Η 21η Μαρτίου σηματοδοτεί την έναρξη της Άνοιξης και είναι η ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, δηλαδή η στιγμή κατά την οποία το φως ισορροπεί με το σκοτάδι, ένα σημείο σταθερό στον κύκλο του χρόνου, υπόμνηση του αιώνιου μέσα στο εφήμερο, του παντοτινού μέσα στο μεταβαλλόμενο. Ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με την Εαρινή Ισημερία έχει και η Ποίηση. Για τον λόγο αυτό το 1998 η Εταιρεία Συγγραφέων καθιέρωσε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Tο 2001, η UNESCO, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων, πρέσβη Βασίλη Βασιλικού, υιοθέτησε

την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης», αναθέτοντας μάλιστα στην Ελλάδα την οργάνωση του πρώτου διεθνούς εορτασμού την ίδια χρονιά. Την εκτέλεση της απόφασης υλοποίησε τότε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2010 είναι αφιερωμένη σε έναν από τους πιο γνωστούς και εμπνευσμένους Έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα, τον Νίκο Καββαδία, που φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννησή του (1910-1975).

Η καμπάνια ποίησης του ΕΚΕΒΙ, που πραγματοποιείται από το 2005 στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συναντά κάθε Άνοιξη το κοινό δίνοντας μια ποιητική διάσταση στις καθημερινές του μετακινήσεις.  Φέτος το μυθικό alter ego του περιπλανώμενου ποιητή των θαλασσών θα περιπλανάται με τη μορφή εικονογραφημένων στίχων που θα προβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στις οθόνες στις αποβάθρες του Μετρό, καθώς και μέσα στα οχήματα των Τραμ (η καμπάνια ποίησης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Α.Ε. και την ΤΡΑΜ Α.Ε).

Παράλληλα, θα λειτουργεί ο διαδικτυακός ιστότοπος kavvadias.ekebi.gr, που θα περιλαμβάνει χρονολόγιο, εργογραφία, βιβλιογραφία και επιλογή κριτικών, δίνοντας μια πλήρη παρουσίαση του έργου του ποιητή που ακροβάτησε μέσα από τους στίχους αλλά και τα πεζά του στα όρια του υπερρεαλισμού, πάντα όμως στο πλαίσιο της παραδοσιακής στιχουργικής φόρμας και ρυθμικής τεχνικής.

Επίσης, στο πρόγραμμα του ΕΚΕΒΙ «Εκθέσεις στα Σχολεία» έχει ενταχθεί κινητή έκθεση-αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, η οποία θα συνοδεύει εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού και θα εξακολουθήσει να περιοδεύει στη χώρα μας και στο εξωτερικό και μετά το 2010. Η έκθεση περιλαμβάνει ταμπλό με εργοβιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα. Ακόμα, κατά τη διάρκεια της χρονιάς το ΕΚΕΒΙ θα οργανώσει σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα επισκέψεις συγγραφέων και εκδηλώσεις για τον συγγραφέα Νίκο Καββαδία στο πλαίσιο του προγράμματος «Συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία».

Ετικέτες:, , ,
Κάντε ένα σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Να ειδοποιούμαι με email για επόμενα σχόλια.
Μπορείτε να γίνετε συνδρομητής ακόμα και χωρίς να σχολιάσετε.

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.


____

Blog created and hosted by aenaon

© 2008-2015, angel All Rights Reserved