Έλληνες ποιητές

Κάνουμε μία αρχή σε ένα αφιέρωμα στους Έλληνες ποιητές, κάτι που έπρεπε να γίνει πολύ νωρίτερα, αλλά ανάγκας και θεοί πείθονται… Πάντως, κάλλιο αργά παρά ποτέ!
Πρώτος σε αυτόν τον κατάλογο ποιητών ο Γιώργος Παπούλιας. Για την ποίησή του πολύ χαρακτηριστικά μιλά η Γεωργία Κακούρου – Χρόνη, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης: «Ο Γιώργος Παπούλιας καταπιάνεται με εκείνα τα θέματα που μας αφορούν όλους σε κάθε τόπο και χρόνο, εφόσον παραμένουμε άνθρωποι, εφόσον, δηλαδή, στα κατάβαθα μας διατηρούμε εγγενή χαρακτηριστικά του είδους μας που μας ενώνουν. Η ποίηση του επιτυγχάνει τα δύσκολα, να συγκινεί δηλαδή τον αναγνώστη. Ποίηση βαθιά στοχαστική που ανατέμνει τα υπαρξιακά προβλήματα του ίδιου του ποιητή, χωρίς να χάνεται σε προσωπικές βυθομετρήσεις που είναι άγνωστες στις εμπειρίες του αναγνώστη. Ίσα ίσα ο ποιητής μάς βοηθάει να διευρύνουμε τον διάλογο με τον εαυτό μας, χωρίς να παραμερίζουμε τα προβλήματα της εποχής μας. Η ποίηση του Γιώργου Παπούλια είναι ποίηση πολλαπλών αναγνώσεων. Όταν ο αναγνώστης φθάνει στην τελευταία σελίδα, έχει την εντύπωση ότι στο σημείο αυτό, αρχίζει μάλλον, παρά τελειώνει η περιπλάνηση ενός Οδυσσέα που προσπάθησε να αφηγηθεί τη σισύφεια αγωνία της περιπλάνησής του και να την παραδώσει στην όραση της δημόσιας πλατείας».

Νυν Και Αεί

Σ’ ανώνυμα πλήθη περιπατητή

τις αποφάσεις σου τις αντιφατικές

τις ψευδαισθήσεις σου τις επώδυνες

τις κίτρινες παλιές φωτογραφίες

θυμάσαι ή μήπως

τα Ναι και τα Όχι σου μετρώντας

αναρωτήθηκες ποτέ

πόσες φορές προδόθηκες

και πόσες πάλι πρόδωσες

πόσες φορές γεννήθηκες

και πόσες πάλι πέθανες

>—<

Στις απρόοπτες μεταμορφώσεις σου

στις συνεπείς σου θανατογενέσεις

αυτόπτες μάρτυρες οι άλλοι

και προπαντός

εκείνος ο φίλος σου ο εχθρικός

ο καθρέφτης

Ετικέτες:, ,
Κάντε ένα σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Να ειδοποιούμαι με email για επόμενα σχόλια.
Μπορείτε να γίνετε συνδρομητής ακόμα και χωρίς να σχολιάσετε.

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.


____

Blog created and hosted by aenaon

© 2008-2015, angel All Rights Reserved