Μέρες έχουμε να τα πούμε … Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ! Καθώς σκεφτόμουν να γράψω κάτι και πάλι οικολογικό, κάποιοι φίλοι ζήτησαν (για να μην πω απαίτησαν) λύσεις σε ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Επιβαλλόταν λοιπόν να γράψω κατιτίς για να συνδράμω στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν καθημερινά. Περί τίνος πρόκειται; Πάντως σίγουρα ούτε για μυρμήγκια ούτε για κατσαρίδες ούτε για κοριούς. Για κάτι συγγενικό τους, ιδιαίτερα ενοχλητικό και άκρως επίκαιρο, καλοκαιρινό… Τους ψύλλους!

Fleas at our home

Η φράση “ούτε ψύλλος στον κόρφο σου” δεν είναι τυχαία. Οι ψύλλοι μπορούν να γίνουν απίστευτα ενοχλητικοί και τα τσιμπήματά τους, που προκαλούν έντονο ερεθισμό και κνησμό (φαγούρα) μπορούν να είναι πάρα πολύ επώδυνα[1].

Ψύλλοι. Η οικολογική αντιμετώπιση τους:

Αν διαπιστώσουμε ψύλλους στο σπίτι μας, καλό θα είναι να κινηθούμε ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ! Διότι πολλαπλασιάζονται πάρα πολύ γρήγορα. Αν μάλιστα έχουμε και κατοικίδια, όπως εγώ που έχω τέσσερα γατιά, η κατάσταση απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό! Επειδή οι περισσότεροι στρεφόμαστε στην εύκολη λύση, δηλ. σε εταιρείες απολύμανσης που χρησιμοποιούν τοξικά εντομοαπωθητικά, σας παραθέτω κάποιους οικολογικούς τρόπους καθαρισμού με υγιεινά, οικολογικά εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά που δεν θα είναι επιβλαβή για την υγεία μας.

1. Καθαριότητα. Καθαρίζουμε πάρα πολύ καλά όλο το σπίτι. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε για το σφουγγάρισμα καυτό νερό, το ίδιο και για το πλύσιμο ρούχων, καλυμμάτων ή ό,τι άλλου στο οποίο μπορεί να έχουμε την υπόνοια πως μπορεί να έχουν πάει ψύλλοι. Δεν ξεχνούμε ποτέ πως οι ψύλλοι πηδάνε πάρα πολύ ψηλά και πάρα πολύ γρήγορα, επομένως ενδέχεται να έχουν απλωθεί σε μεγαλύτερη ακτίνα από αυτή που νομίζουμε!

Βγάζουμε επίσης, όπως και όταν εντοπίσουμε κοριούς, το στρώμα μας να αεριστεί στον ήλιο. Το ίδιο κάνουμε και με τα χαλιά. Καθαρίζουμε πολύ καλά με την ηλεκτρική σκούπα και πετάμε τη σακούλα όταν τελειώσουμε με το καθάρισμα.!

2. Πολύ καλή λύση για τα χαλιά είναι το αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό) ή ο βόρακας (ή βορικό οξύ) που κι αυτός είναι ένα είδος αλατιού και μπορούμε να τον προμηθευτούμε από τα φαρμακεία. Ρίχνουμε είτε το ένα είτε το άλλο πάνω στα χαλιά μας, το αφήνουμε για 5-6 ημέρες, στη συνέχεια καθαρίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα (προαιρετικά, πριν σκουπίσουμε, τρίβουμε τα χαλιά με φρέσκο δυόσμο για να μυρίζουν ευχάριστα) και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Οι φυσικές ιδιότητες του αλατιού και του βόρακα ξεραίνουν τόσο τους ζωντανούς ψύλλους όσο και τα αυγά τους. Πάντως, σε περίπτωση που έχουμε μικρά παιδιά ή κατοικίδια στο σπίτι, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε το αλάτι, διότι ο βόρακας είναι επικίνδυνος αν φαγωθεί.

3. Νερό και σαπούνι, κοινώς σαπουνάδα! Πολύ καλή λύση είναι να βάλουμε σε πιατάκια λίγη σαπουνάδα αφήνοντας δίπλα ένα κάποια μικρή λάμπα αναμμένη. Οι ψύλλοι έλκονται από το φως και πηδούνε μέσα.

4. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε βάζοντας 3-4 σταγόνες από teatree αιθέριο έλαιο, ευκαλυπτέλαιο, citronella, αιθέριο έλαιο λεβάντας ή γερανιούσε πιατάκια σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Μάλιστα, αν θέλουμε μπορούμε να φορέσουμε ένα μαντήλι στο λαιμό ή μία μπαντάνα στα μαλλιά, αφού πρώτα την έχουμε εμποτίσει με το μείγμα αυτό. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε ένα φυσικό, βιολογικό και καθόλα υγιεινό απωθητικό για τους ψύλλους.

5. Τις εκπληκτικές ιδιότητες της λεβάντας και το πόσο φυσικό απωθητικό για έντομα είναι το έχουμε ήδη αναφέρει. Ανατρέξτε λοιπόν σε παλαιότερα άρθρα και ακολουθείστε τις οδηγίες.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι:

 • Οι ψύλλοι είναι, όπως και οι κοριοί, μικρά παρασιτικά έντομα που τρέφονται από το αίμα των θηλαστικών που τσιμπούν. Η διάρκεια ζωής ενός ενήλικα ψύλλου είναι δύο εβδομάδες και οι θηλυκοί μπορούν να γεννήσουν μέσα σε αυτό το διάστημα έως και 700 αυγά! Για αυτόν τον λόγο και καλό θα ήταν α) να είμαστε επίμονοι στην καταπολέμησή τους και β) να ξέρουμε πως όποια λύση και να ακολουθήσουμε τα αποτελέσματα θα φανούν ουσιαστικά μετά από 20 ημέρες.
 • Το τσίμπημα του ψύλλου ενεργεί διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πάντως έχουν υπάρξει περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν εκδηλώσει αλλεργικό σοκ. Επίσης, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε πως οι ψύλλοι μεταδίδουν διάφορες ασθένειες, οπότε από τη στιγμή που θα τους εντοπίσουμε, πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε άμεσα.

Για τους ψύλλους θα επανέλθουμε, διότι υπάρχουν και οι οικολογικοί τρόποι αντιμετώπισής τους όταν εμφανίζονται πάνω στα κατοικίδια ή στις αυλές μας.

Δοκιμάστε κάποιον από τους παραπάνω πολύ απλούς οικολογικούς τρόπους απώθησης ή εξολόθρευσης ψύλλων και θα ησυχάσετε από το πρόβλημα. Αν μάλιστα γνωρίζετε κι εσείς κάποιον άλλο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, μπορείτε πάντα να τον μοιραστείτε μαζί μας!

Κι αν σας άρεσε το άρθρο, πατήστε κάποιο από τα κουμπάκια παρακάτω και μοιραστείτε το με τους φίλους σας. Sharing is caring!

αρχή υποσημ.
 1. Το πόσο επώδυνα μπορούν να είναι τα τσιμπήματα των ψύλλων μπορεί να ανιχνευθεί επίσης στην πολύ παλιά έκφραση “μου μπήκαν ψύλλοι στα αυτιά” που σημαίνει πως έχω υποψίες για κάτι. Πρόκειται για έναν τρόπο τιμωρίας που επινόησε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουλιανός για τους ωτακουστές, δηλ. για αυτούς που κρυφάκουγαν. Όταν έπιαναν κάποιον να κρυφακούει, του έβαζαν μέσα στα αυτιά του ψύλλους! Το αποτέλεσμα ήταν απίστευτα επώδυνο, καθώς οι ψύλλοι μπορούσαν να τρυπώσουν πολύ βαθιά μέσα στον λαβύρινθο του αυτιού και στην προσπάθειά τους να βγούνε μπορούσαν να οδηγήσουν τον εκάστοτε κατηγορούμενο ακόμα και στην τρέλα. Η ποινή αυτή αντικατέστησε μία άλλη, εξίσου φοβερή, που ήταν το χύσιμο καυτού λαδιού μέσα στα αυτιά του ωτακουστή, ο οποίος έχανε με αυτόν τον τρόπο την ακοή του! []
τέλος υποσημ. Ετικέτες:, ,
65 σχόλια στο “Οικολογική αντιμετώπιση ψύλλων”
 1. Ο/Η eleni λέει:

  geia sas.8a i8ela oikologikous tropous antimetopiseis ton yillon stous skulous.sas parakalw boi8iste me. euxaristw

 2. Ο/Η Sophia λέει:

  Angel πολλά ευχαριστώ! Το κόλπο με το νερό και το σαπούνι με έσωσε! Μία εβδομάδα τώρα βάζω ποτηράκι με σαπουνάδα κάθε βράδυ κάτω από φως και το πρωί μετράω προνύμφες!!!!
  Το πρωί όσο λείπω στη δουλειά κατεβάζωτα πατζούρια και βάζω καινούρια σαπουνάδα. Το βραδάκι είναι και πάλι γεμάτο.
  Τώρα άλλαξα σημείο μήπως πιάσω κι από εκεί κανένα!
  Περιμένω και τα αποτελέσματα από το αλάτι στο χαλί, αλλά έχω την εντύπωση ότι θα δω κι από εκεί το φως μου!
  Ευχαριστώ πολύ!

  • Ο/Η angel λέει:

   Χαίρομαι ιδιαίτερα Σοφία!
   Το έχω ψάξει πολύ το θέμα με τους ψύλλους, ένεκα των γατιών μου. Έχω τραβήξει των παθών μου τον τάραχο!!!
   Καλό σου βράδυ

  • Ο/Η Αισιοδοξία 90 λέει:

   Σοφία θα ήθελα να σε πως ακριβώς το κάνεις το νερό με το σαπούνι και τι σαπούνι βάζεις;;Το πράσινο κοινός την πλάκα το πράσινο σαπούνι ελαιολάδου;
   Πες μου σε παρακαλώ γιατί εμένα δεν πιάνει αυτή η μέθοδος..Ίσως να μην το κάνω καλά;…

 3. Ο/Η Αθηνά λέει:

  Angel υποφέρω!!!! Κάθε χρόνο κυρίως τώρα την άνοιξη με τσιμπούν ψύλλοι σε όλο το σώμα και γίνονται τεράστια σπυριά που ξύνονται πάρα πολύ (ξυπνάω τη νύχτα και ξύνομαι)….άσε τα σημάδια που αφήνουν στο σώμα…έχω δοκιμάσει τα πάντα. Καθαριότητα αντικουνουπικά σπρέι (στο σώμα μου). Θα δοκιμάσω και αυτά που λες στο ωραίο άρθρο σου. Απλά ήθελα επίσης να ρωτήσω αν ξέρεις, οι συσκευές εκπομπής υπερήθρων για έντομα κάνουν τίποτα, γιατί σκέφτομαι να προμηθευτώ για το σπίτι? Τόσα χρόνια υποφέρω εγώ και τώρα προστέθηκε και η δίχρονη κορούλα μου….μας “έφαγαν” αυτές τις ημέρες…καθαρίζω συνεχώς αλλά μάλλον έχω “μαγνήτη” το αίμα μου δεν εξηγείται αλλιώς!!! Θα δοκιμάσω σήμερα το νερό με το σαπούνι!!! Σ’ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ο/Η Αθηνά λέει:

   Ξέχασα να αναφέρω ότι ζω στην επαρχία (σε χωριό) και το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο.

  • Ο/Η angel λέει:

   Αθηνά καλησπέρα και καλό μήνα!
   Συσκευές εκπομπής υπερύθρων για τους ψύλλους δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Είχα αγοράσει κάποτε μία για τα κουνούπια, αλλά, πίστεψέ με, δεν έκανε δουλειά. Ας ήταν καλά τα αντίστοιχα “μαντζούνια”, όπως τα λένε οι φίλοι μου!
   Πιστεύω πως η λύση με το σαπούνι και το νερό θα σε βοηθήσει. Δοκίμασε αν θέλεις και το μείγμα με τα αιθέρια έλαια, είναι εξίσου αποτελεσματικό.
   Αλήθεια, στο σπίτι σας έχετε κήπο ή κατοικίδια; Διότι σε μας οι ψύλλοι εμφανίζονται συνήθως τέτοια εποχή λόγω των γατιών μας, οπότε φροντίζω και για την υγιεινή των ζώων παράλληλα.
   Καλή επιτυχία!

   • Ο/Η Αθηνά λέει:

    Angel καλημέρα και καλό μήνα και από εμένα!!! Σ’ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!!! Εδώ και χρόνια προσπαθώ να βρω λύση και δε γίνεται τίποτα. Λοιπόν το χωριό μας είναι ένας ατελείωτος κήπος με πολλά κατοικίδια!!!! Θέλω να πω ότι όλοι έχουμε κήπο, κατοικίδιο εμείς δεν έχουμε αλλά έχουν οι γείτονες. Τελικά την παρήγγειλα τη συσκευή (δεν μπόρεσα να αντισταθώ έστω να δοκιμάσω γιατί έχω τεράστιο πρόβλημα)….έκανα το σαπουνόνερο και δεν έπιασα τίποτα….κατάλαβα ότι δεν υπάρχουν πολλοί μέσα στο σπίτι αλλά έστω και ένας μου κάνει ζημιά (είναι σαν να περνάω ανεμοβλογιά 2-3 φορές το χρόνο, ντρέπομαι να φορέσω κοντά παντελόνια, στα χέρια που αναγκαστηκά φοράω κοντομάνικο όλοι με ρωτάνε “τι είναι αυτά???” )!!! Θα δοκιμάσω και αυτό με τα αιθέρια έλαια. Πού μπορώ να τα βρω? Σε φαρμακείο έχει?

    • Ο/Η angel λέει:

     Γεια σου Αθηνά!
     Όντως, έστω κι ένας κάνει ζημιά… Στον χώρο που εργάζομαι υπάρχει ένας απέραντος κήπος με πάρα πολλά αδέσποτα που υιοθετήθηκαν κατά καιρούς και οι ψύλλοι μεταφέρονται εξαιτίας τους πολύ πιο εύκολα! Δεν θα ξεχάσω πριν κανά δυο χρόνια που μία φίλη μου είχε πάει στο νοσοκομείο από τα αντίστοιχα τσιμπήματα!
     Πάντως επέμεινε με τη σαπουνάδα, ποτέ δεν ξέρεις πότε θα “τσακώσεις” κάποιον.
     Τα αιθέρια έλαια μπορείς να τα προμηθευτείς από φαρμακείο, η τιμή τους κυμαίνεται -ανάλογα με την εταιρεία και το είδος του έλαιου- από 5-10 ευρώ το μπουκαλάκι. Δεν θεωρώ πως είναι “ιδιαίτερα ακριβά”, διότι βάζεις 1-2 σταγόνες τη φορά, ποσότητα που διαρκεί αρκετά.

     • Ο/Η Αθηνά λέει:

      Καλημέρα Angel!!! Σ’ευχαριστώ για την απάντηση. Θα δοκιμάσω τα έλαια…ελπίζω να βρω επιτέλους γιατρειά!!! Να είσαι καλά!!!

 4. Ο/Η dionysia λέει:

  ax talaipwroymai ki egv kathe xrono,ksynomai trwgomai kai mou afhnoun kai shmadia!mono egw antimetvpizw ayto to provlhma toys dikoys moy den toys enoxloyn!pragmatika apo kapoia stigmh se pianei trela otan vlepeis ta shmadia!arxisa na efarmozw hdh tis sumvoules sou kai elpizw aytes na me swsoun

 5. Ο/Η νικη λέει:

  εδω ενα μηνα περιπου η φαγουρα κ τα σημαδια μου εχουν κανει την ζωη κολαση…δεν μπορω να κοιμηθω δεν θελω με τιποτα να βλεπω τα ποδια μου…με εχουν ταραξει…μολις εκανα μπανιο κ σκοτωσα εναν ψυλλο…με το που ειδα τα σχολια σας εκανα αυτο με το σαπουνι..πιστευω να πετυχει γτ εχει επηρεασει πολυ την ζωη μου ολο αυτο…ζωα δεν εχουμε εδω στο σπιτι..εχουμε στο κτημα,μονο εγω ομως εχω προβλημα,οι γονεις μου οχι!κ θελω επισης να ρωτησω αν μενουν στο σωμα,δλδ στα μαλλια μου!

 6. Ο/Η Marianna λέει:

  Κ.angel να σας ρωτησω κατι,και πως δηλαδη καταπολεμουμε τους ψυλλους αμα εχουμε πολλες γατες …και συνεχως ανεβαινουν στα καθισματα;(ειναι πολυ ωραια η αναλυση σας!

  • Ο/Η angel λέει:

   Καλό θα ήταν Μαριάννα μου, να προσέχουμε και την υγιεινή των γατιών μας. Οι δικές μου, τέσσερις στον αριθμό, παρά το ότι τα τελευταία δύο χρόνια είναι συνέχεια μέσα στο σπίτι (ένεκα μετακόμισής μας σε διαμέρισμα από μονοκατοικία που μέναμε), πάντα γύρω στα τέλη της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού εμφανίζουν ψύλλους (ίσως από τα πουλιά, όπως σπουργίτια, περιστέρια, κλπ.). Έχουμε λοιπόν τον νου μας. Συνήθως όταν τα ζώα είναι ανοιχτόχρωμα, ένας μαύρος ψύλλος ξεχωρίζει. Όταν είναι σκουρόχρωμα, όπως τα δικά μου που είναι όλα μαύρα, οι ψύλλοι εντοπίζονται 99% όταν τα χτενίζουμε. Επιπροσθέτως, άλλο ένα σημάδι αναγνώρισης για το ότι υπάρχουν ψύλλοι είναι πως τα ζώα έχουν φαγούρα και ξύνονται.
   Όσο για το αν ανεβαίνουν στα καθίσματα, ε, τι να πω τώρα… Εγώ σχεδόν καθημερινά στη μεσημεριανή μου σιέστα είμαι “πλακωμένη” στο στήθος από έναν γάτο κι άλλον έναν στα πόδια μου. Η δε θηλυκιά κάθεται στο προσκέφαλο! Άστο, πονεμένη ιστορία. Και σε σένα το ίδιο συμβαίνει;
   Χρειάζεται να κάνεις πολύ καλή καθαριότητα και εφαρμογή κάποιων τρόπων καταπολέμησης. Και να έχεις επίσης ατσάλινη υπομονή και γερά νεύρα.

 7. Ο/Η Νικη λέει:

  Τελικά ο μόνος αποτελεσματικος τρόπος είναι ο ψεκασμός.Μου συνέστησε ένας κτηνίατρος το imperator.Ψεκάζεις παντόυ(και πάνω στα επιπλα) και μόλις στεγνώσει είναι εντελώς ακίνδυνο και διαρκεί 6 μήνες.Το χρησιμοποιώ μία φορά το χρόνο που πηγαίνω τέτοια εποχή στο χωριό μου και η κόρη μου τους τραβάει σα μαγνήτης.Φυσικα πάντα τους πέρνουμε και μαζί μας.
  Μία πιο οικολογικη λύση βέβαια είναι και οι λάμπες που καίνε τα κουνούπια.Αν έχετε υπομονή όμως!!!!!!

 8. Ο/Η Maria λέει:

  Καλημερα σε ολους τους ομοιοπαθεις,

  εδω και μερικες ημερες, και αφου πια νομισα πως εχω “εστια” κουνουπιων στο ιδιο μου το σπιτι, διαπιστωσα πως εχω γινει ξενιστης ψυλλου. Νομιζα. Ψυλλων ειναι το σωστο. Εως σημερα εχω αποτιναξει και θανατωσει 7 τον αριθμο παρασιτα και ελπιζω να εχω τελειωσει με το θεμα, αν και κατι μου λεει πως ονειροπολω. Μενω σε πολη, αλλα αυτο δεν νομιζω πως ειναι τοσο μεγαλης σημασιας. Διαπιστωνω πως τα εντομα αυτα εχουν προτιμισεις και πως δεν προσβαλλεται ο καθε ανθρωπος κατα το ιδιο ποσοστο οπως συμβαινει και με τα κουνουπια αλλωστε.
  Την προηγουμενη εβδομαδα περασα απο το πατρικο μου, οπου στην εισοδο “καραδοκει” μια πολυ γλυκεια και καταφερτζου γατα, η οποια πια ειναι της οικοδομης και την ταιζουν οι ενοικοι (πρωτοι δε οι γονεις μου). Απο οτι φαινεται εφτασε να τριφτει 2 φορες στα μπατζακια του τζιν μου, για να μεταπηδησουν τα παρασιτα και να με φερουν στα ορια της τρελας.
  Και στο παρελθον ειχα 2 τετοιου τυπου ¨συναντησεις¨, αλλα ποτε πανω απο ενα εντομο, το οποιο κατα κανονα εντοπιζα και με μεγαλη ευχαριστιση συνεθληβα για να παρω το αιμα μου πισω. Αυτα εδω δεν τα αντιλαμβανομαι, παρα διαπιστωνω την υπαρξη τους απο το εντονο κνησμο στην περιοχη του δηγματος. 3 καθαρισα καθως χτυπησα δυνατα τα ποδια μου στο πατωμα, οποτε πεσανε (μαλλον δεν θα κρατιοντουσαν και τοσο σφιχτα πανω μου) και τους αφαιρεσα τη μια διασταση. Ηταν πλεον 2D και καθολου ζωντανα. Δεν ξερω ομως ποσα ακομη ειναι. Στο συνολο εχω θανατωσει 7!!! Θα δοκιμασω σημερα την εφαρμογη αιθεριου ελαιου και σιγουρα και το κολπο με τα πιατακια με σαπουνονερο και θα επανελθω ελπιζω ως νικητρια για να σας ενημερωσω για την εξελιξη.
  Ευχαριστω την angel και οσους μοιραστικαν τις εμπειριες τους εδω και βοηθουν τους υπολοιπους.
  Καλημερα και καλο Σ/Κ σε ολους σας.

 9. Ο/Η Maria λέει:

  Αγαπητοι μου ομοιοπαθεις,

  καλο μηνα και καλη εβδομαδα!
  Νομιζω πως ελυσα το προβλημα μου (αν και η ταλαιπορια του κνησμου με τρελαινει).
  Καθως αγορασα αιθεριο ελαιο ευκαλυπτου και κυριολεκτικα πασαλειφτηκα παντου με αυτο ειδα και τον τελευταιο ψυλλο να εγκαταλειπει το πλοιο. Μετα απο περιπου 2 ωρες μετα την επαλειψη και καθως επλενα τα πιατα στην κουζινα ενοιωσα κατι στο ποδι, και να σου η μιρκη και καθολου ακινδυνη κουκιδα εκανε το αλμα προς το δαπεδο και προς το τελος της ζωης της.
  Στη συνεχεια εκανα μπανιο με αφθονο καυτο νερο, οσο καυτο το αντεχα και αρχισα τις επαλειψεις με αιθεριο ελαιο ευκαλυπτου.
  Μπορω να πω πως εκτοτε δεν με ενοχλησαν τα εν λογω εντομα. Να συμπληρωσω ομως πως το ιδιο λαδι χρησιμοποιησα για τα στρωματα, τους καναπεδες, γενικα οπου ειχα καθισει, η ξαπλωσει οσο ειμουν ξενιστης τους. Απλα εβαλα μια γεναια ποσοτητα στις παλαμες μου, και αφου ερτιψα τα χερια μου περασα πανω απο αυτες τις επιφανειες.
  Ελπιζω αυτο να ηταν και να τελειωσε αυτος ο εφιαλτης. Παντως τα αιθερια ελαια, σιγουρα εχουν ανοιξει δρομο για μονιμοτητα στο σπιτικο μου. Ελπιζω το σχολιο να φανει χρησιμο σε οποιον το χρειαστει.
  Σας ευχαριστω όλους για τα φωτα σας,

  Χαιρετισμους,
  Μαρια

 10. Ο/Η ΜΑΡΙΑΝΝΑ λέει:

  Οταν λετε οτι μπορουμε σε ενα πιατακι να βαλουμε νερο και σαπουνι τι εννοειτε..?
  οπιοδηποτε σαπουνι?..υγρο ή στερεο?…ή καποιο συγκεκριμενο σαπουνι..?

 11. Ο/Η γεωργια λέει:

  αχχχχχ καλησπερα εχω το ιδιο προβλημα με εσας εδω και καποια χρονια συνηθως ανοιξη και φθινόπωρο κυριως οι ψυλλοι ευνοούνται κυριως στην υγρασια δεν αρέσκονται στο ζεστο καιρο και στην ηλιοφανια .Αυτα ως εδω καλα ,και εγω εχω μια μετριου μεγεθους αυλη με παρτερια τριανταφυλλιες και δεντρα αλλα καθολου γατες και σκυλια (δεν ειμαι καθολου οπαδος του σκυλου και της γατας απο μικρη και τωρα με τους ψυλλους εχω γινει ορκισμενος εχθρος να το πω; αλλα ως εκει) ολα αυτα τα εχει οι υπολοιπη γειτονια με αποτελεσμα να εχω και ψυλλους, πραγματικα μου εχει γινει εφιαλτης εχω ραντισει με τρια διαφορετικα φαρμακα απο γεωπόνους αλλα δεν ειναι ιδιαιτερα αποτελεσματικα αφου τα εχει και η γειτονια μεσα στης αυλες τους εγω οσο θελω ας ραντιζω αυτο μου ειπε ο γεωπόνος οταν πειρα το τρτο μπουκαλι απελπισμενη, μπηκε ενας μεσα στο σπιτι και ριμαξε τη 2χρονη κορη μου 26 τσιμπιματα στο ενα ποδι τρελη κατασταση ευτυχώς εμεινε ως εκει αφου προμηθεύτηκα απο φαρμακειο κορτιζονουχα αλοιφη γιατι πιστεψτε με μονο αυτη τα εξαφανιζει και δεν φαίνονται τα τσιμπιματα .Οι παραπανω συμβουλες πρεπει να ειναι καλες αλλα οχι αποτελεσματικες νομιζω εαν εχουν οι διπλα μας και απλα δεν ραντιζουν ή δεν ειναι προθυμοι να ραντισουν .Τωρα το μονο που ελπιζω ειναι να πεσει η θερμοκρασια κατω απο 8 βαθμους και να σκοτώσει και ψυλλους και αυγα αλλα εως τοτε προσεχω παρα πολυ πορτες παραθυρα και ποτε απλωμα ρουχων στο μπαλκονι και αποφευγω να παταω στο γκαζον ιδιως τα παιδια μου

 12. Ο/Η Αυγουστίνα λέει:

  Καλησπέρα κι από εμένα!!! Έχω έναν γάτη, ο οποίος έχει πάρει την αμπούλα του για τους ψύλλους πριν από 20 μέρες περίπου… όπως τον χτένιζα, εντόπισα έναν ψύλλο. Σκιάχτηκα λίγο, γιατί θυμήθηκα ότι προχθες είχα βρει στον τοίχο κάτι που ΙΣΩΣ να ήταν ψύλλος… (βλέπετε δεν ήθελα να το πιστέψω…) Εμένα δε με έχει τσιμπήσει κάτι… θα κάνω αυτό με το νερό και το σαπούνι, αλλά φοβάμαι μην τυχόν και ο γάτος μου πάει και πιει από εκεί… είναι κομματάκι περίεργος ο άτιμος… στο σαλόνι τριγυρίζει πάντα και να βάλω πουθενά αλλού τη σαπουνάδα θα ήταν δώρον άδωρον… μετά σκέφτηκα και τον ψεκασμό… αλλά πού μπορώ να καταλάβω ότι έχω και που είναι η εστία των ψύλλων?

  • Ο/Η Aunt Mary λέει:

   Aυγουστινα η αμπουλα μετα το μαρτη καλο θα ηταν θα ανανεωνεται καθε 20 μερες οπως και εγω πληροφορηθηκα χθες. Επαθα το ιδιο παρα το οτι δεν ειχε περασει ενας μηνα και ο γιατρος μου ειπε οτι δεν κρατανε οσο λενε…συχνοτερα αμπουλα λοιπον στα ζωα μας αυτη την εποχη.

 13. Ο/Η Κικη λέει:

  Μεγαλο θεμα!!!Μετραω 60 τσιμπηματα στο ενα ποδι αυτη την στιγμη.Μου εχουν σπασει τα νευρα.Τις τελευταιες 3 εβδομαδες πιασαμε 3 μεσα στο σπιτι μας.Πραγματικα,εχω ξετιναξει ολο το σπιτι,ποσες φορες!!!Αλλα ειναι δωρον αδωρο.Μπορει την στιγμη που καθαριζεις να πηδηξει κ να παει εκει που εχεις καθαρισει ηδη!!πως να τον δεις κ να τον πιασεις?κ που να ξερεις ποσους εχει μεσα στο σπιτι?Εμεις ουτε σκυλους εχουμε ουτες γατες.Ερχονται απο εξω,αφου πηδανε πανω μας.Εσεις που λετε για το σαπουνονερο,που να το βαλω??Μα δεν μπορεις να ξερεις που ειναι..εχω πλυνει ολα τα σκεπασματα,βαρεθηκα,δεν αντεχω αλλο.Δεν θελω απλα να τους εξαφανισω,θελω πρωτα να τους βασανισω!!Με εχουν φαει.Τα εντομοκτονα κανουν δουλεια?Προτιμω να μην βαλω κανενα δυνατο χημικο φαρμακο μες στο σπιτι.τι να κανω????????????????????

  • Ο/Η angel λέει:

   Μέγιστο! Κι εμένα τα νεύρα μου ήταν κορδέλες όταν τους εντόπισα κι είχα καταλήξει να είμαι η τρελή του σπιτιού!
   Πραγματικά δεν μπορείς να υπολογίσεις ποτέ πόσοι υπάρχουν μέσα στο σπίτι. Κι όντως, δεν έχει πάντα να κάνει με το αν έχεις ζώα στο σπίτι. Μια φίλη, η Άννα (η έρμη ήταν και αλλεργική!), τους κουβαλούσε πάνω της από το εργαστήριό της και τους μετέφερε στο γραφείο μας. Άστα να πάνε!
   Τα εντομοκτόνα δεν κάνουν πάντα δουλειά. Προσωπικά παλιότερα είχα φέρει στο σπίτι και απολύμανση, το μόνο που έγινε ήταν να μου μπουκώσει όλο το αναπνευστικό σύστημα από τη μπόχα.
   Βάλε το σαπουνόνερο σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Αλλά πρόσεχε μην πατάς εσύ πάνω του! Άντε, κουράγιο!

 14. Ο/Η Αθηνά λέει:

  Καλησπέρα ξανά (έχω ξαναγράψει παλιότερα)…γιατρειά ακόμη δε βρήκα. Όλα τα δοκίμασα, όλα!!! Και εγώ και η κορούλα μου είμαστε εδώ και ένα μήνα σα να περνάμε ανεμοβλογιά (ξανά)…. Τι άλλο να κάνω πείτε μου? Angel μου κανένα καινούριο γιατροσόφι? Τα αιθέρια έλαια δεν έπιασαν….θέλω να ρωτήσω και το άλλο: αν καθαρίζεις, καθαρίζεις, δηλαδή όλη μέρα καθαρίζεις και συνεχώς έχεις καινούρια τσιμπήματα τι σημαίνει? Πως μόλις βγαίνεις έξω είσαι ψυλλομαγνήτης και ξανά τα κουβαλάς μέσα? Ααααχ τι θα κάνω????? Και το αστείο είναι ότι δεν το βλέπω για να το σκοτώσω και να βγάλω το άχτι μου…τόσο αόρατα είναι πια??? Σπάνια να έχω δει κανα δυο!!! Αυτή τη φορά δεν είδα κανένα….μόνο σπυριά σε όλο μας το κορμί και φαγούρα απίστευτη!!!!!!!!!
  Επίσης ήθελα να ρωτήσω όσους τους τσιμπάνε πολύ….τι ομάδα αίματος έχετε? Γιατί εγώ και η κόρη μου (μόνο εμείς σε όλη την οικογένεια και σε φίλους που δεν τους τσιμπάνε ψύλλοι) έχουμε ΑΒ+ . Θέλω να διαπιστώσω αν παίζει ρόλο η ομάδα αίματος….ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ο/Η angel λέει:

   Γεια σου Αθηνά μου!
   Άλλα γιατροσόφια προς το παρόν δεν έχω. Έκανες το μείγμα με τα αιθέρια; Μου κάνει εντύπωση, πάντα πιάνει. Δοκίμασε μόνο λεβάντα (αν θες πάρε και ένα-δυο γλαστράκια με φυτό λεβάντα) που είναι τέλειο ψυλλο-απωθητικό ή δοκίμασε τον βόρακα. Απλά με τον βόρακα να προσέξεις, αφού έχεις μικρό παιδί στο σπίτι.
   Παρεπιπτόντως, μήπως τελικά είναι κανά κοριός; Για δες το σχετικό άρθρο, αν και η λογική είναι περίπου η ίδια.
   Όσον αφορά τώρα την ομάδα αίματος, άνδρας μου είναι ΑΒ+ όπως εσείς κι εγώ 0- (αν χρειαστείτε ποτέ – αχρείαστο να’ναι – είμαι αιμοδότης) και πίστεψέ με τα τσιμπήματα και στους δυο μας ήταν απίστευτα πολλά. Δεν πιστεύω πως παίζει ρόλο.
   Καλή σου μέρα!

   • Ο/Η Αθηνά λέει:

    Angel μου καλημέρα!
    Είχα προμηθευτεί μόνο σιτρονέλλα και ευκάλυπτο και δεν είχαν κάνει τίποτα. Τώρα βρήκα και τα άλλα έλαια, έκανα μείγμα όπως γράφεις και έβαλα από ένα μπολάκι κάτω από τα κρεβάτια μας και μέσα στην αποθήκη που έχω τα άπλυτα ρούχα…για να δούμε τώρα!!! :)
    Να ρωτήσω και κάτι άλλο…τα αιθέρια έλαια αν τα βάλουμε σε έλαιο βάσης (πχ αμυγδαλέλαιο και πασαλείψουμε το σώμα ή ψεκάσουμε σε γωνίες θα κάνουν τίποτα ή πρέπει να είναι αδιάλυτα?
    Δε νομίζω να είναι κοριός, το έχω ψάξει αρκετά και είμαι 100% σίγουρη ότι είναι ψύλλος (γκρρρρρ)!!!
    Σ’ευχαριστώ και για την προσφορά σου σε αίμα (χιχιχι)…και ο άντρας μου είναι αιμοδότης. Εγώ λέω προσωπικά να μη δώσω στην κυκλοφορία το δικό μου αίμα…όποιος το πάρει θα τον κατασπαράξουν ψύλλοι και θα με βρίζει, χαχαχα!!!

  • Ο/Η Αισιοδοξία 90 λέει:

   Aθηνά καλησπέρα..
   Και εμείς αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα τώρα και 3 χρόνια..Έχουν κατασπαράξει τα ζουζούνια μου και και τον μόλις 40 μερών γιο μου..(όταν ήταν 20 ημερών πρώτη φορά..!!Που να τους πάρει η ευχή..!!)Όταν πιάνω ψύλους και τους σκοτώνω το ευχαριστιέμαι με όλη μου την ψυχή..! Ωστόσο στο μόνο που μπορώ να σε βοηθήσω είναι το ότι ξέερω που έχουν κρύβονται οι παλιό ψιλοί.. Στις ραφές των ρούχων..!!!Αλλά πρόσεξε πρέπει να είσαι πολύ πολύ γρήγορη γιατί αν δεις κανένα και σου φύγει θα σου γίνει έμμονη ιδέα μέχρι να τον ξανά βρεις, αλλά μάταιος κόπος…..!!!Να το ξέρεις..!
   Ελπίζω να σε βοήθησα..!!!!!!!!
   Άντε και καλούς σκοτωμούς σου εύχομαι..!Χα,χα,χα… :-)

   • Ο/Η Αθηνά λέει:

    Καλημέρα Αισιοδοξία!
    Παντού τους ψάχνω τους άτιμους!!! Στις ραφές, στα στρώματα, στα σεντόνια, αλλά σπάνια πετυχαίνω κανέναν και βγάζω το άχτι μου, χαχαχα!!!!
    Πω πω και 20 ημερών το τσίμπησαν το καημένο!!! Κάπου διάβασα να πλένουμε όλα μας τα ρούχα σε καυτό νερό….πώς θα γίνει αυτό όμως με τα χρωματιστά? Και άντε και τους εξοντώνεις, αν μετά τους ξανακουβαλάς….φαύλος κύκλος :( !!!
    Το Σάββατο που μας πέρασε (πάλι) έβγαλα έξω τα στρώματα και τα χαλιά και ψέκασα με σπρέι…μετά έβαλα και το μείγμα από τα έλαια που προτείνει η angel!!!
    Και ο αγώνας συνεχίζεται, χαχαχα :) !!!

 15. Ο/Η anna λέει:

  kalispera!!kai egw exw to idio provlima me tous psilous mas exoune faei emena kai tin mikri mou pou einai 10 minwn den exoume epafes katholou me zwakia den mporw na katalavw pws gemisame!!!pira simera apo to farmakeio ena spray elpizw na kanei douleia!!tha valw kai piatakia me sapounada…..kai tha perimenw

 16. Ο/Η ΜΑΡΙΑ λέει:

  Καλησπέρα.Μόλις διάβασα όλα τα σχόλια σας και όταν γυρίσω σπίτι θα εφαρμόσω όλες τις συμβουλές σας. Έχω και γω πρόβλημα με τους ψύλλους έχουν κατατσιμπήσει τον μικρό μου ο οποίος είναι δύο χρονών όμως εμένα και το σύζυγο μου δεν μας τσίμπησαν ποτέ.Ζούμε σε χωριό έχουμε μεγάλο κήπο με γκαζόν και σε μια άκρη έχουμε και έναν σκύλο που όσες αμπούλες και αν του βάζουμε συνεχεια ξύνεται. Στο γκαζόν δεν πάει ποτέ. Πριν από 3 εβδομάδες είδα τα πρώτα σπυράκια στον μικρό και είχε πολύ φαγούρα που τα μάτωσε, τον πήγα στον γιατρό και μου είπε πως είναι από ψύλλους. Η γιαγια του τον πηγαίνει καθημερινα στην γειτόνισσα η οποία έχει πολλες γάτες οταν ερχεται από κει έχει παντα τσιμπηματα. Για κάποιες μέρες τον πήγα στη μαμά μου και τα σπυράκια εξαφανίστηκαν. Προχθές φτου και από την αρχή. Βέβαια η πεθερά μου μου είπε οτι δεν τον πηγε στην γειτονιά και έπαιζε στην αυλή μας (αποκλείεται να μην δεν γύρισαν όλη τη γειτονιά).Υπάρχει περίπτωση να είναι δεμένος ο σκύλος μακριά από το γκαζόν και να έχει γεμίσει ολή η αυλή ψύλλους? Τι να κάνω που να πρωτοραντίσω, το σπίτι μου ή όλοι τη γειτονιά? Υ.Γ.(συγνώμη αν σας κούρασα)

  • Ο/Η angel λέει:

   Μαρία μου καλημέρα!
   Ο σκύλος μπορεί να ξύνεται είτε από ψύλλους είτε από κανά τσιμπούρι. Από τις δε γάτες δεν είναι πάντα βέβαιο ότι θα σου πεταχθεί κάποιος ψύλλος. Μπορεί απλά στον χώρο όπου κινούμαστε (που μπορεί να είναι οπουδήποτε) να υπάρχει μία εστία μόλυνσης. Άντε τώρα να εντοπίσεις που είναι αυτή.
   Πάντως ακόμα και να “ραντίσεις” την αυλή, τίποτε δεν σου εγγυάται ότι μετά από δύο εβδομάδες δεν θα σου εμφανιστούν ξανά ψύλλοι. “Προστάτεψε” όσο μπορείς τον χώρο του κυρίως σπιτιού σου και φύτεψε στην αυλή λεβάντα που είναι καταπληκτικό απωθητικό.
   Καλή επιτυχία!

 17. Ο/Η alex λέει:

  Πρώτη φορά αντιμετωπίζω αυτό το πρόβλημα και όλα αυτά που λέτε τα βρίσκω πολύ χρήσιμα.Εγώ μετέφερα τους ψύλλους μέσα στο σπίτι μετα ρούχα μου.Για μια εβδομάδα δεν πήρα χαμπάρι τίποτα μέχρι που αρχισα να τους βλέπω στο σπίτι μέσα στα υπνοδωμάτια και δεν ξέρω τι να κάνω.Καθαρίζουμε με ηλεκτρική και σφουγγαρίζουμε με καυτό νερό.Επειδή το πάτωμα είναι λευκό τους βρίσκω σχετικά ευκολα.Δεν ξέρω αν το κρύο βοηθάει να ψωφήσουν.Δεν ξέρω τι να κάνουμε με τα χαλιά στα παιδικά δωμάτια.Εχω σκοτώσει περίπου 20 μικρούς ή μεγάλους.Πάντως δεν είχα τόσους πάνω μου.Μήπως γέννησαν μέσα στο σπίτι.Αν μείνουν λίγοι θα ψοφήσουν μόνοι τους απο το κρύο ή θα πολλαπλασιαστούν?HELP.

  • Ο/Η Κικη λέει:

   alex αν εχεις πιασει τοσους πολλους,καλυτερα να εκανες κατι πιο δραστικο.Τους επιασες σε λιγες μερες ολους αυτους?αν ναι,εγω θα ψεκαζα το σπιτι με κατι πιο δυνατο.αν ειναι μονο 1 ή 2 οκ,αλλα 20 μαζι??δεν ξερω αν το κρυο βοηθαει να ψωφησουν γιατι και χειμωνα τους εχουμε..κ εδω που μενω εγω παει και -20 το χειμωνα.αν ηταν δεν θα ειχε καθολου τον χειμωνα με τοσο κρυο.εκτος αν κρυβονται καπου,δεν ξερω.στα σπιτια μεσα βεβαια εχει ζεστη,αλλα αυτα απο εξω καπου μπαινουν.εγω τον τελευταιο που επιασα μες στο νερο ηταν τεραστιος και φοβηθηκα!!γιαυτο θα ξαναβαλω τους δισκους.κ βαζω δισκους κ οχι πιατα για να καλυψω οσο μπορω μεγαλυτερη επιφανεια στο πατωμα.ελπιζω να μην ξαναεχουμε…αμαν πια

 18. Ο/Η Κικη λέει:

  Καλημερα..μετα απο καιρο ξαναεμφανιστηκαν τα σημαδια πανω μας!!!Λοιπον αν και δεν πιστεψα ποτε οτι θα πιαστουν στα πιατακια με νερο,χθες βραδυ εβαλα 3 δισκους χαμηλους με νερο και σπανουναδα απο το υγρο πιατων στο σαλονι μου,οπου ειδε ο αντρας μου τον ψυλλο,χωρις να προλαβει να τον πιασε!!!εβαλα εκει γυρω γυρω τους δισκους στο πατωμα, κ μερικα πιατα με νερο επισης…Προς μεγαλη μου εκλπηξη (ευχαριστη) σημερα το πρωι,ο ψυλλος ηταν μεσα στον εναν δισκο.Στον σκουροχρωμο (δεν ξερω αν παιζει ρολο το χρωμα)!!!! Αν και δεν το πιστεψα οτι τοσο απλα θα τον ξεφορτωθω,το εκανα.το βραδυ αλειφτηκαμε ολοι κ με ενα ρολ ον σιτρονελα-ευκαληπτο κ αλλα αιθερια ελαια, για να μην πλησιασει πανω μας και ναι τα καταφερα!!ετυχε ή οχι, παντως πετυχε..θα αφησω κ σημερα τους δισκους μηπως κ υπαρχει κ αλλος…

 19. Ο/Η Κώστας λέει:

  Καλησπέρα!
  Φέτος το καλοκαίρι είχαμε φοβερό πρόβλημα. Άλλες χρονιές δεν παρουσιάστηκε πότε αυτό το πρόβλημα. Ψάχνωντας είδα ότι πράγματι είναι ψύλλοι. Μένω σε επαρχία χωρίς κατοικίδια. Με καλό καθαρισμό μειώθηκαν αλλά υπάρχουν ακόμα. Έχω αγανακτίσει: Τα μάτια μου είναι συνεχώς στο πάτωμα. Με την παραμικρή φαγούρα στο σώμα μου, κοιτάω να δω αν είναι ψύλλοι! Πηγαίνοντας στο super market για να πάρω κάτι εντομοαπωθητικό βρήκα το σπρεϊ (χωρίς προωθητικά) fleriana, φυσικό απωθητικό με έλαιο γερανιόλης. Το δοκίμασα στην πράξη βάζοντας λίγο (μια λεπτή στρώση υγρού) σε ένα διάφανο κουτάκι από σοκολατάκια. Τον πρώτο που έπιασα και ήταν μεγάλος (μάλλον θηλυκός) τον άφησα να πέσει στο υγρό αυτό. Μέσα σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα τα είχε τινάξει! Αφού δεν κινήθηκε τον έβαλα σε μια στεγνή άκρη (μετακίνησα λίγο το κουτάκι) να δω αν θα ξυπνήσει, μήπως μόνο ζαλίστηκε και δεν ψόφησε. Τον άφησα εκεί (φυσικά με κλειστό καπάκι) και ξανακοίταξα μετά από λίγες ώρες: Όπως τον άφησα, τέζα! Είχα δοκιμάσει και σε ένα κοινό μπουκαλάκι νερού με καθαριστικό τζαμιών. Ψόφησαν, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο με τη γερανιόλη. Η συσκευασία είναι αυτή: http://www.fleriana.com/insectkiller. Τη βρήκα 5 ευρώ. Πριν λίγες μέρες έκανα μια γενική βοηθώντας τη μητέρα μου και πράγματι δεν βρήκαμε κάτι. Μπορείς να ψεκάζεις και σε ντουλάπια, χαλιά και ρούχα.
  Επειδή και σε παλιότερες καθαριότητες το καλοκαίρι πάλι εμφανιζόταν κάποια, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε σκόνη από γεωπόνο που καταπολεμά τα έρποντα έντομα. Επειδή είναι χημικό, τη βάλαμε (μικρή στρώση) κάτω από βαριά έπιπλα που δεν μετακινούνται και εφάπτονται με το πάτωμα, έτσι ώστε να αποτρέψουμε τον πολλαππλασιασμό τους. Να προσέχετε και τα χαρτοκούτια γιατί μπορεί να τρυπώνουν στις μικρές τρυπούλες.
  Μιας και έπιασε και το κρύο (10 βαθμούς) θα κάνω μια ακόμα καθαριότητα στο πάνω σπίτι και ελπίζω να ξεμπερδέψουμε. Πάντως πολύ καλό εργαλείο είναι η ηλεκτρική σκούπα!

 20. Ο/Η ΣΟΦΙΑ λέει:

  Ειμαι απελπισμενη.Το χειροτερο ειναι οτι με λενε υπερβολικη.Δεν μπορω να καταλαβω αν ειναι κοριοι η ψυλλοι και λιγο με νοιαζει απλα θελω να εξαφανιστουν.Μενω σε διαμερισμα σε πολη.Οι γονεις μου εχουν ζωα και μαλλον μεταφεραμε τα εντομα απο εκεινους.Αρχικα ειδα 4-5 τσιμπηματα στα ποδια μου.Μετα ειδα και στης 22 μηνων κορης μου.Νομεταιζα οτι ηταν κουνουπια εβαλα ενα αντικουνουπικο στην πριζα και νομιζα οτι ξεμπερδεψα,αλλα τα τσιμπηματα εμφανιζοντουσταν συνεχεια.Ετυχε να δει την μικρη παιδιατρος και μας ειπε οτι δεν ειναι κουνουπια αλλα μαλλον ψυλλοι.Δεν ειχα ξανακουσει καποιον γνωστο η φιλο να εχει ψυλλους.Οι εταιριες απεντωμωσεων ριχνουν ισχυρα φαρμακα και εγω εχω μωρο οποτε αυτη η λυση αποκλειεται.Εχω δανειστει 2 ατμοκαθαριστες και εχω σκοπο αυριο να ξεσηκωσω ολο το σπιτι.Θα ¨ψεκασω με ατμο χαλια καναπεδες κρεβατια τοιχους θα τριψω με βραστω νερο πατωματα και θα πλυνω ολα τα ριχταρια κουρτινες σκεπασματα και οτιδηποτε πλενεται.Μετα θα βαλω και το πιατακι με το σαπουνονερο και θα περιμενω μηπως ψαρεψω κανεναν ακομα. Μακαρι να τους εξοντωσω!!!!!

 21. Ο/Η angel λέει:

  Σοφία μου,
  όταν είχαμε ψύλλους στο σπίτι, εξαιτίας των γάτων μας, κι εγώ σαν εσένα έκανα και ακουγόμουνα. Τριγυρνούσα σαν την τρελή και έψαχνα μονίμως να βρω κάτι μικρό, μαυριδερό, χοροπηδηχτό, για να το … ΤΣΑΚΙΣΩ!!!! Αν και όλοι λένε πως γενικά είμαι πολύ φηλήσυχος άνθρωπος και λατρεύω τα ζώα…. Άσε λοιπόν το τι σου λένε!
  Πρέπει να θυμάσαι οτι υπάρχει μεγάλη διαφορά στα τσιμπήματα. Των ψύλλων μοιάζουν με αυτά των κουνουπιών και δημιουργούν τρομερή φαγούρα. Τα δε τσιμπήματα από τους κοριούς είναι πάντα σαν στρατιωτάκια στη σειρά.
  Επίσης τα τσιμπήματα των κοριών ΔΕΝ προκαλούν πόνο.
  Αντε και καλή ψαριά. Πες μας και τι έγινε… :)

 22. Ο/Η ΣΟΦΙΑ λέει:

  Καλησπέρα ,μετα απο σχολαστικη καθαριοτητα ,και ενα περασμα με ατμοκαθαριστη σε χαλια κρεβατια καναπεδες κλπ.Βρηκα
  ενα εντομο περιπου 1 χιλιοστο ,μοιαζει με μικρη καμπια ,ειναι καφετι και εχει μια μαυρη γραμμη κατα μηκος της “ραχοκοκαλιας του” είναι μικρο και δεν μπορω να μετρησω τα πόδια του.Δεν ξερω πως μπορω να σας ανεβασω φωτο.Αν γνωριζετε τι μπορει να είναι βοηθηστε με για να ξερω αν εχω απαλλαγει η οχι.

 23. Ο/Η ΜΥΡΤΩ λέει:

  Καλησπέρα σας! Θα ήθελα και γω να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις σε σχέση με τους ψύλλους! Πρόσφατα εντόπισα πολλούς ψύλλους πάνω στα ζώα μου (2 γάτες και 2 σκύλους) ξυνόταν έντονα το ένα μου σκυλί κι έτσι το υποψιάστηκα! Τα ψέκασα με ειδικό σπρέι όπου εκεί έγινε το αδιαχώρητο ειδικά πάνω στη μία μου γάτα! Μετά απο 19 μέρες, σήμερα δηλαδή, έβαλα και στα 4 αμπούλες, πολύ καλές, που όπως μου είπε η κτηνίατρος σκοτώνουν και τα αυγά! Από τότε όμως που είδα τους ψύλλους νιώθω φαγούρα στο κεφάλι μου δεν ξέρω αν είναι μήπως ψυχολογικό καθώς ποτέ δεν είχαμε θέμα με ψύλλους επάνω μας και ούτε φαγούρα και τσιμπήματα στο σώμα μου έχω! Ωατόσο λίγο πολύ τα ζωάκια μου ανεβαίνουν και στα κρεβάτια μας και φοβάμαι μην έχουν αφήσει εκεί τα αυγά τους! Η βασική μου ερώτηση είναι: κολλάνε οι ψύλλοι των ζώων στα μαλλιά των ανθρώπων όπως οι ψείρες π.χ? και αν ναι, τι με συμβουλεύτε να κάνω, έστω και προλυπτικά? Να λούσω με κάτι ειδικό τα μαλλιά μου?
  Επίσης αν υποθέσουμε πως τώρα με το σπρέι και μετά με την επανάληψη με τις αμπούλες απαλλαχτήκανε τα ζώα μου από τους ψύλλους, υπάρχει περίπτωση να ζήσουν τ αύγα τους κάπου στο χώρο και να εκκολαφτούν? Όταν δηλαδή περάσει η δράση της αμπούλας να τους ξανακολλήσουν απο μέσα απ τον χώρο του σπιτιού μας?
  Περιμένω με ανυπομονισία την απάντηση σας! Φοβάμαι κυρίως μήπως έχω κι εγώ και τους κολλήσω και σε άλλους ανθρώπους!
  Θα κάνω και τα τιπς με το σαπουνόνερο και τα αιθέρια έλαια αν και φοβάμαι μην πάνε και πιούνε από κει τα καυοικιδιά μου και θα δώ τι ψύλλους θα πιάσω χμμ!!! Ευχαριστώ!

 24. Ο/Η margia λέει:

  Βοήθεια! Εδώ και μήνες σποραδικά έβγαζα σπυράκια που φαγούριζαν τρελά, λόγο όμως αλλεργιών που έχω, τα απέδιδα εκεί!
  Μέχρι που ανακάλυψα πως ο σκύλος της φίλης μου έχει ψύλλους και πως αυτή δεν κάνει τίποτα γι’αυτό. Η ίδια μου έχει δείξει κατά καιρούς διάφορα παρόμοια σημάδια στο σώμα της, όμως η έκταση τους δεν φτάνει ούτε κατά διάνοια την έκταση των δικών μου.
  Πλέον νομίζω πως μεταφέρθηκαν και στο σπίτι μου. Το σώμα μου έχει γίνει αγνώριστο και δεν ξέρω τι να κάνω. Δε θέλω να χρησιμοποιήσω χημικά εντομοκτόνα. Έχω κι εγώ σκυλί, ευτυχώς του φοράω λουράκι και δεν έχει επηρεαστεί).
  Τι να κάνω??? Δεν αντέχω άλλο τη φαγούρα!!!! Χρειάζομαι προστασία για το σπίτι καθώς και για τον εαυτό μου. Κάτι που να βάζω πάνω μου κάθε φορά που πηγαίνω σπίτι της ώστε να μην έρχονται πάνω μου οι ψύλλοι.

 25. Ο/Η Βίβιαν λέει:

  Συγχαρητήρια για το εκτενές πολύτιμο άρθρο. Το μόνο που θέλω να προσθέσω για την άμεση εξόντωση των ψύλλων απο τα κατοικιδιά μας είναι βαμβάκι ποτισμένο με καθαρο οινόπνευμα (αιθυλική αλκοόλη) το οποίο το περνάμε αντίθετα απο το τρίχωμα. Οι ψύλλοι πρθαίνουν ακαριαία. Για την υγιεινή του σπιτιου ένας σημαντικός παράγοντας κατά των ψύλλων είναι ο ατμοκαθαριστής. Θα απαλλαγείτε μια και καλή ! ! !
  Καλή συνέχεια .

 26. Ο/Η tzeni λέει:

  kalispera .prin apo 4 meres pirame ena mikro koutavaki gia doro sta paidia mas.ooopos katalavenete to skulaki edo kai 4 meres den exei.ksekolisei apo pano mas kai simera anakalupsa k meati na perpataei pano tou trelathika oli mera ksinome apo tin idea kai tora
  pali me afta pou diavasa ti tha kano me ta paidia? piga ston ktiniatro psekase to koutavaki kai eipe to mono pou mporo na kano einai ilektriki
  tha patho krisi kai to koutavi koimotan dipla sto krevati m se mia kouta…………ego den eixa thema tous agorasa mazi me to koutavaki mas…..tha ksanaerthoun tou xronou? sos help me euxaristo…..

  • Ο/Η orestis λέει:

   tha ksanaerthoun tou xronou?
   Όπως αναφέρει και το άρθρο:
   Η διάρκεια ζωής ενός ενήλικα ψύλλου είναι δύο εβδομάδες
   Θα πρέπει να προσέχεις για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Εμείς στον δικό μας έχουμε κολλάρο και έχουμε ησυχάσει.

 27. Ο/Η Alexa λέει:

  Χαίρεταω όλες και όλους τους χιλιοταλαιπωρημενους από τα κατάραμενα ιπτάμενα αντικείμενα τους ψυλλους.Να πω ότι το πρόβλημα στο σπίτι μας έχει αρχίσει από τον Οκτώβριο και δεν ξέραμε τι είναι.Την πρώτη φορά τα τσιμπήματα ήταν στα χέρια,πόδια και την πλάτη και νομίζαμε ότι ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από ψυλλους.Την δεύτερη,που ήταν μετά 20 περίπου μέρες,ήταν στην πλάτη,μπρατσα και οπίσθια!!!!Να πω ότι έχουμε ένα μικρό σκυλάκι και μένουμε στην πόλη.Βαλαμε αλοιφές,κάναμε καθαριότητα και βεβαίως βάλαμε στο σκυλάκι μας αμπουλα,περίλαιμιο ειδικό και για άλλες 25 περίπου μέρες ησυχάσαμε.Την Τρίτη φορά τα τσημπιματα,εκτός από τα συνηθισμένα μέρη,γίνανε στον λαιμό και στο μέτωπο!!!Τοτε αρχίσαμε να τρελαινοματε κυριολεκτικά!!!!Καναμε φτου και από την αρχή τα ίδια και την προσευχή μας.Τιποτα!!!!!Παλι σε μόλις 6 μέρες τα ίδια και το καλού ήταν τσίμπημα στο βλεφαρο που πριστηκε για 3 μέρες!!Δοκιμασαμε τα πάντα,μέχρι και ειδικά βραχιολια με εντομοαποθητικο,τίποτα!!!Τα ίδια και χειρότερα,τσιμπήματα πολλά και καθημερινά.Χασαμε τον ύπνο μας,σπασανε τα νεύρα μας και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε πια!!Παρακαλω Angel σώσε μας!!!Ευχαριστω..

  • Ο/Η angel λέει:

   Γεια σου Αλέξα,
   είσαι σίγουρη πως είναι ψύλλοι και όχι κοριοί; Οι ψύλλοι συνήθως δεν ανεβαίνουν τόσο ψηλά, στον λαιμό και το κεφάλι. Αν όντως είναι ψύλλοι, τότε είναι μέσα στις κουβέρτες και τα παπλώματά σας. Ο ήλιος βοηθά, κάνε ό,τι γράφω στο άρθρο και σε ορισμένα σχόλια και πες μου τι έγινε.
   Και προσοχή με σπρέι, βραχιόλια κλπ., όλα αυτά τα εισπνέουμε.
   Κουράγιο!

 28. Ο/Η Alexa λέει:

  Καλημέρα angel και σε όλους τους φίλους σου,από ότι γνωριζω,οι κοριοι κάνουν τσημπιματα σαν γαζί και τα τσημπιματα μας είναι ένα η δυο κοντινά με κόκκινο κέντρο και πολύ πρησμενα.Ειλικρινα είναι μυστήριο,γιατί έχουν συμπτώματα και από ψυλλους και,από ότι μου λες,και από κοριους.Που θα βρω τα άρθρα σου που λες τι ακριβώς να κάνουμε…….ευχαριστώ για τις συμβουλές σου

 29. Ο/Η Yannis λέει:

  Kαλημερα σε ολους. Eχω απελπιστει εφτασα σε σημειο να κρατησω και μεσα στο σπιτι με με ισχυρό φάρμακο που λέγεται ”SEBASILE” An den eho apotelesma tha dokimaso se megaliteri posotita kai o theos voithos. I psili einai pantou mesa sto spiti me isos hiliades avga ego eimai enas ksenistis me katakokina podia apo ta tsimpimata. Meno mazi me tin mitera mou pou gia tin ora den tin enohloun, isos giati ego eimoun se sinehi epafi me ton ”Toly” to gato mou pou distihos tou eriksa ampoula ek ton isteron. Perno alifes sprey kai diafora alla horis apotelesma tha dokimaso amesa ta elea kai piatakia me sapounada tha kano oti mporo eho idi ksodepsi pola kai malon sto telos tha apefthintho se epagelmatia gia rantisma…. Apla fovame poli ta dilitiria alla ti na kano an to afiso i tha trelatho i tha patho molinsi apo ta polapla tsimpimata.

 30. Ο/Η ναντια λέει:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΕΔΩ & ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΨΥΛΛΟΥΣ, ΨΕΚΑΣΑ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΟ ΑΠΟ ΓΕΩΠΟΝΟ “TENOPA”, ΕΛΑΤΤΩΘΗΚΑΝ, ΑΛΛΑ ΔΕ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ. ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΤΜΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ.

 31. Ο/Η ΣΙΛΒΙΟ -ΚΥΠΡΟΣ λέει:

  ΚΑΤΑ ΤΙΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ Κ ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ ΤΟ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΛΛΩΝ , ΚΟΡΙΩΝ , ΚΑΤΣΑΡΙΔΩΝ ΚΛΠ ΙΝΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΕΟ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΝΤΙΕΖΕΛ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΑΝΑΜΙΧΗ ΜΗΧΝΕΛΕΑΙΟΥ ( ΑΠΟ ΑΛΑΓΗ ΛΑΔΙΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ) ΜΕ ΙΔΙΚΟ ΨΕΚΑΣΤΙΡΑΚΙ ΑΠΟ ΤΙΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΑΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΨΕΚΑΣΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΥΠΟΨΗΑΖΕΣΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΨΥΛΛΟΙ ΚΛΠ ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΜΑ ΙΝΕ Ι ΜΙΡΟΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΜΙΡΩΔΙΑ ΠΑΡΑ ΤΑ ΤΣΙΜΠΙΜΑΤΑ ΤΩΝ ΨΥΛΛΩΝ .

 32. Ο/Η Τζινα λέει:

  Σας παρακαλω πολυ βοηθηστε με!!!!Το ζωακι μου εχει ΨΥΛΟΥΣ!!!!Το δυσκολο ειναι οτι δεν εχω σκυλο για να τον κανω μπανιο αλλα γατα.Μπορειτε να μου πειτε αποτελεσματικες λυσεις για να φυγουν απο πανω του και να βρω τη λυση στο προβλημα μου???
  Ευχαριστω πολυ,
  απαντηστε μου ειμαι σε απογνωση……=(

  • Ο/Η angel λέει:

   Γεια σου Τζίνα!
   Αυτό που έκανα πρόσφατα για τις γάτες μας ήταν το εξής:
   Έβρασα σε μία κατσαρόλα ένα λίτρο νερό μαζί με 5-6 λεμόνια κομμένα σε κομμάτια. Άφησα το νερό να κρυώσει και στη συνέχεια έβρεξα τα ζώα με το νερό αυτό. Επειδή γενικά στα γατιά δεν αρέσει να τα ψεκάζουν, έπαιρνα το νερό με τη χούφτα και τους “άλειβα”. Περιέργως ούτε ένας από τους τέσσερις δεν αντέδρασε, ίσα ίσα που τους άρεσε κιόλας.
   Το λεμόνι λειτουργεί απωθητικά για τους ψύλλους και η αλήθεια είναι πως το “μαντζούνι” έπιασε.
   Όσο νερό με λεμόνι περίσσεψε, το έβαλα σε ένα μπουκάλι στο ψυγείο και το έχω για ώρα ανάγκης.
   Καλή επιτυχία!!!

 33. Ο/Η Vaso λέει:

  Λοιπον ειχα το νερο του σκυλου σε μια λεκανιτσα λευκη και βρηκα σημερα μεσα τουλαχιστον 20 ψυλλους….διχως σαπουναδα και διχως τιποτε! Απλα το σημειο που ηταν το νερο το χτυπα ο ηλιος για πολυ ωρα!! Θα δοκιμασω και σε μερη που δεν τα χτυπα ο ηλιος! Στο σπιτι μεσα δεν μπηκε κανενας στη σαπουναδα η μονο ενας….ισως δεν εχει εκει!!

 34. Ο/Η Πένυ λέει:

  Αφήστε παιδιά και εγώ μια απτα ίδια ζώ σε επαρχία και ο πατέρας μου είναι κτηνοτροφος και όταν ερχεται το βράδυ…….. ντρέπομαι να πάω σχολείο με αυτα τα σπυρια!Σήμερα μάλιστα η κολλητή μου, μου είπε ότι κυκλοφορεί ενας ψύλλος στην οικογένειά της!Γι αυτό μπήκα στην ιστοσελίδαα!HELP!

 35. Ο/Η Σοφια λέει:

  Αχ!παιδιά και εγώ το ίδιο πρόβλημα έχω και δεν μπορώ να γλιτώσω με τίποτα!Εχω δύο σκυλιά στα οποία έχω βάλει όλα τα φάρμακα, λουριά και όλες τις αμπούλες που υπάρχουν αλλα οι ψύλλοι εκεί αμετακινητοι.Το κάλο είναι οτι τουλαχιστον είναι εκτος σπιτιου και μεσα δεν ειχάμε τόσο μεγαλο πρόβλημα, αλλα την προηγούμενη εμβομαδα εντοπισα τους ψυλλους πανω στο κουνέλακι μου και δεν ξέρω τι να κάνω.Έχω σκοτωσεί μέχρι σήμερα καμιά 20αριά με μεγάλη ικανοποίηση αλλά ακόμη βρίσκω πανω του!Αρχίσα να φοβαμέ μηπως πάνε και στα πουλία που έχουμε και γεμίσει όλο το σπίτι τελίκα!Ευτιχώς δεν τσιμπάνε κανέναν από εμας και δεν έχουμε και την φαγούρα που από παλιότερες εμπείριες ειναι ανυποφορη!σημερα διάβασα το αρθρο και θα κάνω όλα αυτα με τα σαπουνια και τα σχετίκα, τό μονο που με απασχολέι ιδιαίτερα είναι οτί δεν μπόρω να βάλω τπτ στο κουνελάκι γτ είναι πόλυ ευαίσθητα!!Ελπίζω να καταφέρω τιπότα γιατί στο τέλος βλέπω να φευγούμε έμεις από το σπιτι και οι ψύλλοι να κάνουν πάρτυ!

  • Ο/Η angel λέει:

   Γεια σου Σοφία!
   Η περίπτωση με το κουνέλι είναι ιδιόμορφη, πράγματι. Μπορείς ωστόσο να του βάλεις κοντά στον λαιμό λίγο αιθέριο έλαιο λεβάντας ή τεϊόδεντρου (teatree), το οποίο είναι φυσικό απωθητικό και δεν θα του δημιουργήσει κάποια παρενέργεια.
   Καλή επιτυχία!

 36. Ο/Η Marga λέει:

  Πειτε μου σας παρακαλω τι να κανω!Εδω και μια βδομαδα εχω τρελαθει στη φαγουρα!Εχω γεμισει σπυρακια εγω αλλα και η 4 χρονων κορη μου!Σημερα βρηκα ψυλλο πανω στο σεντονι!Ειμαι και 4 μηνων εγκυος και φοβαμαι!Πηραμε ενα σπρευ απο το φαρμακειο και ψεκασαμε ολο το σπιτι σημερα!Τι μπορω να βαλω στη μικρη μου να ανακουφιστει απο τη φαγουρα?

  • Ο/Η Αθηνά λέει:

   Μάγδα καλημέρα! Έχω κάνει διατριβή στο θέμα τσιμπήματα ψύλλων (τσιμπάνε και εμένα και την 3χρονη κόρη μου)…βοηθάει αρκετά να βάζεις στα τσιμπήματα μπενταντίν (ιώδιο). Ανακουφίζει και μετριάζει τη φαγούρα. Επίσης όταν τα τσιμπήματα είναι πολλά και υποφέρουμε από το ξύσιμο εγώ παίρνω χάπι Aerius και στη μικρή μου δίνω το αντίστοιχο σιρόπι (Aerius σιρόπι 2,5ml την ημέρα). Επίσης το Fenistil gel ανακουφίζει αρκετά.
   Με το καλό το μωράκι σου!!!

 37. Ο/Η Marga λέει:

  Ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια σου!Ευτυχως σταματησαν τα τσιμπηματα εδω και μια βδομαδα αλλα ακομα εχουμε φαγουρα!Ειδικα η μικρη μου!

 38. Ο/Η bali λέει:

  paidia oi psiloi den feugoun me tipota!!paleuw apo perusi to kalokairi!fetos me to pou anevhke h thermokrasia pali ta idia!!vlepw pronumfes vradu mono k sta alouminia pio polu k stis rwgmes pou exei to edafos sta parathura konta..exw apelpistei :-( twra rixnw alati sta xalia..kanei tipota?

 39. Ο/Η bali λέει:

  παιδια εχω απελπιστει κ τρελαθει μαζι!!!δεν πεθαινουν με τιποτα οι απαισιοι ψυλλοι…απο περυσι πολεμαω!βιολογικο στα στρωματα,εταιρια απεντομωσης,καπνογονα…δεν ξερω τι δεν κανω σωστα!μεχρι κ πετρελαιο εβαλα!!δεν ξερω τι να κανω αλλο.κουραστηκα……..τωρα που ανεβηκε η θερμοκρασια αρχισα να βλεπω προνυμφες στα αλουμινια πιο πολυ κ το πατωμα στις γωνιες που εχει τωγμες…εχω ριξει κ αλατι στα χαλια…κ ελπιζω ακομα!θελω να κλαψω!!!!κανει τιποτα το αλατι?

  • Ο/Η angel λέει:

   Καλησπέρα bali,
   είμαι σίγουρη ότι θέλεις να κλάψεις, κι εγώ με τους ψύλλους μόνο τα κλάματα βάζω από τα νεύρα και την απελπισία μου.
   Έχεις κάποιο ζώο στο σπίτι; Καλό θα ήταν να του βάλεις κάποιο αντιψυλλικό φάρμακο ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. Επίσης, εγώ τους γάτους μας τους έκανα σχεδόν μπάνιο πατόκορφα με χυμό λεμονιού (βράζεις 4-5 λεμόνια κομμένα σε κομμάτια σε ένα λίτρο νερό και όταν κρυώσει το μείγμα είναι έτοιμο), διότι κι αυτό βοηθά ιδιαίτερα. Με το ίδιο σπρέι ψέκαζα και μένα, ιδίως τα πόδια μου. Μάλιστα, προτιμούσα να φορώ λευκά ρούχα προκειμένου να βλέπω αν έχουν ανεβεί πάνω μου ψύλλοι.
   Το αλάτι βοηθά επίσης, αλλά καλύτερος είναι ο βόρακας.
   Γιατί δεν μετακομίζεις; Εμείς μετακομίζουμε σε ένα άλλο σπίτι, διότι εδώ που είμαστε εμφανίστηκαν για άλλη μια φορά ψύλλοι (και κοριοί) και φέτος, μάλιστα σε σημείο που δεν μπορούμε να πάρουμε τα πράγματά μας πριν καθαρίσουν εντελώς από όλα αυτά τα ζωΰφια. Το ξέρω ότι είναι εντελώς παράλογο να αναγκάζεσαι να φεύγεις, αλλά αν δεν βλέπεις άλλη διέξοδο, είναι προτιμότερο. Εξάλλου στα σπίτια μας πρέπει να ξεκουραζόμαστε και όχι και κουραζόμαστε, για να μην πω να τρελαινόμαστε.
   Καλό κουράγιο και keep the spirit up!

 40.  
Κάντε ένα σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Να ειδοποιούμαι με email για επόμενα σχόλια.
Μπορείτε να γίνετε συνδρομητής ακόμα και χωρίς να σχολιάσετε.

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.


____

Blog created and hosted by aenaon

© 2008-2013, angel All Rights Reserved