Με τα ειδησεογραφικά κανάλια σε τηλεόραση και ραδιόφωνο να μας ενημερώνουν συνεχώς για το μαύρο χάλι της ελληνικής οικονομίας, με το συνεχές άγχος των απλών ανθρώπων που καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα άλλων και με την καθημερινή αβεβαιότητα για το τι θα μας ξημερώσει αύριο, διάβασα σήμερα μία είδηση που μας έρχεται από το εξωτερικό και πραγματικά ταρακουνάει κάπως τις οικονομικές διάνοιες που “προσπαθούν να σώσουν” την Ελλάδα και αφήνει να μπει λίγο φως στο τούνελ…

Let's protest!

Η γαλλική εφημερίδα “l’ Humanité” και πιο συγκεκριμένα ο αρχισυντάκτης Jean-Paul Pierrot ξεκίνησε εκστρατεία στήριξης και αλληλεγγύης της χώρας μας ενάντια στους δανειστές μας, κάνοντας έκκληση στην κοινή γνώμη για συμπαράσταση στον ελληνικό λαό και μάλιστα με μια συγκεκριμένη πολιτική πρόταση για τους όρους δανεισμού της Ελλάδας!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανοιχτή αυτή έκκληση με τίτλο «Πρέπει να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό», η οποία δημοσιεύεται από την περασμένη Παρασκευή στην ιστοσελίδα της και από σήμερα και στην έντυπη έκδοσή της, «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει χορηγήσει στις τράπεζες γιγάντια δάνεια με επιτόκιο μόλις 1%, τα οποία οι τράπεζες με τη σειρά τους τα ξαναδανείζουν με επιτόκια από 4% ώς 8%. Πρέπει και η Ελλάδα να ωφεληθεί από ένα επιτόκιο που δεν θα ξεπερνά το 1%, χωρίς άλλους όρους πέραν της διατήρησης των κοινωνικών δικαιωμάτων, της απασχόλησης και της κοινωνικής πρόνοιας».

Η εφημερίδα τονίζει ότι «παρ’ όλο που ο ελληνικός λαός δεν ευθύνεται για την οικονομική κατάρρευση του κράτους του, οι αγορές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στρέφονται ουσιαστικά εναντίον του και θέλουν να «του ρουφήξουν το αίμα». Υποστηρίζει δε ότι, «καθώς όλοι οι λαοί της Ευρώπης απειλούνται από παρόμοια μέτρα λιτότητας, η Ε.Ε. και όλα τα μέλη της πρέπει να κινητοποιηθούν για να διαφυλάξουν την Ευρώπη των λαών».

O αρχισυντάκτης της «l’ Humanité» Jean-Paul Pierrot επισημαίνει ότι σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, αλλά και η ανάδειξη μιας μεγάλης αδικίας: «Ο ελληνικός λαός καλείται να παραιτηθεί του δικαιώματός του να ζει φυσιολογικά. Είναι άδικο. Δεν είναι αυτός που ευθύνεται. Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι ήδη πολύ χαμηλοί. Είναι απαράδεκτο να μιλάμε για σπατάλες. Αν υπήρξαν σπατάλες, δεν έγιναν από τους μισθωτούς». Κατά τον κ. Pierrot η ανταπόκριση των Γάλλων πολιτών στην πρωτοβουλία της εφημερίδας είναι πολύ μεγάλη, καθώς μέσω της ιστοσελίδας της έχουν ήδη συγκεντρωθεί εκατοντάδες υπογραφές που συνεχώς αυξάνονται. Την πρόταση προσυπογράφουν πολίτες όλων των ηλικιών, συνδικαλιστές, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ευρωβουλευτές, οικονομολόγοι, καθηγητές Πανεπιστημίου, πολλά μέλη κομμάτων της Αριστεράς και οργανώσεις που εντάσσονται στο διεθνές κίνημα υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης όπως η Attac (που προωθεί μεταξύ άλλων τη φορολογική διαφάνεια).

Ανάμεσα σε άλλους την έκκληση υπογράφει και ο Francis Wurtz, επίτιμος ευρωβουλευτής, ο οποίος τονίζει ότι «ο ελληνικός λαός βρίσκεται μόνος μπροστά στους σύγχρονους τοκογλύφους», αναφερόμενος στους οίκους αξιολόγησης, τους κερδοσκόπους, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χώρες όπως η Γερμανία, αλλά και στα ΕΚΤ και ΔΝΤ. Ο κ. Wurtz χαρακτηρίζει πρωτόγνωρες τις θυσίες που απαιτούνται από τους Έλληνες και προβάλλει την «επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένα λαϊκό αντίβαρο.» «Υπάρχει ένα κοινωνικό πρόβλημα αλλά όχι μόνο: είναι και πρόβλημα αξιοπρέπειας αλλά και κυριαρχίας. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του αυτή την κυνική συμμαχία, έτοιμη για όλα. Εάν οι αγορές κερδίσουν κατά της Ελλάδας, θα αποθρασυνθούν και θα στραφούν και προς άλλες χώρες. Και κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ομολογία της αποτυχίας της ευρωζώνης και θα συνεπάγετο την πλήρη απώλεια της εμπιστοσύνης των ευρωπαϊκών λαών έναντι των θεσμών της Ένωσης» εξηγεί ο ίδιος.

Η «l’ Humanité» σχεδιάζει σειρά πρωτοβουλιών υπό την αιγίδα της (συναντήσεις, διαλέξεις) με στόχο, αφορμής δοθείσης από την ελληνική κρίση, τον ευρύτερο προβληματισμό για τη δομή του ευρωπαϊκού μοντέλου και την κατεύθυνση της Ευρώπης. Εκτιμά ότι οι υπάρχοντες μηχανισμοί δεν λαμβάνουν υπόψη σοβαρά κοινωνικά ζητήματα και τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού πιστωτικού οργάνου που θα είναι εκεί για να βοηθά και όχι για να επιβαρύνει. Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η εφημερίδα τάσσεται υπέρ της χώρας μας, καθώς συντάκτης της σε άρθρο γνώμης τάχθηκε κατά της «δικτατορίας των αγορών.»

Ο Pierre Ivorra στο άρθρο του με τίτλο «Μετά την Ελλάδα, ποιος έχει σειρά» επισημαίνει ότι «η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των χρηματοπιστωτικών αγορών» και διερωτάται «ποιό θα είναι το επόμενο θύμα των ληστρικών ορέξεών τους που τους επιτρέπει να κάνουν τεράστιες περιουσίες στοιχηματίζοντας στη μιζέρια των λαών.» Ως μοναδική λύση για την έξοδο της Ευρώπης από το αδιέξοδο αυτό ο συγγραφέας του άρθρου υποστηρίζει «τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση των θεσμών της προκειμένου η ΕΚΤ να παίξει άλλο ρόλο, συμβάλλοντας στη χρηματοδότηση των κοινωφελών δημοσίων δαπανών.» «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που τη συνδέει με τις χρηματοπιστωτικές αγορές», καταλήγει.

Υ.Γ.1. Μέχρι αυτή τη στιγμή που σας παραθέτω αυτή την είδηση έχουν μαζευτεί στο διαδίκτυο 1695 υπογραφές κι ο αριθμός συνέχεια αυξάνεται. Καθόλου άσχημα, αν σκεφθούμε την κάκιστη εικόνα που έχει δημιουργήσει η χώρα μας σε διεθνές επίπεδο σε πάρα πολλούς τομείς! Μήπως να αρχίσουμε κι εμείς να μαζεύουμε υπογραφές για να αρχίσουν επιτέλους να αποδίδονται τα του Καίσαρος τω Καίσαρι; Υπογραφές για να αποπεμφθούν οι αρχιλήσταρχοι και οι ανάξιοι από τα δημόσια αξιώματα, για να αρθεί (επιτέλους!) η βουλευτική ασυλία όσων βολεύονται πίσω από αυτήν, για να επιστραφούν τα κλοπιμαία που βγήκαν από τις τσέπες του κοσμάκη που ζει με τρεις και εξήντα, για να …., για να …, για να αποκτήσουμε αξιοπιστία ως κράτος!

Υ.Γ. 2. Αλήθεια, το ξέρατε πως για την κατασκευή της ιστοσελίδας της Ελληνικής Βουλής (το γράφω με κεφαλαίο για να τιμήσω έναν Μακρυγιάννη που κάποτε πολέμησε για αυτήν κι όχι για κανένα άλλο λόγο) δόθηκε επί προεδρίας Δημήτρη Σιούφα το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ; Τάδε έφη Φίλιππος Πετσάλνικος. Μήπως κι εδώ λίγα δήλωσαν; Ή λίγα έδωσαν; Και μετά περιμένουν να σωθούμε με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις! Μήπως να ξεκινούσαν με περικοπές στη Eurovision που μας έρχεται σύντομα; Λέω τώρα…

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν: tvxs, l’ Humanité

Ανάμεσα σε άλλους την έκκληση υπογράφει και ο Francis Wurtz, επίτιμος ευρωβουλευτής, ο

οποίος τονίζει ότι «ο ελληνικός λαός βρίσκεται μόνος μπροστά στους σύγχρονους

τοκογλύφους», αναφερόμενος στους οίκους αξιολόγησης, τους κερδοσκόπους, την Ευρωπαϊκή

Επιτροπή, χώρες όπως η Γερμανία, αλλά και στα ΕΚΤ και ΔΝΤ. Ο κ. Wurtz χαρακτηρίζει

πρωτόγνωρες τις θυσίες που απαιτούνται από τους Έλληνες και προβάλλει την «επιτακτική

ανάγκη να υπάρξει ένα λαϊκό αντίβαρο.» «Υπάρχει ένα κοινωνικό πρόβλημα αλλά όχι μόνο: είναι

και πρόβλημα αξιοπρέπειας αλλά και κυριαρχίας. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει

μόνος του αυτή την κυνική συμμαχία, έτοιμη για όλα. Εάν οι αγορές κερδίσουν κατά της Ελλάδας,

θα αποθρασυνθούν και θα στραφούν και προς άλλες χώρες. Και κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με

ομολογία της αποτυχίας της ευρωζώνης και θα συνεπάγετο την πλήρη απώλεια της εμπιστοσύνης

των ευρωπαϊκών λαών έναντι των θεσμών της Ένωσης» εξηγεί ο ίδιος.

Ετικέτες:, , , ,
Κάντε ένα σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Να ειδοποιούμαι με email για επόμενα σχόλια.
Μπορείτε να γίνετε συνδρομητής ακόμα και χωρίς να σχολιάσετε.

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.


____

Blog created and hosted by aenaon

© 2008-2015, angel All Rights Reserved