Τον τελευταίο χρόνο μπήκαν στη ζωή μου με τρόπο “μαγικό” θα μπορούσε να πει κανείς κάποια πράγματα, για τα οποία πάντα είχα ανησυχίες και εν μέρει ασχολούμουν, αλλά ποτέ δεν είχα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα. Ποια ήταν αυτά; Η γιόγκα, το Art of Living και τον Sri Sri Ravi Shankar, το ρέικι, τα ανθοϊάματα Bach, η μαγειρική και οι χειροτεχνίες, όπως η κατασκευή κοσμημάτων. Όλα αυτά μπορώ να πω ότι με ώθησαν να εντοπίσω στοιχεία και ανθρώπινες αξίες του εαυτού μου που ήξερα πως υπάρχουν αλλά δεν μπορούσα να τα προσδιορίσω, με βελτίωσαν και με βελτιώνουν καθημερινά ως ανθρώπινο ον και προσφέρουν όμορφες στιγμές τόσο σε μένα όσο και στους γύρω μου.

Σήμερα θα γίνει η έναρξη μικρών άρθρων για όλα τα παραπάνω, ούτως ώστε να μοιραστώ και μαζί σας όλα αυτά που απολαμβάνω στη ζωή μου.

Beautiful flower

Τι είναι η γιόγκα;

Η γιόγκα είναι ένα αρχαίο σύστημα άσκησης που γεννήθηκε στην Ινδία πριν από 5.000 χρόνια. Η παλαιότερη αρχαιολογική μαρτυρία της ύπαρξης της Yoga προέρχεται από τον πολιτισμό της Κοιλάδας του Ινδού ποταμού και είναι πάνω σε σφραγίσματα που αναπαριστούν γιόγκικες στάσεις (3300-1700π.Χ.). Σύμφωνα με την παράδοση ο θεμελιωτής της Γιόγκα είναι ο Σίβα[1]. Η πρώτη αναφορά στη γιόγκα γίνεται στις ινδικές βέδες[2]το 2500 π.Χ.

Seal with yoga position from the Indus Valley Civilization

Η παραδοσιακή απόδοση της γιόγκα είναι «ένωση», καθώς η γιόγκα προάγει την ένωση του σώματος, του μυαλού και του πνεύματος (θυμάστε τι έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες; «Νους Υγιής εν Σώματι υγιή»!). Αυτό οδηγεί σε μια μεγαλύτερη αίσθηση αρμονίας και γαλήνης μέσα μας, καθώς και στις γενικότερες αλληλεπιδράσεις μας με τους υπόλοιπους ανθρώπους και τον κόσμο γύρω μας.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η κατάσταση της ένωσης ή της αρμονίας, που είναι γνωστή ως «samadhi», η γιόγκα χρησιμοποιεί φυσικές ασκήσεις (asanas), επίγνωση της αναπνοής (pranayama), συγκέντρωση και διαλογισμό (dharana & dhyana), καθώς και εσωτερίκευση (pratyahara) και ηθικούς κανόνες (yama & niyama).

Αν και η samadhi είναι ο τελικός μας στόχος, αυτό που συμβαίνει αρχικά είναι πως είμαστε πιο υγιείς, το σώμα μας αρχίζει να ανακουφίζεται, αισθανόμαστε πιο χαλαρωμένοι και, φυσικά, πιο ήρεμοι και πιο συγκεντρωμένοι. Αυτό οδηγεί σταδιακά σε έναν πιο διαλογικό τρόπο ύπαρξης και σε μια επιθυμία να ζήσουμε με έναν τρόπο που θα ενισχύει παρά θα διαταράσσει την εσωτερική μας γαλήνη. Με αυτόν τον τρόπο αρχίζουμε να βιώνουμε την ουσία της samadhi ακόμη και στη καθημερινή ζωή μας.

Yoga for everybody

Η γιόγκα μπορεί να πραγματοποιηθεί από όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτου ηλικίας, διανόησης ή μορφής, συμβάλλοντας στη σωματική και πνευματική μας υγεία. Κάθε ένας που την ασκεί θα ωφεληθεί με κάποιο τρόπο. Η ανακούφιση του πόνου στην πλάτη μας θα μας κάνει να αισθανόμαστε πιο χαλαρωμένοι. Οι αθλητές θα δουν την προπόνησή τους να βελτιώνεται και τους τραυματισμούς τους να θεραπεύονται γρηγορότερα. Οι μητέρες θα διαπιστώσουν πως είναι σε θέση να είναι πιο συγκεντρωμένες και τρυφερές προς τις οικογένειές τους, ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει! Οι καλλιτέχνες θα δουν πως η δημιουργικότητά τους θα εκφράζεται ευκολότερα. Οι σπουδαστές θα μπορούν να συγκεντρώνονται ευκολότερα. Οι επιχειρηματίες θα είναι πιο εστιασμένοι και όχι τόσο στρεσαρισμένοι από τις καθημερινές προκλήσεις και τα εργασιακά προβλήματα. Οι λύσεις στα ζητήματα θα μας προσφέρονται πολύ πιο εύκολα από πριν.

Αρχικά βιώνουμε τα φυσικά και πνευματικά οφέλη και στη συνέχεια αρχίζουμε να παρατηρούμε πως πραγματοποιείται κάτι βαθύτερο, μία αίσθηση γαλήνης που γνωρίζουμε πως την επιθυμούμε ακόμη και αν δεν το έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει! Μερικοί το αποκαλούν αυτό ευτυχία, άλλοι φώτιση, κάποιοι άλλοι συναίσθηση. Το σίγουρο πάντως είναι πως η εμπειρία του καθενός είναι μοναδική και καθαρά προσωπική.

Η γιόγκα μας προσφέρει μια φιλοσοφία, έναν τρόπο ζωής, χωρίς να πρόκειται για μια θρησκεία και χωρίς να απαιτεί συγκεκριμένες πεποιθήσεις. Καθένας μας μπορεί να κάνει γιόγκα.

Καιρός να αρχίσουμε, εσείς τι λέτε;

αρχή υποσημ.
  1. Ο Σίβα είναι μία από τις τρεις θεότητες της ινδικής τριάδας που την αποτελούν ο ίδιος, ο Βράχμα και ο Βισνού []
  2. Βέδα σημαίνει γνώση. Οι βέδες είναι ένας μεγάλος αριθμός ιερών ινδικών κειμένων. Είναι γραμμένες στα βεδικά σανσκριτικά και αποτελούν το αρχαιότερο τμήμα της Σανσκριτικής λογοτεχνίας και τα αρχαιότερα κείμενα των Ινδουιστών. []
τέλος υποσημ. Ετικέτες:, , , ,
Κάντε ένα σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Να ειδοποιούμαι με email για επόμενα σχόλια.
Μπορείτε να γίνετε συνδρομητής ακόμα και χωρίς να σχολιάσετε.

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.


____

Blog created and hosted by aenaon

© 2008-2015, angel All Rights Reserved