αναπνοή, αλλά αν έχεις την παραμικρή υπόνοια αλλεργίας, μήπως να κοιμόσασταν σε κάποιο καναπέ;
   Καλά κουράγια!

 27. Ο/Η xorxe giorgos λέει:

  ειδα σε διαφημηση τωρα Allerg-Stop Spray 250ml στα φαρμακια πρεπει να ειναι γυρω στα 15 ευρω
  λεει το πρωτο Βιοκτόνο απωθητικό σπρέυ ακάρεων, κοριών & ψύλλων σε στρώματα, μαξιλάρια, κουβέρτες, χαλιά, παπλώματα κ.λ.π

 28. Ο/Η xorxe giorgos λέει:

  angel εσενα ποσο καιρο σου πηρε να εξαφανηστουν εντελως,σε εμενα δε ξερω τι γινεται στην αρχη οπως ειπα με ειχαν γαζωσει τωρα τα νιωθο να περπαταν και να τσιμπανε κυριος οταν παω να ξαπλωσο ,και αυτοι τι φαγουρα απο το τσιμπιμα στο μηνα να την ενιωσα 5 φορες ειμαι σε καλο δρομο?αλλα και να μην τσιμπανε τα νιωθο να περπατανε και δε φενονται…Κατι τελευταιο για τη (γη διατόμων) ποσο καιρο την αφηνουμε στο χαλι και επισεις μου λες μπορεις να ραντησεις ειναι σαν ταλκ δηλαδη μπορω να το βαλω σε μπουκαλακι σπρει ?ευχαριστω

  • Ο/Η angel λέει:

   Γιώργο καλημέρα και συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντησή μου!
   Μου πήρε αρκετό καιρό (σχεδόν μήνα) για να εξαφανισθούν τελείως, αλλά δεν είχα δοκιμάσει ακόμα γη διατόμων. Η διατομική γη, πράγματι, είναι σαν ταλκ. Αν νομίζεις ότι μπορείς να την “ψεκάσεις” από μπουκαλάκι σπρέι, δοκίμασέ το. Εγώ χρησιμοποίησα τη δική της συσκευασία.
   Για να τους δεις, πρέπει να είσαι αποκλειστικά προσηλωμένος στο “κυνήγι του ψύλλου”, το οποίο μπορεί να σε τρελάνει. Εγώ γι’αυτό τον λόγο, όπως αναφέρω και στα σχόλια, πέρυσι ντύθηκα με λευκά ρούχα (ακόμα και λευκές παντόφλες φορούσα), προκειμένου να μπορώ να ελέγξω αν ανεβαίνουν (που ανέβαιναν!) στα πόδια μου. Θέλει πολύ υπομονή…
   Καλά κουράγια, ελπίζω από τη στιγμή που έστειλες το μήνυμα μέχρι σήμερα το πρόβλημα να έχει εξαλειφθεί!

 29. Ο/Η φρυνη λέει:

  καλησπερα angelσ ευχαριστω για τις πληροφοριες,οσο για τα λευκα ρουχα δεν χρειαζεται μαλλον να φορεσω γιατι τους καταλαβαινω απο τα τσιμπιματα.Οσο για το υψος εννοουσα επειδη εχω ραφια ανοικτα δηλ.χωρις πορτακι και τοποθετω εκει διαφορα κουτια οπως πχ τα καλα παπουτσια ηθελα να ξερω αν μπορω να ραντισω με την σκονη και πανω σε παπουτσια η αλλα αντικειμενα και μεχρι τι υψος επιπλων.(εννοω μπορω να ριξω πανω σε κομοδινα?)Παντως εδω και λιγες μερες πρεπει να εχουμε ηρεμησει γιατι δεν αισθανομαι τσιμπιματα.Φοβαμαι μηπως ξαναγυρισουν.Ποτε νομιζεις οτι ξαναπρεπει να βαλω σκονη? εχω πανικοβληθει απο τα διαφορα σχολια που λενε οτι δεν εξολοθρευονται και οτι εμφανιζονται ξανα και ξανα .Ομεγαλος φοβος μου επειδη πηγαινουμε και στο εξοχικο μηπως τα μεταφερω και εκει …αν δεν τα εχω παει ηδη.σ ευχαριστω για την υπομονη σου να με ακους καλο σου βραδυ!!!!!

  • Ο/Η angel λέει:

   Φρύνη μου, τα λευκά ρούχα είναι για να μπορείς την ώρα που είναι πάνω σου να τους … εξολοθρεύσεις!
   Μπορείς να ρίξεις άφοβα στα ράφια και τα κομοδίνα. Επίσης, εγώ έριξα και σε παπούτσια, καθώς και σε ρούχα, τα οποία όμως στη συνέχεια τα έπλυνα. Τα παπούτσια απλά τα καθάρισα με την ηλεκτρική και ένα σφουγγαράκι.
   Αφού αφήσεις τη σκόνη να δράσει κανά δυο μέρες, καθάρισε και δες τι αποτέλεσμα είχε. Εγώ μετά τη μία εβδομάδα ξανάριξα, αλλά, όπως σου ξανάπα, είχα εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα. Και στη συνέχεια έριξα μετά από 15 ημέρες. Τώρα πλέον τρίβω μόνο τη γούνα των γάτων προληπτικά. Αλλά μπαίνει και χειμώνας, το οποίο σημαίνει ότι οι ψύλλοι υποχωρούνε, η έξαρση του φαινομένου ξεκινά γύρω στις αρχές της άνοιξης…
   Αν νομίζεις ότι στο εξοχικό σας υπάρχει περίπτωση να έχετε ζωΰφια, ρίξε κι εκεί, διότι όσο κι αν καθαρίζεις το σπίτι σου, αν εξακολουθήσεις να τους μεταφέρεις, το πρόβλημα θα παραμείνει.
   Καλό βράδυ και ηρεμία!

 30. Ο/Η φρυνη λέει:

  kαλησπερα angel σ ευχαριστω για την αμεση απαντηση σου .οσον αφορα την διατομικη γη την εριξα πανω στα χαλια και στο πατωμα,ομως μεσα στοδωματιο υπαρχουν ενω σωρο πραγματα απο κουτια αποθηκευσης παπουτσιων μεχρι επιπλα ανοικτα που εχουν διαφορα φακελλα εγγραφων οπως και υλικων χειροτεχνιας. Φοβαμαι μηπως εχουν κανει καταληψη και εκει διοτι ενω ειχα ηρεμησει για 2 μερες εχτες βρηκα νεα τσιμπιματα στα ποδια.τι να κανω ειναι αδυνατον να ραντισω παντου την σκονη και μια τελευταια ερωτηση μεχρι ποιο υψος πρεπει να ριξω την σκονη σε πραγματα ? σ ευχαριστω παραπαραπαρα πολυ καλο σου βραδυ!!!

  • Ο/Η angel λέει:

   Καλησπέρα σου κι εσένα Φρύνη!
   Το ίδιο πρόβλημα είχα κι εγώ, ιδίως με τα βιβλία, τις σημειώσεις μου και τα κουτιά με τα υλικά κατασκευών…. Η κατάσταση ήταν πραγματικά δραματική, διότι εγώ έχω στο σπίτι και τέσσερα γατιά, οπότε έπρεπε να διασφαλίσω ότι δεν θα μεταφέρονταν και από τα ζώα! Αυτό που θα προτείνω, αν και θέλει πολλή υπομονή, γερά νεύρα και πίστωση χρόνου (προσωπικού σου χρόνου εννοώ) είναι να τοποθετήσεις ό,τι έχεις κάπου ψηλά (για παράδειγμα εγώ έβαλα βιβλία και υλικά πάνω σε γραφείο, τραπέζια κλπ.), αφού πρώτα έχεις όμως διασφαλίσει ότι τα αντικείμενα αυτά είναι ΚΑΘΑΡΑ από τυχόν ζωΰφια. Αυτό είναι που θέλει την ατελείωτη υπομονή. Όταν το κάνεις αυτό, καλό θα ήταν να φοράς λευκά ρούχα, ούτως ώστε να μπορείς να ελέγξεις αν εμφανισθεί κάποιος ανεπιθύμητος ψύλλος! Εγώ κυκλοφορούσα για πάνω από δύο μήνες μέσα στο σπίτι ντυμένη πατόκορφα στα άσπρα σαν τον εσώκλειστο σε ίδρυμα!!!
   Όσον αφορά το ύψος που αναφέρεις, μάλλον ρωτάς από ποιο ύψος ρίχνεις τη σκόνη, σωστά; Εγώ τη ρίχνω από ύψος περίπου μισού μέτρου, ίσως και πιο λίγο. Αν θες, μπορείς αφού τη ρίξεις να πάρεις ένα βουρτσάκι και να την απλώσεις ομοιόμορφα στην επιφάνεια.
   Μου κάνει πάντως εντύπωση, διότι το φθινόπωρο δεν είναι περίοδος έξαρσης, ίσα-ίσα.
   Καλό κουράγιο και καλά ξεμπερδέματα!

 31.  
Κάντε ένα σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Να ειδοποιούμαι με email για επόμενα σχόλια.
Μπορείτε να γίνετε συνδρομητής ακόμα και χωρίς να σχολιάσετε.

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.


____

Blog created and hosted by aenaon

© 2008-2015, angel All Rights Reserved