Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, συμμετέχοντας στον εορτασμό του Έτους Βιοποικιλότητας και στο πλαίσιο σειράς ομιλιών, διοργανώνει ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρ. Χρόνη Τζεδάκη[1] με θέμα «Φυσικά Μουσεία και Λίκνα Μεσογειακής Βιοποικιλότητας», στις 14 Απριλίου 2010 ώρα 19.00, στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» (Κέντρο ΓΑΙΑ, Όθωνος 100, Κηφισιά).
“Τα τελευταία 2,5 εκατομμύρια χρόνια χαρακτηρίζονται από εκτενείς περιοδικές κλιματικές αλλαγές. Από εξελικτικής απόψεως θεωρείται ότι αυτές οι κλιματικές αλλαγές σε γενικές γραμμές καταστέλλουν τη συχνότητα ειδογένεσης, γιατί δεν αφήνουν αρκετό χρόνο για σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ απομονωμένων πληθυσμών. Παρόλα αυτά, γενετικά δεδομένα δείχνουν ότι ορισμένα νέα είδη δημιουργήθηκαν κατά τη περίοδο αυτή σε περιοχές οικολογικής σταθερότητας, όπου η επίδραση των κλιματικών αλλαγών είναι περιορισμένη και η απομόνωση πληθυσμών είναι μακροχρόνια.

Η αφθονία της Μεσογειακής χλωρίδας με τον ασυνήθιστα υψηλό ενδημισμό της οφείλεται, εν μέρει, στη γεωγραφική της θέση και γεωλογική ιστορία, καθώς και στο γεγονός ότι παλαιότερα είδη κατάφεραν να επιζήσουν σε ειδικά ενδιαιτήματα – καταφύγια όπου οι τοπικές συνθήκες (διαθεσιμότητα υγρασίας και τοπογραφική ποικιλότητα) αμβλύνουν τις ακραίες επιπτώσεις των κλιματικών διακυμάνσεων. Προτείνουμε ότι η τοπική αναστολή των ακραίων περιβαλλοντικών επιδράσεων δεν οδήγησε μόνο σε μειωμένους ρυθμούς εξάλειψης, αλλά σε συνδυασμό με την γενετική απομόνωση, επέτρεψε τη συσσώρευση γενετικών αποκλίσεων. Τέτοιες περιοχές οικολογικής σταθερότητας μπορεί να λειτουργούν συγχρόνως ως «μουσεία» για την διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά και ως «λίκνα» για την ανάδυση νέων ειδών”.

* Ο Δρ. Χρόνης Τζεδάκης είναι από το 2005 Αναπληρωτής Καθηγητής στις Κλιματικές Αλλαγές και Μεσογειακά Οικοσυστήματα στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Πηγή στοιχείων: Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

αρχή υποσημ.
  1. Ο Χρόνης Τζεδάκης γεννήθηκε στη Δράμα και σπούδασε στην Ελλάδα Γεωλογία,στη συνέχεια έκανε διατριβές και μεταπτυχιακά στην Αμερική.Βρέθηκε στην πρωτοπορία της έρευνας σε διάφορα ιδρύματα του εξωτερικού και έλαβε πολλές διακρίσεις για τη δουλειά του. Μετά από μία πετυχημένη περιήγηση στην Αμερική και την Ευρώπη, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη, για να συνεχίσει την έρευνα του ως καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Υπήρξε για πολλά χρόνια ερευνητής σε τμήμα περιβάλλοντος στο Κέιμπριτζ και στη συνέχεια στο Λίντς. []
τέλος υποσημ. Ετικέτες:, , ,
Κάντε ένα σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Να ειδοποιούμαι με email για επόμενα σχόλια.
Μπορείτε να γίνετε συνδρομητής ακόμα και χωρίς να σχολιάσετε.

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.


____

Blog created and hosted by aenaon

© 2008-2015, angel All Rights Reserved