Συνήθως όταν πλένουμε τα πιάτα στον νεροχύτη, δεν αντιλαμβανόμαστε την ποσότητα των τροφών που φεύγουν με το πλύσιμο και καταλήγουν μέσα στους σωλήνες. Φωλιάζουν και δεν φεύγουν. Κι όταν δεν φεύγουν, οι σωλήνες κάποια στιγμή βουλώνουν και το νερό αντί να φεύγει, βγάζει κομματάκι βρωμερές μπουρμπουλήθρες. Οι περισσότεροι/ες από εμάς όταν συμβεί κάτι τέτοιο, συνήθως καταφεύγουμε στα γνωστά απορρυπαντικά του εμπορίου.

Αλλά υπάρχει μία πολύ πιο υγιεινή και φθηνή λύση, κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας. Ποια είναι αυτή;

Η μαγειρική σόδα ή αλλιώς baking soda (όπως την πουλούν στο εμπόριο. Το αναφέρω διότι την αναζήτησα και πολύς κόσμος την ήξερε μόνο με το αγγλικό της όνομα!). Παίρνουμε λοιπόν ένα φλυτζάνι μαγειρική σόδα, το ρίχνουμε μέσα στη σωλήνωση κι από πάνω ρίχνουμε τρία φλυτζάνια καυτό νερό.

Αν και πάλι το νερό δεν φεύγει, ρίξτε ένα φλυτζάνι σόδα πλυσίματος στον σωλήνα και αφήστε το για λίγο να δράσει. Η σόδα πλυσίματος είναι πιο αλκαλική από τη μαγειρική (καλό θα είναι, να μην τη χρησιμοποιήσετε, αν είχατε ξεβουλώσει πρόσφατα τον σωλήνα του νεροχύτη με κάποιο απορρυπαντικό του εμπορίου). Στη συνέχεια επαναλάβετε τη διαδικασία με τη μαγειρική σόδα.

Αν και πάλι το νερό δεν φεύγει (μα, καλά, τι έχετε ρίξει μέσα;), ρίξτε ένα φλυτζάνι ξύδι. Η σόδα και το ξύδι θα αλληλεπιδράσουν δημιουργώντας αφρούς και ο σωλήνας θα ξεβουλώσει (επιτέλους!).

Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε τη μαγειρική σόδα στις σωληνώσεις μία φορά την εβδομάδα, ούτως ώστε να διατηρούνται καθαροί. Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να βάζετε μόνο το 1/4 του φλυτζανιού.

Ετικέτες:, , ,
Ένα σχόλιο στο “Οικολογικός καθαρισμός σωλήνων”
  1. Ο/Η Δημήτρης λέει:

    Πολύ χρήσιμα αυτά που λες μου είχε βουλώσει ένας σωλήνας και έριξα μαγειρική σόδα με ξύδι και ξεβούλωσε μέσα σε 5 λεπτά!!!! (πραγματικά καλύτερο από τα χημικα που καταστρέφουν τους σωλήνες).

  2.  
Κάντε ένα σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Να ειδοποιούμαι με email για επόμενα σχόλια.
Μπορείτε να γίνετε συνδρομητής ακόμα και χωρίς να σχολιάσετε.

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.


____

Blog created and hosted by aenaon

© 2008-2015, angel All Rights Reserved